понеделник, 17 ноември 2014 г.

СИНУЗИТ - КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ

   На милиони хора всяка година се поставя диагнозата синузит, често като усложнение на обикновената вирусна инфекция или алергията към треви и др. Всъщност, 15 до 21 процента от всички предписвания на антибиотик на лица над 18 години в извънболничната помощ са за лечение на синузит. 

Какво всъщност е синузитът?

Това е възпаление на лигавицата на околоносните кухини (на латински: sinuitis). Той се развива най-често едновременно с или непосредствено след възпаление лигавицата на самата носна кухина (ринит), но синузитът на максиларните (горночелюстните) синуси може да води началото си от инфекция, проникнала от устната кухина при травматично вадене на зъби, при кисти на челюстите и зъбите, достигнали до горночелюстните синуси, периодонтити на горните зъби и др.
Различават се остри и хронични синузити, а според характера на възпалителния процес, те биват катарални и гнойни. Гнойните синузити са от особено значение, тъй като те могат да доведат до тежки усложнения като остеомиелит, менингит, менингоенцефалит, мозъчен абсцес и др.
Остър синузит.
Острият синузит настъпва при преминаване на възпалителния процес от носната кухина в синуса - при обикновена хрема или грип. Заболяването може да настъпи и като инфекциозна болест (морбили, скарлатина, дифтерия). Също така синусите могат да се засегнат и при нараняване. Доста често максиларният (горночелюстен) синуит се дължи на пробив на зъбен гранулом, произхождащ от горен кътник. Отначало секрецията от носа е слузеста, но често постепенно става гнойна. Общото състояние се влошава и освен силно главоболие, появяват се и болки в областта на заболялия синус (в челото и веждите при челен синуит, в зъбите и горната челюст - при максиларен синуит). Обикновено носът е запушен, обонянието е отслабено, а от ноздрите изтича слузно-гнойна или примесена с кръв секреция. Доста често острият синуит преминава в хроничен.
Хроничен синузит.
Хроничният синузит най-често е последица от остро или рецидивиращо възпаление на синусната лигавица.
При горночелюстен синуит има болки в лицето и очниците, а от носа изтича гноен и миризлив секрет. Също така обонянието е намалено, а в повечето случаи носът е запушен.
При челен синуит се наблюдава тежест и болки в челото, както и изтичане на гноен секрет от носа.
При заден синуит гнойният секрет се стича в гърлото.
Най-общо синузитът може да причини неразположение. Хората с това заболяване обичайно имат запушване на носа, съчетано с жълта, зелена или сива носна секреция плюс болка или чувство за притискане около очите, бузите, челото или зъбите, което се влошава при навеждане.По-често  инфекциите на синусите са следствие на вирусна, а не бактериална инфекция. Много често те са свързани с появата или обострянето на алергичен ринит. Затова е много важно да се определи вида на инфекцията. Ако има направено изследване на носен секрет с резултат бактериална инфекция, необходимостта от антибиотик е наложителна. 
При съмнение за алергия се правят необходимите алергологични тестове и освен необхидмите мерки за лекуване на синузита, се прилагат и антихистаминови препарати под формата на таблетки или капки за нос.

Трябва да се има предвид, че в повечето случаи синузитът се повлиява много ефикасно дори само от обикновени нагревки с морска сол, приятно затоплена, увита и завързана в чиста кърпа и наложена върху болезнените зони около носа и челото. Не е необходимо и препоръчително веднага да се прибягва до антибиотик, особено ако няма доказана бактериална инфекция. В този случай антибиотикът няма да помогне, а само ще натовари допълнително и без това отслабената имунна система на организма.

 Обезпокояващи симптоми, които могат да бъдат основание за незабавно започване на антибиотично лечение, са: температура над 38.5 градуса, силна болка и напрежение над синусите, кожни прояви, като бързопреходни зачервявания и затопляния на кожата. 

Повечето хора се възстановяват от синузита, причинен от вирусни инфекции, за около седмица, но няколко действия могат да доведат до по-бързи резултати:

Почивайте. Това е особено важно в първите няколко дни, когато вашето тяло се нуждае да съсредоточи цялата си енергия в борбата с вируса. Това също така помага да се облекчи главоболието, тъй като лежането подобрява оттичането на секрецията.

Приемането на топли течности може да помогне на нежните назални жлези  да изчистят секрецията.

Увеличете влажността. Топлият влажен въздух в банята или от чайника помага за изчистване на секрецията и за облекчаване на болката в гърлото

Правете гаргари. Разтворете половин супена лъжица готварска сол и сода в чаша топла вода

Почиствайте носа си. Спрейовете за нос, съдържащи солени разтвори или правенето на промивки с физиологичен разтвор ще ви помогнат да се чувствате по-добре.

Идточник http://www.webbukvar.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар