понеделник, 17 февруари 2014 г.

ДА ОПРАВИМ ЗЪБКИТЕ - БРЕКЕТИ И АЛАЙНЕРИ

Щастливи сме, че живеем точно в това време. Могат да се изброят много причини, но тук ще се спрем на една – способни сме да поправим дефекти в захапката или подредбата на зъбите си дори и в зряла възраст. Днес не харесващите усмивката си имат различни възможности да се сдобият с такава, за каквато винаги са мечтали. 

БРЕКЕТИ
Брекетите са едно от изобретенията на съвременния човек, които правят живота му по-качествен. Те са вече много популярни, за типовете и за особеностите на тяхното поставяне има достатъчно и достъпна информация и все пак не малко хора, недоволни от състоянието на зъбите си са боязливи да пристъпят към този вид ортодонтско лечение. Опасенията най-често са: „Дали ще боли?”, „Как ли ще ме възприемат околните?”, „Толкова време, как ще издържа?”, „Не е ли много скъпо, как ще си го позволя?”…

А какви всъщност са фактите:

относно болката
Лечението с брекети не е болезнено от гледна точка на манипулациите, които извършва ортодонта. Неудобство има в началото, непосредствено след поставянето им и за по-кратко след периодичното им активиране. Възможно е през първите няколко дни след като са сложени пациентът да не може да дъвче твърда храна, да има главоболие и да усеща дискомфорт. Тъй като лигавицата на устата не е привикнала с чуждото тяло може да се разрани, но тези неприятности бързо отшумяват и скоро собственикът на нови брекети почти забравя за съществуването им в устата си. Друг е въпросът, че за да се пристъпи към този вид лечение е задължително желаещият да е отстранил всякакви стоматологични проблеми. Никой уважаващ себе си ортодонт не би сложил брекети на болни зъби. При необходимост може да се наложи изваждане на определен брой зъби, независимо дали те са здрави или не. Такива са случаите, при които липсва достатъчно място в зъбната редица.

Така че, откровено казано, понякога не е комфортно, но все пак това е лечение, а не просто козметична манипулация и е добре желаещият да сложи брекети да има това предвид и да се подготви психически. 

Още нещо относно притесненията за болката – в българския фолклор има една много точна поговорка: „Трай, бабо, за хубост.”. В крайна сметка усилията ще бъдат възнаградени, а и когато някой е положил усилия за постигането на нещо, обикновено е по-склонен да го цени. Удивително е колко хора, с иначе идеално подредени зъби, са немарливи по отношение на хигиената и здравето им.

относно възприемането на околните
Тук нещата са строго индивидуални. Като цяло хората знаят вече не малко за брекетите и тъй като гледката на възрастен с тях става все по-честа, на повечето не им прави впечатление. Често дори се приема много добре – полагането на грижи за собственото здраве и красота, но хора всякакви…
Не е изключено лекуващият се да чуе и не дотам приятни или деликатни въпроси. Това би могло да се случи при видовете брекети, които малко или много се виждат. Първо, не добре подредените зъби не са по-малко видими и второ, както казва популярната психоложка Мадлен Алгафари, ако някой ни нарани докато сме „голи” и уязвими, може би това по-скоро ще ни помогне да разберем, че този човек няма място в обкръжението ни.
Обикновено опасенията, свързани с мнението на околните бързо отпадат, тъй като резултатите от лечението са положителни и видими много скоро след поставянето на брекетите, а от там и самооценката се подобрява.

относно цената и продължителността на лечение
Да, лечението с брекети отнема често по-продължителен период от време, особено при възрастни пациенти, но като се замисли човек колко години въпросните криви зъбки са си стояли така необезпокоявани…

Търпение е необходимо, а и дисциплина, защото колкото зависи от ортодонта крайният красив резултат, толкова зависи и от пациента. Тук се включват някои отговорности, като редовното, регулярно посещение на ортодонта, стриктно изпълнение на заръките му и безкомпромисна орална хигиена. Тъй като някои хора се плашат от обявеното им по-продължително лечение с брекети, са по-склонни да прибягнат до стоматологични методи за разкрасяване на усмивката. Желателно е да не се прибързва с това решение, а да се направи консултация с поне няколко специалиста, както стоматолози така и ортодонти. Има случаи, в които по-бързата възможност не е непременно най-добрата. Анализират се не малко детайли, като: степен на изкривяване на зъбите, наличие на проблеми със захапката, състояние на зъбите и прочее, все важни за окончателното решение неща.
При случаите, в които желаещият да си постави брекети е притеснен от цената, точно продължителността на лечението идва добре дошла, тъй като плащането може да става на вноски и това не оскъпява услугата.

Ортодонтското лечение с брекети има своята стабилна история и информацията за тях е обилна. По-съществено за много хора, желаещи да коригират усмивката си, е да съберат кураж и да преодолеят опасенията си. Консултациите с няколко специалиста в областта са необходими за да открие пациентът сред тях този, на който ще се довери. Не малка част от по-лекото възприемане и преминаване на лечението зависи именно от това дали носещият брекети се чувства спокойно и вярва на ортодонта си. Останалото е ясно – след всичко ще има един комплекс за малоценност по-малко и много повече усмивки.



АЛАЙНЕР
Някои казват, че хората, имащи разстояние между зъбите били щастливци, но дали те самите мислят така? Ако отговорът е „не”, имат решение на проблема си. Новото поколение в ортодонтското лечение са тъй наречените алайнери, продукт, създаден благодарение на съвременните компютърни технологии. Те дават възможност за бързо, нежно и дискретно коригиране на усмивката, ако са налице някои дребни нередности.

Какво е алайнер?
Названието „алайнер” идва от английското align – подреждам, присъединявам. Това е прозрачна плака, изработена от специална пластмаса, която се слага върху зъбите и се носи през цялото денонощие, като се сваля само при хранене и почистване. Приложението на алайнерите е по-ограничено от това на брекетите, тъй като те не са способни да коригират големи несъответствия в подредбата на зъбите и проблеми със захапката. Те са предвидени за леки отклонения, като разстояние между зъбите, не по-голямо от два или три милиметра, малки застъпвания, зъби, разположени по-високо или по-ниско в редицата. За лечението на такива случаи при възрастни хора, имащи вече всички постоянни зъби, би могло да се избегне поставянето на брекети и да се използва този по-нов ортодонтски метод, който е по-удобен от гледна точка на това, че пациентът може да сваля алайнера и това улеснява поддържането на устната хигиена.


Как протича лечението?

Лечението с алайнери започва, както и при това с брекетите, със снемане на зъбен отпечатък. От там нататък нещата тръгват в по-различна посока. Чрез готовия отпечатък и специален компютърен софтуер се създава триизмерен образ на зъбите в тяхното първоначално състояние и тяхното идеално такова, като процесът на подреждането им се разделя на малки стъпки, всяка от които също получава своето триизмерно изображение. Всяка от тези стъпки е определено положение на зъбите в процеса на тяхното подреждане – нещо като поредица от кадри на рисуван, анимационен филм. Посредством сложна лабораторна технология се изработват отливки на стъпките, а отливките от своя страна служат за направата на прозрачни плаки, които са готовите алайнери. Получава се нещо като матрица, в която влизат зъбите на пациента. На определен период от време, обикновено две или три седмици се маха въпросния алайнер и се поставя следващия. Постепенно всеки от тях премества зъбите в желаната посока до достигане на идеално положение. Няма опасност плаките да паднат. Те обвиват плътно зъбите, а когато е необходимо, при хранене или миене, се свалят. Пациентът прави това сам. Тъй като всеки, носещ алайнери може да ги свали сам, те са удачен вариант за изключително мотивирани и изпълнителни хора. Продължителността на лечението е различна в зависимост от сложността на случая. След приключването му, както е и след приключване на лечението с брекети задължително се носят тъй наречените ретайнери, прикрепящи се от вътрешната страна на зъбите, за задържане на резултатите. 

Има ли неудобства
Алайнерите са толкова тънки, че не пречат на говора и почти не се забелязват. С тях може да се пие вода и да се пуши, но при хранене и пиене на течности, като кафе например е добре да се свалят за да не навлиза това, което е поел пациентът между тях и зъбите. Непосредствено след поставянето им в началото на лечението за кратко може да има повишено слюнкоотделяне, докато устата свикне с тях. 

Защо се налага лечение?
Макар и на пръв поглед гореописаните проблеми, при които биха могли да се ползват алайнерите да изглеждат безобидни, те биха могли да доведат до редица неприятности. Недоброто позициониране на зъбите често затруднява поддържането на добра устна хигиена, а това от своя страна води до поява на кариес или възпаление на венците. Освен това то може да доведе до прекомерно натоварване на мускулите на челюстта и прекомерно износване на емайла на зъбите, което се отразява отрицателно на здравето в дългосрочен план. Това ще рече, че лечението с алайнерите не е просто естетика, а инвестиция в по-доброто здраве на пациента.


Видове алайнери
На пазара в международен мащаб има редица производители на алайнери. Техните продукти нямат съществени различия. Такива има по-скоро в начините на работа на отделните фирми. За момента в България се предлагат алайнерите на два от големите световни производители. Различното при тях е в това, че в единия случай отливката от зъбите на пациента се изпраща в лаборатория в чужбина и той трябва да заплати цялата сума за направата на алайнерите при поръчката. След около два месеца му се изпращат всички плаки, необходими за лечението. При другия вариант софтуерът и апаратурата, необходими за направата на серията от алайнери може да се закупи от всеки желаещ да работи с тях ортодонт, а такива вече има и в България. Лекарят преминава през задължително обучение, след което той сам може да изработва плаките т.е. на място в кабинета си. Този вариант се плаща на вноски, с изработването и поставянето на всеки следващ алайнер. Недостатъкът на варианта, в който се изработват и заплащат всички плаки наведнъж е в това, че ако пациентът по една или друга причина прекъсне лечението губи парите, които е дал. Също така при евентуални спешни стоматологични манипулации е наложително да се запази първоначалния изглед на зъбите т.е. този от отливката, тъй като плаките вече са направени по нея. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар