понеделник, 2 декември 2013 г.

КОЛЕДНАТА ЕЛХА - ДУШАТА НА ДОМА

Коледната елха е символът на Коледа. Коледната елха е най-важният елемент от коледната украса и туптящото сърце на дома в празничните дни. Украсяването на коледната елха е най-очакваният ритуал за всички християнски семейства.
Коледната елха - сърцето на дома
Духът на Коледа е вече във вашия дом. Но за да бъде спазена традицията, няколко дни преди Бъдни вечер ще трябва да украсите и коледната елха. Това вечно зелено дръвче, окичено с всевъзможни пъстроцветни играчки и гирлянди, присъства в обичаите още на най-древните народи, които чрез него отдавали почит към своите духове и богове. Викингите в Северна Европа считали коледната елха за предвестник на пролетта, а древните келти от Англия и Франция украсявали дъбовете с плодове и свещи по подобие на римляните, които по време на сатурналиите (между 17 и 21 декември) закачали по дърветата всевъзможни дрънкулки и свещи в чест на своя бог Сатурн.

Днес коледната елха е преди всичко символ на семейната традиция.Без значение дали е естествена или изкуствена, тя внася уют и свежест в дома и се превръща в главната атракция на коледната утрин, когато малчуганите с трепет отварят подаръците, оставени под дръвчето отДядо Коледа. Затова отделете специално внимание на декорирането й ипозволете на всеки член от семейството (особено на децата) да даде своя принос – така вашата коледна елха ще блести с уникалност и ще излъчва любовта, с която сте я украсили.

Кратка история на коледната елха   

Вярва се, че германците първи въвеждат коледната елха като символ на предтоящия празник. След тях цяла Европа започва да се придържа към тази традиция, а английското кралско семейство я популяризира сред елитното общество. Принц Албърт, съпругът на кралица Виктория, украсил първата коледна елха със свещи захарни пръчици, плодове и курабийки. Германските преселници пренесли със себе си този символ и в Америка, но той станал популярен сред обществото едва в края на XIX в. Дотогава коледната елха била считана за символ на езическите религии, за чието украсяване се използвали предимно природни дарове и свещи.
Коледната елха - сърцето на дома
С настъпването на XX в. и появата на електричеството, в декорацията на коледната елха се появява нов елемент – пъстроцветните лампички. Те стават толкова популярни, че в днешно време именно запалването им е най-дългоочакваният ритуал, свързан с коледната украса. Всяка година, президентът на САЩ тържествено включва светлините по огромната коледна елха пред Капитолия (Вашингтон) и дава началото на коледните празненства. Огромната коледна елха пред Рокфелер център в Ню Йорк е истинска атракция, а европейските столици се надпреварват в украсата и величието на своите вечнозелени дръвчета.

Избор на коледна елха

Всяка година мнозина от вас може би са изправени пред дилемата: каква да бъде коледната елха - естествена, изкуствена, голяма, малка, да има ли изобщо или само няколко борови клонки ще свършат работа?Природозащитниците ревностно се опитват да наложат изкуствената коледна елха, която освен че „спасява живота” на едно истинско дръвче, е по-практична и решава въпроса за години напред. Истината обаче е, четрадицията повелява на Коледа да се украсява естествена елхаборовият аромат и зелената свежест придават неповторимо ухание и атмосфера в дома и символизират живия дух на празника. 
Коледната елха - сърцето на дома
Преди да купите коледна елха, трябва да вземете предвид някои детайли.На първо място: решете къде ще стои. В зависимост от това дали ще е на допълнителна поставка или директно на пода, измерете разстоянието до тавана, за да не купите прекалено високо дръвче. Вземете предвид и височината на украшението, което ще сложите на върха.

Когато си харесате коледна елха, нежно проверете еластичността на клонките й, за да сте сигурни, че ще издържат тежестта на украшенията. След това хванете в шепа едно от тях, за да проверите игличките – те трябва да са свежи, мекички и здрави. Задължително е да отрежете около два сантиметра от пънчето – така ще удължите живота на коледната елхичка, а когато я носите към дома си, върхът й трябва да сочи назад, за да не пострадат игличките от вятъра.

Поставяне и украсяване на коледната елха  

Коледната елха е вече в дома ви. Сега предстои най-важната част – поставянето и декорирането й. След като сте й отредили почетно място (обикновено във всекидневната), постарайте се да й осигурите достатъчно свободно пространство „да диша”. Клонките трябва да се разстилат свободно и да не са изложени на пряка слънчева светлина или източник на топлина (климатик, парно, печка), защото ще изсъхнат по-бързо. Проверете дали коледната ви елха е стабилно застопорена – особено, ако имате дете или домашен любимец.Понякога само едно небрежно закачане на някое връхче може да развали целия празник.
Коледната елха - сърцето на дома
За да украсите елхата не е нужно да притежавате диплома по изкуство.Необходимо ви е само въображение. След като вече сте направили коледната украса в жилището си, имате представа какви цветове да подберете за дръвчето. Панделки, топки, гирлянди, камбанки – изобилието от украшения ви позволява да впрегнете цялата си фантазия, за да направите коледната си елха уникална. Детето ви иска да сложи тази играчка тук? Позволете му – това е неговият дългоочакван миг да бъде полезно и да вложи сърцето си.

Препоръчително е обаче преди всички украшения да разпределите пъстроцветните лампички по клонките на елхата (ако имате такива). Проверете дали са в изправност (не забравяйте, че само една изгоряла крушка прекъсва цялата светлинна верига), а при поставянето им внимавайте да нямат директен контакт с игличките(за да не стане пожар). Започнете от върха и развивайте надолу към основата в спираловидно положение. Отдъпнете се на крачка две от коледната елха, за да видите дали са равномерно поставени. В зависимост от това колко наниза от пъстроцветни лампички включва комплектът ви, се постарайте те да са разпръснати по цялото дръвче и да създават пълнота на украсата. И накрая, не забравяйте да спазите символичния ритуал по включването им – така повелява традицията.

Любопитни факти за коледната елха 
  • Коледната елха абсорбира праха и власинките във въздуха.
  • За първи път коледна елха е била украсена в Рига (столицата на Латвия) през 1510 г.
  • Големите магазини и търговски центрове започват да използват осветена коледна елха като част от украсата си през 1900 г.
  • Свободната продажба на коледни елхи като търговски продукт в САЩ започва през 1850 г.
  • Традицията да се използват малки запалени свещички при украсата на коледна елха, се въвежда към средата на XVII в.
Коледната елха - сърцето на дома
Остават броени дни до Коледа. Доставете си добро настроение и празнична атмосфера с всеки елемент от украсата на дома ви. А когато всички се съберете около коледната елха, си припомнете щастливите моменти, които сте изживели заедно и онези, които ви предстоят. Весела Коледа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар