неделя, 3 ноември 2013 г.

КРАСИВОТО КОЛЕДНИЧЕ

Латинското му име е шлумбергера буклеа, но всички го наричат коледниче. Защото този горски кактус цъфти точно за Рождество и украсява дома ни с ярките си цветове. Те може да са бели, розови или червени, но винаги са радост за очите насред мрачните и сиви зимни дни. 


За да се образуват пъпки, коледничето има нужда от кратка почивка. Тя трябва да продължи около месец, по време на който се формират пъпките. През този период трябва чувствително да намалите поливките и да държите цветето на по-хладно (12-14 градуса).

Тези условия е лесно да се спазят, защото така или иначе в момента все още не включваме отоплителни уреди. Ако температурата в стаята е по-висока (над 20 градуса), клонките ще растат, а пъпки по върховете им няма да се появят.
Щом забележите първите пъпки, преместете саксията на обичайното и място и постепенно увеличете поливките. В никакъв случай не въртете растението. Това е често срещана грешка. Първите пъпки се образуват обикновено от едната страна на храстчето. Мислим си, че като завъртим растението, ще се образуват и по останалите клонки. Но ще се получи точно обратното.
Вече появилите се пъпки ще опадат, а нови така и няма да се появят. 
Когато коледничето се покрие с цветове, добре е да поддържате по-ниска температура в стаята (около 16-17 градуса). Така цветовете ще се запазят по-дълго време. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар