четвъртък, 26 март 2015 г.

УКРАСЯВАНЕ НА ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА С ТЕХНИКА ДЕКУПАЖ

Техниката декупаж е изключително популярна. Не изисква толкова скъпи материали и залага основно на сръчността, уменията и въображението на твореца. Тези, които все още не са пробвали, трябва да знаят, че с декупаж могат изключително красиво да се украсят великденските яйца. Техниката е много приятна за изпълнение и със сигурност ще се хареса дори на децата ви. Единственото условие е, да се използва разбит белтък вместо специалните лепила за декупаж. Така украсените яйца ще са безопасни за консумация.
Ако решите да се престрашите и да опитате нещо ново, не така традиционно, за украсяването на яйца с техника декупаж ще ви трябват:
- яйца - по възможност бели или поне по светли
- белтък
- мека четка за водни бои
- салфетки - от по-скъпите трипластови с красиви мотиви по ваш вкус
- ножица

На първо място сварете яйцата. Предполагам всяка домакиня си има свои тайни как да свари яйцата без да се счупят. По принцип се счита, че е добре във водата да се сложи лъжица сол, да се сложат предварително измитите със сапун яйца в студена вода и да се оставят на не много силен котлон да врат не по-малко от 10 минути.
И така яйцата са сварени и охладени. Приготвяме белтъка - просто отделяме белтъка на едно яйце и леко го разбиваме да стане сместа еднородна, но не чак толкова че да получите белтък "на сняг".
Остава да си изрежем от салфетките красиви мотиви - цветя и животинки, каквото харесвате. Изрязвате само най-горния слой на трипластовата салфетка, там където са щампованите картинки.
Самото залепяне е лесно. Топвате четката в белтъка, намазвате по яйцето и залепяте отгоре избраната картинка. Единствено внимавайте да не скъсате салфетката, много е тънка или пък да я набръчкате. Основната тънкост е да изгоните въздуха под салфетката, за да не остане балонче и да може картинката да залепне за яйцето. Това става внимателно с четката от средата на вън.
Накрая оставяте яйцето на някаква поставка да изсъхне добре.
Може да залепите по една картинка на яйце, но разбира се, най-красиви са яйцата изцяло покрити със салфетки.
По принцип след като изсъхне добре, върху залепената салфетка се поставя специален лак, но тъй като яйцата са за ядене, а не само за украса, пропускаме този етап. Освен ако не украсявате кухи или дървени яйца.
А и да не забравя най-важното - нужно ви е много, много търпение..., но това като че ли се разбира от само себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар