четвъртък, 6 ноември 2014 г.

КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ВИТАМИН С?

  
Ролята на аскорбиновата киселина за животинските и човешкия организъм е известна отдавна. В България един от първите изследователи и популяризатори на значението ѝ за организмите е проф. Иван Митев с книгата си “Витамините”, издадена през 1941 година. Най-известната роля на аскорбата в животинските организми е като антиоксидант и при синтеза на колаген. Именно блокирането на колагеновия синтез е причината за така разпространената в миналите векове болест скорбут.
На витамин С се обръща голямо внимание и това не е случайно. По-високо ниво на витамин С в кръвта би могло да се окаже перфектния диетологичен показател за общото здраве. Колкото повече се изучава витамин С, толкова повече се изясняват  различните начини, по които той защитава тялото ни от сърдечносъдови заболявания и  рак, поддържа здравето на очите и силата на имунитета.


Какво количество витамин С ни е необходимо ?


В  проучвания на доктори от Мичиганския Университет, била използвана дневна доза от 500 мг витамин С за постигане на здравословни резултати. Това е много повече от препоръчителната дневна стойност от 75-90 милиграма на ден за възрастен човек - едно хапченце. Те предлагат да се приемат по 500 милиграма дневно.
Учените смятат, че увеличаването на препоръчаната норма за прием на аскорбинова киселина поне до 200 мг на ден може значително да намали риска от сърдечно-съдови  заболявания и  рак.
Освен това е установено, че дневни дози от 500 мг на витамин С под формата на хранителни добавки, значително намалява  кръвното налягане. Високото кръвно  налягане е основен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и инсулт и е пряко отговорно за 400 хиляди смъртни случая годишно в Съединените щати.

Проучване на 20 хиляди мъже и жени, проведено в Европа показва, че смъртността от сърдечно-съдови заболявания е с 60% по-ниска сред онези  20% от лицата, при  които в кръвната плазма има много висока концентрация на аскорбинова киселина, в сравнение с 20% от притежатели  на минимално съдържание на витамин С в кръвта.
Трябва да имаме предвид един прост факт, за повечето хора не е типично системното  консумиране на  необходимите пет порции плодове и зеленчуци дневно., Само 10% до 20% от възрастните консумират препоръчителните за тяхната възраст девет порции  всеки ден. Да припомним, че и децата, особено тези навлезли в ученическа възраст, не успяват всекидневно да се хранят с необходимото количество плодове и зеленчуци. Така достигаме до необходимостта от допълнително приемане на витамин С.
Според докторите няма никакви негативни ефекти от приемането на 500 милиграмова добавка, освен че някои видове могат да раздразнят стомаха. Затова се препоръчва да се приема некиселинна, омекотена форма на витамина. Безопасното максимално количество витамин С е 2000 милиграма на ден.
И все пак, стремете се да консумирате по пет порции плодове и зеленчуци на ден, защото така ще получите здравословна доза витамин С заедно с множество други витамини и минерали, които са полезни за предпазване от заболявания и цялостно здраве.
Например чаша пресен портокалов сок или половин чаша нарязана червена чушка са достатъчни за да си набавите препоръчителното дневно количество витамин С. Ето и съдържанието на витамин С в някои храни:
  • Пъпеш, 1 чаша (8 унции – ок. 225 гр.): 59 мг.
  • Портокалов сок, 1 чаша: 97 мг.
  • Броколи, готвени, 1 чаша: 74 мг.
  • Червено зеле, 1/2 чаша: 40 мг.
  • Зелена чушка, 1/2 чаша, 60 мг.
  • Червена чушка, 1/2 чаша, 95 мг
  • Киви, 1 средно голямо: 70 мг.
  • Доматен сок, 1 чаша: 45 мг.

Витамин C – положителни страни за здравето


Витамин С е полезен и отговорен за здравето в следните области:
  1. Стрес. Тук става дума за факта, че хората подложени на стрес са с отслабена имунна система и понеже витамин С е едно от хранителните вещества, чувствителни към стреса, той е и първият витамин, чиито запаси се изчерпват при алкохолиците, пушачите и хората със свръх-тегло. Затова се твърди че, витамин С е и идеалният показател за общото здраве.
  2. Настинки. Стане ли дума за обикновената настинка, витамин С не може да бъде лекарство. Някои проучвания обаче показват, че той може да спомогне за предотвратяването на по-сериозни усложнения. Има сериозни доказателства, че приемането на витамин С при настинка или грип може да намали риска от по-нататъшни усложнения като пневмония и възпаления на белите дробове. Най-общо казано той помага на организма да се пребори с вирусите.
  3. Мозъчен удар. Въпреки че изследванията са противоречиви, едно проучване установява, че хората с най-висока концентрация на витамин С в кръвта са изложени на 42% по-нисък риск от удари, отколкото тези с най-ниска концентрация. Причините за това не са съвсем ясни. Ясно е обаче, че хората, които ядат много плодове и зеленчуци имат по-високо ниво на съдържание на витамин С в кръвта. 
  4. Остаряване на кожата. Витамин С влияе на клетките от вътрешната и външната страна на тялото. Едно проучване изучава връзката между приема на хранителни вещества и остаряването на кожата у 4025 жени на възраст от 40 до 74 години. Установено е, че приемът на по-големи количества витамин С е свързан с по-слаба вероятност от сбръчкване на лицето, сухота на кожата и с по-естетическо остаряване на кожата.
Други проучвания допълват, че витамин С определено има положително влияние за:
  • Подобряване състоянието при макуларна дегенерация.
  • Ограничаване на възпаленията.
  • Намаляване на риска от артрит, рак и сърдечносъдови заболявания.

Витамин С не се съхранява в тялото (излишните количества се изхвърлят), така че няма място за притеснения от предозиране. Все пак е важно да не се надхвърля безопасния лимит от 2000 милиграма дневно за да се избегнат стомашни неразположения и диария.


Силен, остър недостиг на витамин С се среща сравнително рядко, и то у недохранени възрастни индивиди. В някои екстремни случаи, би могъл да доведе до скорбут, който се характеризира със слабост, анемия, синини, кървене и отслабване на зъбите.


Най богатите на витамин С храни са цитрусови плодове, чушки, ягоди, домати, броколи, картофи и сладки картофи. Други подходящи източници са тъмни листни зеленчуци, пъпеш, папая
, манго, диня, брюкселско зеле, карфиол, зеле, червени чушки, малини, боровинки, тиква и ананас.




Няма коментари:

Публикуване на коментар