понеделник, 16 декември 2013 г.

КАКАОТО И ШОКОЛАДЪТ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ

ЗА ШОКОЛАДА, КАКАОТО И КОТ Д'ИВОАР

Остаряването на градините и ефектите от климатичните промени са сред бедите, които заплашват съществуването на какаото по света. Това потвърдиха в Абуджа изследователи от Съюза на страните производителки /Copal/. Те бият тревога заради тази култура, предаде БГНЕС. Устойчивостта й е \"заплашена от много ограничаващи фактори\", по-специално от \"остаряването на плантациите, ефектите от климатичните промени и голямото въздействие на паразитите\", както и недостатъчното финансиране на изследванията, според Нага Кулибали /Naga Coulibaly/, генерален секретар на организацията.\"Ако няма здрав отпор на заплахите, без съмнение до 50 или най-много 100 години какаото ще остане в историята\", казва той.Според него насажденията трябва да се обновят с \"нови видове, устойчиви на вредители\". Тази помощ би могла да дойде от страна на шоколадовата индустрия и правителствата на страните производителки.Според последните предвиждания за реколтата 2011–2012, която ще е готова през септември, Международната организация за какаото /ICCO/ разчита на 3,99 милиона тона, за разлика от по-раншни очаквания за 3,961 милиона тона.Въпреки това добивът ще бъде с около 7% по-нисък от кампанията през 2010–2011 г.Падането на добивите се обяснява с намаляването на производството в Кот д`Ивоар – какаов производител номер едно в света.

КОТ Д'ИВОАР 
Кот д'Ивоар (на френски Côte d'Ivoire ; често употребявано на английски Ivory Coast — Бряг на слоновата кост) е държава в Западна Африка. Страната е на първо място по производство на какао в света. Близо 40% от международния износ на какао идва от Кот д'Ивоар.
1999 г. е тежка година за какаовото производство на страната. Под натиска на вълненията на фермерите производители на какао, военния преврат, ниското потребление и високите добиви, цените на какаото заплашват да се понижат рязко. За да предотвратят това, фермерите в Кот д'Ивоар изгарят между 50 000 и 100 000 тона какао, както и унищожават тропически какаови дръвчета.
На 12 август 1999 г. страната либерализира пазара си на какао. 

През 2011 г. обаче, цената на какаото на световните пазари скача рязко до най-високото си ниво от 30 години, след като международно признатият победител в президентските избори в Кот д'Ивоар Аласан Уатара забранява износа му от страната.Тогава тон какао се оказваа 2,5 пъти по-скъп от тройунция злато, която се е търгувала за 1350 долара. И като се има предвид, че тройунцията е малко над 31 грама, излиза, че 1000 кг от най-важната съставка на шоколада е струвала вече колкото инвестиционно кюлче и половина злато 999.9.

Кот д'Ивоар е най-големият производител на какао в света и на него се пада около 40% от световния износ на суровината, която се използва широко в производството на шоколад.
Уатара налага едномесечна забрана за износ на какао, за да притисне досегашния държавен глава Лоран Гбагбо да признае поражението си в изборите и да освободи президентския пост.

Какаото е главен източник на доходи за правителството и всяко спиране на износа му ще ограничи притока на финансови ресурси за Лоран Гбагбо, които са му изключително необходими, за да плаща на лоялните държавни служители и на военните. Според дипломати Гбагбо се нуждае от 150 милиона долара на месец.

Тази политическата криза в западноафриканската страна поражда опасения от дефицит на какао на световните пазари, което би увеличило значително цената му. Според специалисти има опасност, ако кризата ескалира в гражданска война, какаовите насаждения да бъдат унищожени, което би нанесло тежък удар на икономиката на Кот д'Ивоар.

Съединените щати подкрепиха обявената от Уатара забрана за износа на какао. "Това е част от нашата стратегия да лишим Лоран Гбагбо от ресурсите, които са му необходими, за да продължи да си купува подкрепа от военни и политически фигури. Надяваме се, че така ще го убедим да се оттегли", заяви говорителят на Държавния департамент Пи Джей Кроули. 

ЗА КАКАОТО И ШОКОЛАДА 
Историята на шоколада започва от Латинска Америка, където расте вълшебното какаово дърво. Първите „откриватели” на какаовото дърво са маймуните от древната Мезоамерика. Те използвали за храна сладката и сочна сърцевина на какаовия плод, а горчивите семена изплювали. По-късно древните хора последвали техния пример и започнали да консумират вкусната свежа част от какаовия плод, но без семената. Твърди се, че това е осигурило широкото разпространение на какаовото дърво в Южна и Централна Америка.

Не е известно как е започнала употребата на какаовите зърна. Дали случайно са попаднали в огъня и разнеслата се приятна шоколадова миризма е подтикнала древните хора да ги опитат. Или при съхранението плодовете на какаовото дърво са ферментирали , а семената са придобивали по-приятен вкус. Първите хора, за които има сведения, че са използвали семената на какаовото дърво са племето на олмеките. Те дали и наименованието им-„kakawa” или какао. По късно ацтеките и маите открили стимулиращото действие на какаовите семена и започнали да приготвят от тях напитка, която нарекли „xcoatl”.

Защо какаовото дърво е толкова специално?

Какаовото дърво( Theobroma cacao) е високо вечнозелено дърво с прекрсни бели или червени цветове. Цветовете са дребни- около 1,5 см. в диаметър, но изключително красиви. Необичайното е, че израстват диретно от ствола на дървото. По време на цъфтеж цялото какаово дърво е покрито с безброй дребни цветчета. Още по-необичайното е, че цветовете нямат аромат. Поради тази причина пчелите не опрашват цветовете. Тази задача се изпълнява от малки мушици, които опрашват цветовете случайно.


Съвсем малка част всички безброй прекрасни цветове продължават развитието си до плодове. По-голяма част от тях не достигат до края на развитието си и опадват. 


Зрелите плодове на какаото наподобяват пъпеши и могат да имат различен цвят- зелен, жълт, червен, лилав. Плодовете имат вкусна белезникава месеста част, в която се намират 30-50 семена. Пресните семена са със силно горчив вкус и не притежават специфичния аромат на какаото. Характерният цвят и аромат на зърната се придобива след ферментация.

Полезно ли е какаото?

Какаовите зърна са суперхрана- една от най-здравословните храни, познати на човечеството. Според много специалисти какаовите зърна съдържат повече магнезий и антиоксиданти от всяка друга храна. Какаото се препоръчва при какви ли не функционални смущения- депресия, бъбречни и чернодробни заболявания, астма. Твърди се, че намалява лошия холестерол, укрепва костите, намалява риска от сърдечни инциденти, подпомага работата на панкреаса и спомага за поддържане на нормална кръвна захар.



СБОГОМ НА КАКАОТО И ШОКОЛАДА
Оказва се, че любимият ни вкусен и вечно изкушаващ шоколад е застрашен вид и може да изчезне до 2020 г.В. \"Мирър\" излага интересни факти, позовавайки се на водещ британски експерт.Причината е в глобалния недостиг на какао, обяснява Ангъс Карнеги. Експертът допълва, че шоколадовите блокчетата вероятно ще бъдат заменени от плочки от палмово масло и растителни мазнини с добавени стафиди и нуга.\"Какаовите насаждения отстъпват пред по-доходоносните каучукови плантации, което не вещае светло бъдеще за шоколада\", казва Ангъс Кенеди.Експертът вече е опитвал \"шоколадовите\" блокчета на бъдещето и казва, че те нямат нищо с любимото на мнозина изкушение.\"Тези заместители ще бъдат много по-сладки, тъй като захарта е най-евтината съставка, с която производителите ще се опитат да \"замажат\" какаовата липса.Най-скъпите съставки в шоколада - какаото и какаовото масло, ще бъдат заменени от евтини продукти като стафиди и нуга. Заради присъствието на повече растителни мазнини, \"шоколадът\" на бъдещето няма да се чупи, а ще се огъва и ще бъде лепкав\", казва Кенеди. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар