сряда, 9 януари 2019 г.

КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА В ЮЖНА КОРЕЯ


Република Корея или Южна Корея се намира в южната половина на Корейския полуостров в Източна Азия. Столица на Южна Корея е град Сеул с население над 10 млн.души. Той е един от най-екологичните градове в света. Южна Корея е лидер в опазването на околната среда. Икономиката на страната също е високо развита.
Официалната религия в Южна Корея е будизмът. Тя не е християнска държава, но е единствената азиатска страна, в която Коледа се празнува официално. Това е така, защото там 30% от населението са християни.
Коледата в Южна Корея е придружена от типичните за цял свят размяна на подаръци и естествено Дядо Коледа. В корейския си вариант обаче, белобрадият старец освен в червен се среща и в син цвят.
Корейците украсяват и редят трапези, но не толкова пищно както в западния свят.
Има много разлики в празнуването на Коледа в Южна Корея в сравнение с останалите християнски държави. По-принцип този празник не е най-важният в техния календар. Може да бъде празнуван както вкъщи, така и навън в ресторант, където се предлагат специални коледни менюта.
Всъщност Коледа по-скоро е времето за парти и излизане с приятели, докато Нова Година се посреща в тесен семеен кръг.
В Южна Корея се отбелязва Нова Година по западен образец на 31.12, но се празнува също и традиционната Корейска Нова Година. Тя е на първия ден на първия лунен месец. Затова още е известна и като Лунната Нова Година.
Независимо дали у дома или на ресторант храната традиционно се сервира на малки ниски масички, около които се седи на възглавнички на земята. Това не е толкова неудобно, защото в Южна Корея е прието да се отопляват със системи за подово отопление.
Храната се сервира в много на брой, малки купички и чинийки. Това са различни супи и ястия от месо, риба и зеленчуци в сос, както и задължителния бял ориз.
Някои от корейските храни са известни в цял свят. Туршията „кимчи” представлява ферментирало зеле или листа от ряпа. Прилича на нашето кисело зеле, но е по-люто. Кимчи се сервира към всяко ядене.
Сиренето тофу също е много известно. Това е сирене от соя, което по нищо не прилича на европейските сирена. То е безвкусно и се овкусява допълнително при готвенето. От него се приготвя традиционната супа от тофу.
Интересни са оризовите рулца и сладките бобени каши, които корейците ядат за закуска.
Хлябът не присъства в менюто им, но за сметка на това се приготвят парени хлебчета от тесто с различен пълнеж.
В корейската кухня се използват много разнообразни продукти – морски дарове, риба, свинско и телешко месо, както и различни зеленчуци, корени, водорасли и много билки и подправки. Традиционно храната се приготвя дълго с преминаване през варене, задушаване, пържене, като предварително е била старателно нарязана по определен начин. Готвенето е като сложен ритуал, а храната е забележителна по разнообразие и вкус. Обикновено едно хранене се състои от няколко различни по вид, малки порции ястия, а когато се посрещат гости се сервират най-малко 12 различни блюда.
Рождество Христово е един от най-големите семейни празници за всички християни по света. Независимо, че Южна Корея официално не е християнска държава, там също се отбелязва Коледа. Празникът има свой екзотичен облик, като в своята същност се доближава до този в другите страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар