събота, 21 март 2015 г.

ЧЕСТИТА ПРОЛЕТ СЪС САКУРА

Япония е далечна и забележителна страна. Уникална смесица от вековна традиция с множество храмове и сгради от миналото и най-модерни постижения в областта на архитектурата и технологията. Интересна забележителност са дзен градините и парковете, които са на особена почит в Страната на изгряващото слънце.
Има нещо наистина невероятно и несравнимо по красота в тази страна. Това е едно природно явление, което превръща Япония в желана дестинация за много туристи именно през пролетта - цъфтежът на японските вишни или както ги наричат там - Сакура. Неслучайно вишневият цвят се смята за националното цвете на Япония.

Предполага се, че името "сакура" идва от думата “сакуя” (цъфтеж, цъфтене) от името на принцеса Коно-хана-сакуя-Химе, която има храм-гробница на върха на планината Фуджи. Това дълго име буквално преведено означава “принцесата на дърветата-цветя”, защото в онези дни в Япония, “цвете” не означавало друго освен вишнев цвят. Тази принцеса била наречена така, защото легендата разказва, че била паднала от небето върху едно вишнево дърво. 

 В културата на древната страна вишневото дърво олицетворява силата на духа, изпитанията на живота и стремежа към съвършенство. 
Вишневият цвят е символ на японския характер. В миналото животът на самураите е бил сравняван с живота на вишневите цветове, който продължава "не повече от три дни", но е красив и достоен. По рождение аристократ, японското вишнево дърво не дава плодове, единствената му мисия е да ражда красота. Японската вишна се среща навсякъде – по бреговете на реките, в планинските райони, в храмовите градини, в парковете, по улиците на градовете.  Сакура цъфти от бяло до ярко розово и в апогея на цъфтежа си представлява една невероятна гледка, създавайки силно впечатляваща атмосфера на красота и тържественост. Сакура дърветата цъфтят по различно време и обикновено самият период от разцъфването до прецъфтяването е много кратък, само няколко дни. Японската метеорологична агенция всяка година подава информация, кога и къде ще бъде най-подходящият момент за наблюдение  на цъфналите вишни. Обикновено то започва около 25 март и продължава до средата на май, когато прецъфтяват и най-закъснелите вишни. Гледката наистина е впечатляваща по своята красота и упойваща миризма.
Японците провеждат много фестивали посветени на това красиво природно явление, дори чаените церемонии се извършват под цъфтящите сакура.
Краткотрайното разцъфване на сакура е вдъхновявало много поети, които използват цветчетата, за да покажат преходността на живота и неумолимото действие на времето. Всяко цветче се разтваря в апогея на красотата си и то само за броени дни, а окапването им на земята се оприличава на снеговалеж. Сакура символизира красивата, но променяща се природа, особено популярно в японската поезия и проза, като често се нарича "моnо aware"  или "изтънчено чувство на тъгa".


"Дълго гледах!

Душата ми се лепна незабелязано

към листенцата на вишната.

А те отлетяха.

Остана само печал

от неизбежната раздяла."

Няма коментари:

Публикуване на коментар