понеделник, 27 октомври 2014 г.

ОТНОВО ЗА БИСЕПТОЛА

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО С БИСЕПТОЛ


Болестите, предизвикани от микроорганизми, дълго време са били бич за човечеството. Едва през 30-те години на 20 век производството на синтезирани сулфаниламидни препарати доведе до революция в медицината, защото лекарите за първи път имаха възможност да лекуват ефикасно инфекциозните заболявания.
Едно от тях е широко известият Бисептол. Той е изпитана с години ефикасна комбинация от два компонента с антибактериално действие: сулфаметоксазол и триметоприм. Ефектът от приема на таблетките бисептол е потискане растежа на няколко опасни патогенни щама – видимо това се изразява в овладяване на следните възпалителните процеси:
  • уроинфекции, причинени от група патогенни бактерии, цистит;
  • възпаления на средното ухо, отит и синузит;
  • инфекции на стомашно-чревния тракт;
  • остри и хронични бронхити и пневмонии;
  • т.н. диария на пътешественика, предизвиката от E.coli.
  •  дизентерия, салмонелоза. 
Може ли с бисептол да се лекуват деца?
Практиката показва, че медикаментът е с добър ефект и овладява описаните болестни състояние успешно при разумно, правилно потребление. В същото време е важно да се знае, че бисептол е сериозен медикамент – приложението му трябва да бъде препоръчано от лекар и не бива да се върши самодейно. 
Родителите на малки деца чудесно знаят, че това е едно от средствата за спасение от зачервено гърло и бронхит. Под форма на суспензия бисептол се дава и на бебета – разбира се, в дози и при режим, съобразен с болестния проблем и крехката им възраст.
Не е добре, когато родител без необходимата квалификация се прави на педиатър и тъпче мъника с бисептол – само защото си спомня, че при предишното боледуване докторът е препоръчал точно това лекарство. Дозите бисептол за деца неизменно се дават на 12 часа, но какви точно ще са те – определя лекарят; отново – в зависимост от възрастта и килограмите.

Какви рискове има лечението с бисептол?

За съжаление има много странични ефекти при приема на бисептол.
Ето най-често проявяваните странични ефекти при лечение с бисептол :
  • затруднено дишане, хрипове и кашлица, прилошаване;
  • оток на лоцето и гърлото, трудна артикулация и преглъщане;
  • болка в областта на гърдите;
  • кожни обриви, сърбеж и обриви по лигавиците, уртикария;
  • силно главоболие, гадене и повръщане.
В по-редки случаи се проявяват негативни ефекти като промени в кръвната картина, жълтеница, гърчове, скованост на крайниците и мускулни болки, болки в стомаха и вътрешни кръвоизливи.
Всички тези предупреждения имат една единствена задача: да сигнализират потребителя, че медикаментът не е безобиден и трябва да се подхожда с особено внимание, а именно да се приема след изричната преценка и предписание от лекар. Разбира се не бива да се взема бисептол, ако пациентът има алергия към съставка на бисептол или други лекарства от групата на сулфонамидите, страда от бъбречно или чернодробно заболяване, заболяване на кръвта, прекарал е наскоро хепатит. Специални изисквания има при лечението на деца: бисептол се прилага при специален режим и при бебета, но възрастта им трябва да е най-малко 4 седмици.

Медикаментът бисептол всъщност има широк антимикробен спектър, което го прави така активно приложим. На езика на специалистите може да се отбележи, че той е активен спрямо повечето аеробни грамотрицателни бактерии, но именно на широкото приложение на бисептол, широко до безконтролност, се дължи тенденцията да се увеличава броят на щамовете, устойчиви към препарата. Тази тенденция всъщност се развива в продължение на повече от 30 години!

Независимо от това, бисептол си остава добър вариант за лечение на пиелонефрит при деца. Едно мащабно изследване в Русия е представено чрез лечението на 275 болни от пиелонефрит деца на възраст 4-12 години, като при близо 70% заболяването е било вече хронично. Почти половината от тези деца са страдали от пиелонефрит продължително време, от 1 до 3 години.
Същността на експеримента е в разкриването на успешна профилактична програма, която не позволява проявата на рецидиви от пиелонефрит. Ядро на тази програма е приемът на малки дози бисептол продължително време – по схема, в рамките на 3 до 6 месеца. Наблюденията показват, че е възможно успешно редуване на терапия с бисептол и фитотерапия.
Основнита извод е, че приеман по изрична лекарска преценка, бисептол е незаменим лекарствен препарат, обусловен от широкия си антимикробен спектър и също така позволяващ сравнително дълго приемане, така че да доведе до пълно излекуване на инфекцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар