събота, 2 ноември 2013 г.

АНГЛИЙСКИ ЯБЪЛКОВ ПАЙ



Продукти за 4 порции

За масленото тесто

400 г брашно
220 г краве масло
1-2 щипки сол /1/4 ч.л./

За плънката

4 ябълки /600-700 г/
20 г масло
1 ч.ч. захар /100 г/
1 ч.л. канела
1-2 с.л. лимонов сок


1. Пресяваме брашното в дълбока купа. Прибавяме нарязаното на кубчета студено масло. Посоляваме. Разбъркваме тестото, като си помагаме с вилица, за да намачкаме добре маслото. След като сместа стане на трохи, продължаваме замесването с ръце и постепенно поливаме с 6 с.л. вода. Омесваме меко тесто. Завиваме с фолио и оставяме да отлежи в хладилника за 30 мин.



2. Приготвяме плънката. Нарязваме на дребни кубчета обелените и почистени от семките ябълки. Разтопяваме маслото, като поръсваме с 1-2 с.л. захар, за да се карамелизира леко.



3. Поставяме ябълките, останалото количество захар, канелата и лимоновия сок. Разбъркваме и задушаваме на умерен огън около 10 мин.



4. Разделяме тестото на две части. Разточваме две кръгли кори с големината на формата за печене - 24-26 см. Слагаме първата кора в силиконова форма за печене, оформяме ръб.



5. Изсипваме плънката върху първата кора.



6. Отгоре покриваме с втората кора, запечатваме добре, изрязваме излишните крайчета. Надупчваме леко с вилица повърхността на пая. Печем във фурната на 200 градуса за 30-45 мин.



Няма коментари:

Публикуване на коментар