ЗА ШОКОЛАДА, КАКАОТО И КОТ Д'ИВОАР

КОТ Д'ИВОАР
Кот д'Ивоар (на френски Côte d'Ivoire ; често употребявано на английски Ivory Coast — Бряг на слоновата кост) е държава в Западна Африка. Страната е на първо място по производство на какао в света. Близо 40% от международния износ на какао идва от Кот д'Ивоар.
1999 г. е тежка година за какаовото производство на страната. Под натиска на вълненията на фермерите производители на какао, военния преврат, ниското потребление и високите добиви, цените на какаото заплашват да се понижат рязко. За да предотвратят това, фермерите в Кот д'Ивоар изгарят между 50 000 и 100 000 тона какао, както и унищожават тропически какаови дръвчета.
На 12 август 1999 г. страната либерализира пазара си на какао.
През 2011 г. обаче, цената на какаото на световните пазари скача рязко до най-високото си ниво от 30 години, след като международно признатият победител в президентските избори в Кот д'Ивоар Аласан Уатара забранява износа му от страната.Тогава тон какао се оказваа 2,5 пъти по-скъп от тройунция злато, която се е търгувала за 1350 долара. И като се има предвид, че тройунцията е малко над 31 грама, излиза, че 1000 кг от най-важната съставка на шоколада е струвала вече колкото инвестиционно кюлче и половина злато 999.9.
Кот д'Ивоар е най-големият производител на какао в света и на него се пада около 40% от световния износ на суровината, която се използва широко в производството на шоколад.
Уатара налага едномесечна забрана за износ на какао, за да притисне досегашния държавен глава Лоран Гбагбо да признае поражението си в изборите и да освободи президентския пост.
Какаото е главен източник на доходи за правителството и всяко спиране на износа му ще ограничи притока на финансови ресурси за Лоран Гбагбо, които са му изключително необходими, за да плаща на лоялните държавни служители и на военните. Според дипломати Гбагбо се нуждае от 150 милиона долара на месец.
Тази политическата криза в западноафриканската страна поражда опасения от дефицит на какао на световните пазари, което би увеличило значително цената му. Според специалисти има опасност, ако кризата ескалира в гражданска война, какаовите насаждения да бъдат унищожени, което би нанесло тежък удар на икономиката на Кот д'Ивоар.
Съединените щати подкрепиха обявената от Уатара забрана за износа на какао. "Това е част от нашата стратегия да лишим Лоран Гбагбо от ресурсите, които са му необходими, за да продължи да си купува подкрепа от военни и политически фигури. Надяваме се, че така ще го убедим да се оттегли", заяви говорителят на Държавния департамент Пи Джей Кроули.
ЗА КАКАОТО И ШОКОЛАДА
Историята на шоколада започва от Латинска Америка, където расте вълшебното какаово дърво. Първите „откриватели” на какаовото дърво са маймуните от древната Мезоамерика. Те използвали за храна сладката и сочна сърцевина на какаовия плод, а горчивите семена изплювали. По-късно древните хора последвали техния пример и започнали да консумират вкусната свежа част от какаовия плод, но без семената. Твърди се, че това е осигурило широкото разпространение на какаовото дърво в Южна и Централна Америка.
Не е известно как е започнала употребата на какаовите зърна. Дали случайно са попаднали в огъня и разнеслата се приятна шоколадова миризма е подтикнала древните хора да ги опитат. Или при съхранението плодовете на какаовото дърво са ферментирали , а семената са придобивали по-приятен вкус. Първите хора, за които има сведения, че са използвали семената на какаовото дърво са племето на олмеките. Те дали и наименованието им-„kakawa” или какао. По късно ацтеките и маите открили стимулиращото действие на какаовите семена и започнали да приготвят от тях напитка, която нарекли „xcoatl”.
Защо какаовото дърво е толкова специално?


Съвсем малка част всички безброй прекрасни цветове продължават развитието си до плодове. По-голяма част от тях не достигат до края на развитието си и опадват.

Зрелите плодове на какаото наподобяват пъпеши и могат да имат различен цвят- зелен, жълт, червен, лилав. Плодовете имат вкусна белезникава месеста част, в която се намират 30-50 семена. Пресните семена са със силно горчив вкус и не притежават специфичния аромат на какаото. Характерният цвят и аромат на зърната се придобива след ферментация.
Полезно ли е какаото?
Какаовите зърна са суперхрана- една от най-здравословните храни, познати на човечеството. Според много специалисти какаовите зърна съдържат повече магнезий и антиоксиданти от всяка друга храна. Какаото се препоръчва при какви ли не функционални смущения- депресия, бъбречни и чернодробни заболявания, астма. Твърди се, че намалява лошия холестерол, укрепва костите, намалява риска от сърдечни инциденти, подпомага работата на панкреаса и спомага за поддържане на нормална кръвна захар.
СБОГОМ НА КАКАОТО И ШОКОЛАДА
Оказва се, че любимият ни вкусен и вечно изкушаващ шоколад е застрашен вид и може да изчезне до 2020 г.В. \"Мирър\" излага интересни факти, позовавайки се на водещ британски експерт.Причината е в глобалния недостиг на какао, обяснява Ангъс Карнеги. Експертът допълва, че шоколадовите блокчетата вероятно ще бъдат заменени от плочки от палмово масло и растителни мазнини с добавени стафиди и нуга.\"Какаовите насаждения отстъпват пред по-доходоносните каучукови плантации, което не вещае светло бъдеще за шоколада\", казва Ангъс Кенеди.Експертът вече е опитвал \"шоколадовите\" блокчета на бъдещето и казва, че те нямат нищо с любимото на мнозина изкушение.\"Тези заместители ще бъдат много по-сладки, тъй като захарта е най-евтината съставка, с която производителите ще се опитат да \"замажат\" какаовата липса.Най-скъпите съставки в шоколада - какаото и какаовото масло, ще бъдат заменени от евтини продукти като стафиди и нуга. Заради присъствието на повече растителни мазнини, \"шоколадът\" на бъдещето няма да се чупи, а ще се огъва и ще бъде лепкав\", казва Кенеди.
Няма коментари:
Публикуване на коментар