събота, 22 ноември 2014 г.

ЛАСТИЦИ И ПАК ЛАСТИЦИ


Какво свързва кралското семейство на Великобритания, Джулия Робъртс, папа Франциск и Дейвид Бекъм? Магията на плетенето, разбира се! Всички те са забелязани с украшения, направени от цветни ластици – новата световна мания Loom. От детските площадки до видеоклиповете с инструкции за направа и милиони гледания в YouTube – плетенето с ластици набира невиждана популярност както сред децата, така и сред възрастните навсякъде по земното кълбо.
Не може да не сте виждали шарените гривни от ластици, които носят много деца. Хит от известно време, тези гривни много се харесват и на възрастните, защотосе свързват със свежия и непринуден стил в облеклото.   Затова не се учудвайте, ако видите хора с сериозни професии да носят шарена или едноцветна гривничка от ластичета. Те просто са много модерни в момента - детски аксесоар или просто едно весело намигване в сивото ни ежедневие.
 
На какво се дължат успехът и интересът към шарените украшения? 
Те са на принципа "направи си сам", което само по себе си е гаранция за успех. Всеки в зависимост от своите предпочитания и вкус може да сътвори своя цветна гривна - тя се прави толкова лесно, че просто няма как да не опитате. Сами ще се изненадате от резултата. Освен това заниманието е толкова приятно, по детски цветно, придружено с много атрибути, като специално куфарче, в което държите ластичетата по цвят, кукички за плетене и разбира се станче, по-голям или по-малък. Освен това, както сами ще се убедите разнообразието на ластичетата, които се продават в момента, е огромно. Има вече дори и релефни. В момента, в който тръгнете до близкото магазинче за определен вид ластичета, защото тяхното количество е намаляло, трябва да знаете, че вие вече сте в плен на новата мания. 
Добре дошли в света на LOOM.
 
Разбира се успехът и популярността, в случая са свързани с факта, че гумените плетива се възприемат като моден аксесоар. Но те не са просто и само гривни. На същия принцип могат да се направят и много други аксесоари – чанти, ключодържатели, обеци, пръстени, колани., мини куклички, дрехи за кукли и т.н. Въображението няма граници по отношение на цветове и форми. 
 
Откъде тръгва модата на украшенията Loom Bands?
Идеята е на бивш инженер от корпорация Nissan, емигрант от Малайзия в САЩ, на когото тя хрумнала, след като видял как малки момиченца си правят бижута от ластици. От нищо нещо, ще кажем ние. За да започне бизнеса си обаче той инвестира сумата от 10 000 долара, разпространява гривничките на много места и модата бързо се разпространява, донесена е и в Европа.
 
Защо гривничките Loom  се харесват?

Успехът им сред децата зависи от няколко фактора: гривничките са цветни; децата могат да изявят сръчността си, като направят по-прости или по-сложни плетки; ангажира се вниманието на децата, които се забавляват; могат да си ги разменят; малки са, могат да се носят спокойно в училище и освен това цената на необходимите материали (ластици) не е висока и всеки може да си ги купи.
В интерес на истината, трябва да се отбележи, че манията по плетенето е занимание, което има много положителни страни. Безпорно по-добре е детето ви да се занимава с ластичетата, отколкото да гледа телевизора или компютъра до безкрай.
 
Трябва да се отбележи, че вече има огромна общност на фенове на гривничките в социалните мрежи и в платформи за видео споделяне. Забелязва се и намесата на майките, които имат познания по плетене на една кука. Така например един от най-добрите сайтове за плетене с ластичета е http://madebymommy.com/ В него има интересни тематични моделчета не само на гривни, но и на разни фигурки, които са сравнително лесни за изпълнение и същевременно са добре обяснени в придружаващи клипчета в youtub. 
 
Добре дошли в света на Loom и нека направим деня си по детски цветен и весел!


1 коментар:

  1. Стана ми много весело и забавно за направата на гривни от ластичета.И след няколка дни ще започна да ги правя.

    ОтговорИзтриване