четвъртък, 26 септември 2019 г.

ЗА КАКВО МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ СОДАТА


Напоследък все по-често четем за содата и нейното благоприятно действие върху човешкия организъм. Тя намира широко приложение в бита ни при приготвянето на храната, като средство за почистване, а така също и за подобряването на човешкото здраве. Содата е евтин и достъпен продукт с много ползи.

Често сода бикарбонат се използва за алкализиране на организма. Установено е, че повечето болести на човека се развиват в кисела среда, затова е важно поддържането на естественото ниво на алкалност. Счита се, че причината за образуване на камъни в жлъчката и бъбреците, гъбичните заболявания и дори рак е именно повишената киселинност на организма. Нездравословният начин на живот, замърсената околна среда и неправилното хранене са основните причини за нарушаването на баланса в човешкия организъм. Приемането на прекалено много животински продукти за сметка на растителната храна неминуемо довежда до повишаване на киселинността. Тук се намесва содата. С нейна помощ може бързо да се алкализира организма.  Как става това? Обикновено се препоръчва приемането на ¼ чаена лъжичка сода бикарбонат разтворена в чаша вода най-добре сутрин на гладно. Друг вариант е към водата с разтворена сода да се добави и прясно изцеден лимонов сок.

Содата може да помогне в борбата с излишните килограми. Рецептата е отново приемането на сода разтворена във вода всяка сутрин на гладно. Възможно е към нея отново да се добави лимонов сок или 1-2 лъжици ябълков оцет. По този начин се ускорява метаболизма и в съчетание със спазването на правилен диетичен режим отслабването вече е факт.

Най-популярната употреба на сода бикарбонат е при стомашни киселини. Тук обаче мненията са противоречиви. Безспорно пиенето на сода за хляб при оплаквания от стомашни киселини помага, но тъй като не се третират причините за появата на тази киселинност, се стига до един затворен кръг. Киселините се появяват отново и то с пълна сила. Наистина първоначално при изпиването на малко сода бикарбонат с вода се постига моментално облекчаване на стомашните оплаквания от киселини. Но в последствие за съжаление се постига обратен ефект, стимулира се отделянето на киселини в стомаха. Затова не се препоръчва постоянното, редовно приемане на сода при киселини в стомаха. Содата просто няма дълготраен ефект и лечение на проблема с киселините няма как да бъде постигнат. При дългосрочно приемане содата може да причини изтъняване на лигавицата на стомаха и атрофия на стомашните жлези, а това от своя страна може да провокира рак на хранопровода и стомаха.

При приготвянето на домашни печива използването на сода може да замени маята в ролята й на набухвател. Много хора използват специален квас вместо мая при приготвянето на хляб, но содата има същите своиства.

Друго приложение на содата е при облекчаване на кожен сърбеж. При ухапване от насекоми направете гъста смес от сода бикарбонат и вода и намажете ухапаните места. Сърбежът, зачервяването и оттокът ще изчезнат много бързо.

Много домакини знаят, че вместо скъпите препарати за почистване в бита с успех може да се използва смес от сода за хляб и оцет. Отлично почиства фаянс и други замърсени повърхности. Содата в случая има ролята на абразив, с който лесно се отстраняват различни замърсявания.

Източник http://www.webbukvar.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар