сряда, 22 април 2015 г.

МЕТОДЪТ СИЛВА - НАЧИН ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СТРЕСА

Вероятно много от вас са чували за метода Силва. Може и да ви се струва невероятно, но в момента в световен мащаб той има много голяма популярност. Непрекъснато се организират специализирани курсове и семинари с цел обучение в метода, като такива се провеждат и в нашата страна. 
Защо това е така? Оказва се ,че методът Силва е изключително ефективен – чрез него хората са научават да лекуват себе си и другите (дори от разстояние), да преодоляват напрежението, лошите навици, неувереността, да решават проблемите си от всякакъв характер и  дори да успяват да постигат целите си.  И всичко това „само” чрез контрол на ума, защото методът Силва е всъщност препрограмиране на ума.
Но нека започнем отначало.
Създателят на метода Силва е човек на име Хосе Силва – роден на 11 август 1914 год. в град Ларедо – Тексас, но от мексикански произход. Останал без баща  много рано, още невръстно дете на 4 години, на Хосе се налага да започне работа още на 6 годинки, за да подпомогне финансово семейството си. На 15 години започва да взема уроци чрез кореспонденция, след което отваря малка работилница за ремонт на радиоапарати.
По време на Втората световна война служи в отдела за експедиция и точно там започва де се интересува от психология. Веднага щом се уволнява от армията, с 200 долара в джоба, Хосе се връща към живота на обикновения градски човек. Възстановява работилницата си, която по-късно се разраства в предприятие за радиоелектроника и едновременно се записва в колеж, за да продължи образованието си и да разшири познанията си в психологията и мозъчната дейност.
На Хосе му е известно, че мозъкът произвежда електричество и благодарение на познанията си по електроника знае, че идеалната верига е тази, която има най-малко съпротивление. Дали това не се отнася и за човешкия мозък?! Той достига до прозрения, отнасящи се до работата на мозъка. След дългогодишна работа, като използва най-напредничавите идеи от психологията, Хосе разработва система за контрол на ума, включваща мисловна визуализация, концентрация с утвърждения (вид хипноза или автохипноза) и релаксация.
 Хосе започва да прилага на практика натрупаните знания. Използва хипноза, за да помогне на децата си да усвояват по-добре учебния материал. Тогава открива, че мозъкът приема и записва по-добре информацията на по-ниските честоти. Проблемът е бил как мозъкът да се запази буден на тези честоти, свързани повече със сънищата, отколкото с активното състояние. Хипнозата предлага търсените от Хосе възприятия, но не и онзи вид независима мисъл, който ни позволява да мислим логично и да разбираме. Поради тази причина той се отказва от метода на хипнозата и започва да експериментира мисловни упражнения за отпускане на мозъка. Това, което дава възможност на ума да бъде независим и в будно състояние. Упражненията изискват преди всичко отпуснато самовгълбяване и будна фантазия, помагаща за достигането на по-дълбоки нива. Експериментът дава резултат – децата започват да се учат все по-добре и да получават все по-високи оценки в училище.
Накрая, след 22-годишен труд (от 44-та до 66-та си година), той създава Метода Силва, известен днес по целия свят. Хосе Силва умира на 7 февруари 1999г.
В момента методът Силва се преподава в 111 страни.
 „Ние се научаваме как да се разболяваме в много ранна възраст. Всъщност ние биваме програмирани с послания като „ако си намокриш краката, ще настинеш“. Мозъчните неврони приемат това програмиране като инструкция, като заповед, която трябва да бъде изпълнена. И тъй – това послание  се превръща в самоосъществяващо се предсказание. Ние наблюдаваме как другите се разболяват. Представяме си как същото се случва на нас. Това предизвиква тревога. Тревогата също е програмиране…Картините, който пазим в ума си, действат като заповеди – те трябва да се изпълняват. Нашите мисли и думи се превръщат в програми.“   Хосе Силва
Идеята е, че ако  мислим отрицателно, ние сами се затваряме в схема на провали, нещастия, лошо здраве. За да се промени животът ни – трябва да се препрограмираме. Именно в това е същността на методът Силва, да променим начина си на мислене.
Специфичното в този метод е, че визуализацията и утвържденията се правят в ментално състояние, наречено АЛФА НИВО. Това е състояние, при което мозъчните вълни се забавят почти наполовина от нормалната си честота. Алфа нивото отговаря на спокойното, естествено състояние, в което сме  когато заспиваме или се събуждаме. Когато навлезем в това ниво, мозъкът ни и най-вече дясното полукълбо(или както го нарича Хосе Силва – царството на мисълта, чувствата и емоциите) работи за нас. Тогава  можем да регулираме функции, които в друго състояние са неконтрулируеми. Алфа нивото е състояние на релаксация, но не пасивна релаксация, отпуснато състояние на сън, а активна, когато подсъзнателните способности все още могат да се контролират. В това ниво ние преминаваме от физическия свят в своя вътрешен, творчески свят. Всъщност ключът в Силва метод е алфа нивото. Често дори само влизането в нивото е достатъчно, за да настъпи значително подобрение в здравословното и психическо състояние на човек.
Влизайки в това състояние, вие изпитвате божественото чувство на себевглъбяване. Вие усещате какво става във външния свят, но не сте активни  в него. Чувствате се добре, спокойни и отпуснати, но не унесени в сън.
Самото обучение по този метод включва 40 сеанса, по един за всеки ден, като основната схема е в следните няколко стъпки:
· Седнете  удобно, затворете очи и отпуснете тялото си,ако имате възможност най-добре сутрин след сън.
· Следва ключовият момент на навлизане в алфа нивото – броене
обратно от 100 до 1. Обратното броене има отпускащ ефект. Бройте бавно, безмълвно, като оставяте 1 секунда между числата. Програмата за 40-те дни е:
- обратно броене от 100 до 1 десет сутрини.
- обратно броене от 50 до 1 десет сутрини.
- обратно броене от 25 до 1 десет сутрини.
- обратно броене от 10 до 1 десет сутрини.
След тези 40 дни все по-лесно и бързо ще можете да достигате до алфа нивото и вече ще е напълно достатъчно дори броене обратно от 5 до 1.
В началото на обучението, за по-лесно достигане на алфа нивото, Хосе Силва препоръчва преди броенето да направите и мускулна релаксация. Тя включва постепенното насочване на вниманието към различните части на тялото и отпускането им –  от върха на главата, шията, раменете, тялото…до пръстите на краката.
· Когато стигнете до 1, това е  е моментът за визуализацията и утвържденията. Тук можете да създадете своя мисловен екран, своята визуализация

За подобряване на здравословното състояние и подпомагане на оздравяването, например е добре да се повтаря утвърждението: "Днес съм по-добре" или „Всеки ден съм все по-добре“.
Тези визуализации могат да  бъдат не само за здравето, а и за проблеми от всякакъв характер или за постигане на различни цели. Изградете си мисловен образ за себе си такъв, какъвто искате да сте и го „вижте“ в алфа нивото. В този смисъл методът използва доказано голямата сила на самовнушението.

· Накрая последна стъпка е броене във възходящ ред. Такова броене активизира. Например бройте от 1 до 5, като непременно завършете отново с: „Аз съм добре, буден съм и се чувствам се отлично, по-добре съм от преди“.

В крайна сметка, ще се убедите сами, че след като се усвоят упражненията, те отнемат ежедневно само няколко минути. Важното е да се достигне алфа нивото.
В нездравословния начин на живот, който води всеки от нас – заобиколен от проблеми и стрес, методът Силва е една отлична техника не толкова за релаксация, колкото за добиване на една положителна настройка за целия ден. Много важна е положителната нагласа, още от момента на събуждането, че ще успеем да се справим с всички задължения, които ни очакват, че ще ни стигне времето за всички задачи. И ще направим всичко това с позитивна нагласа и настроение, като по-този начин сведем вредното влияние на стреса върху психиката си до минимум. Не пречи да опитаме. Нека препрограмираме начина си на мислене в положителна посока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар