четвъртък, 27 февруари 2014 г.

УВЕЛИЧЕНА ТРЕТА СЛИВИЦА ПРИ ДЕЦАТА - КАКВО ДА ПРЕДПРИЕМЕМ?

Проблемът с увеличената т.нар. трета сливица е много разпространен и един от най- честите поводи консултация със специалист Уши- Нос- Гърло ( УНГ ). В същината си това не е сливица, в смисъла на другите две, но е прието да се нарича така. Лекарите съветват евентуалното премахване да стане през пролетта или есента, затова може би това е времето да помислите, дали такъв проблем е налице при вашето дете.

Как може да опишем третата сливица?

Сливиците нормално са две – от двете страни на гърлото. Те са елемент от имунната система на човек и тяхното присъствие е повече от необходимо. Сливиците представляват струпвания на лимфна тъкан с много важна мисия – първата бариера за вирусите и бактериите. Когато те са зачервени и уголемени – заплахата е налице и лимфоидната тъкан произвежда антитела. Но самата вирусна инфекция или друга причина може да навреди на тях самите, резултатът е често боледуване – ангини и други подобни инфекции. Дори и често да боледуват, сливиците не бива да се отстраняват с лека ръка, а след сериозна консултация с УНГ лекар.

Не съвсем така стои въпроса с т.нар. трета сливица. Тя не е точно сливица, по- точното наименование е аденоидна вегетация, хипертрофирала лимфоидна тъкан. Но общоприето е да се казва уголемена трета сливица. Тя се развива в назофаринкса ( носоглътката ) и в непосредствена близост до Евстахиевите тръби, които пък бележат началото на ушния канал. Третата сливица може да се появи, може и да не се появи изобщо.

Какво я отключва? – Никога не се знае със сигурност. Неизлекувана инфекция, усложнения след последната изкарана, чести преболедувания не позволяват на тъканта да върне нормалното си състояние.

В повечето случаи хипертрофиралата тъкан се свива до към 11-12 годишна възраст. Но понякога тя може да е толкова голяма в определен момент, че да причини много проблеми.

Как да разпознаем третата сливица?

Често боледуване на гърлото. Обикновено двете сливици са на прицел при лечението, а и третата се забелязва след много по- обстоен преглед. Затова в повечето случаи изобщо не я отбелязваме като причина за честа заболяваемост.

Често боледуване от фарингит, ларингит. Сухата лигавица, заради постоянно отворената уста, влияе на нормалната функция на фаринкса и ларинкса – трудно преглъщане, променен глас, това са част от белезите. Някои лекари твърдят, че увеличената сливица влияе на апетита, храненето става мъчително за децата.

Затруднено дишане. Особено в поза за спане по гръб – имате чувството, че детето се задушава. Понякога се чува и хъркане в будно състояние. Дишането е шумно, лигавица е суха, детето често преглъща.

Чести възпаления на средното ухо. Когато третата сливица се разрасне в една посока, към някоя от Евстахиевите тръби, това води до възпаление на средното ухо, което е в непосредствена близост. Децата се оплакват от дискомфорт в ушите, по- рядко за остра болка.

Нарушената дейност на Евастхиевите тръби, които отвеждат въздух и вентилират ушния канал, води до хлътване на тъпанчевата мембрана, прави я трудноподвижна. Затова децата твърдят, че при определено положение на главата не чуват добре.

Честа и продължителна хрема, болки в синусите. Голямата трета сливица пречи на нормалното оттичане на носния секрет към гърлото. В резултат той се задържа в носната кухина и в синусите. Ако няма третиране на сливицата – това може да доведе до синузит.

Съвет: Ако детето има оплаквания, независимо, дали е болка и дискомфорт в гърлото, ушите, или е просто продължителна хрема, която не се повлиява от обичайното лечение, заведете го на УНГ – специалист, а не само при личния лекар. Само този вид специалисти могат да открият третата сливица и да дадат адекватен съвет.

Как да третираме третата сливица?

Ако я открием навреме – хомеопатията много помага именно в такива състояния. Определени средства, след среща с хомеопат, могат да повлияят така, че сливицата да започне да се свива.С  много  добър  ефект  са  следните  медикаменти – Аграфис, Калкарея карбоника/фосфорика, Лимфомиозот,  Сулфур йодатум, Ттуберкулинум, Силицея  и  др.

Традиционната  медицина  използва  капки  за  нос -  деконгестанти /отпушващи/  и  такива, което  спират  секретирането.Прилагат  се  също  така  антихистаминанти /противоалергични/,  откашлячни, и др. средства.

Критерий  за  изписването  на  Антибиотик са  -  продължително  възпаление  с   трайно  повишена  температура – над  38  градуса  -  повече  от  4  дни,  влошено  общо  състояние,  усложнение – отит,  бронхит или  пневмония.

Ако е много напреднало развитието й – решението е оперативно.
Прибягва  се  до  оперативно  лечение  когато :
Детето прави повече от  три  отита  през  годината
Има  трайно  намален  слух
Прави  често  други  усложнения – бронхит, пневмония, ларингит
Носното  дишане е  с  0 %
Дискомфортен  и  силно  нарушен  сън,  в продължение  на година , причинен  отхъркане  , кашлица  които  водят  до често  събуждане.
Минимална  възраст  за  предприемане  на оперативно  лечение  е  3  години  а  максимална -7.

Как протича операцията?
След консултацията с лекар УНГ, се прави и консултация с педиатър, който да потвърди общото здравословно състояние. Снема се пълна анамнеза, следва консултация с анестезиолог и, ако е нужно, с алерголог. Самата операция става със специален инструмент, аденотом, който представлява пръстеновиден нож. С него се стига до назофаринкса, където е сливицата, и тя се отстранява, няма разрез, няма шиене. Упойката е пълна, в случая с моята дъщеря - с райски газ, възстановяването е кратко, а седмица или две след операцията трябва да се спазва определена щадяща гърлото диета – повече течности, попари, супи, храни без твърди частици, ядки и др. подобни, която се назначава от лекуващия лекар.

Съвет: Всяко дете излиза по различен начин от упойката. Някои са много агресивни и буйстват, не оставяйте сама с детето непосредствено след операцията.

Като преживяване третата сливица е много мъчителна за детето. Ако, разбира се, е толкова хипертрофирала и хомеопатията не може вече да се пребори. Затрудненото дишане, почти постоянното боледуване, увисналата челюст и хъркането нощем – това може да стане истински кошмар. Освен че е и голям удар по крехката имунна система. Не се колебайте, ако имате доверие на специалиста си УНГ, да предприемете тази крачка.

Как да се предпазим?

Профилактиката  е  много  важна  и  трябва  да започне още след  първата  годинка,  когато  децата  страдат  от  т.нар. заден  ринит – постоянно  запушен нос,  придружен с хъркане  и  кашлица. Хомеопатията много помага в този случай, особено когато възможно най-бързо се предприеме лечение.

Какви са препоръките, след поставяне на дигнозата?

След уточняването  на  диагнозата  родителите  трябва  рязко  да намалят  контактите  на детето си  с  други  болни  деца.
Преразглежда  се  посещението  в  детското  заведение.
В  зимните  месеци  се  приемат  имуностимулиращи  медикаменти.
През  лятото  задължително  детето се  води  на  море и  планина.

Няма коментари:

Публикуване на коментар