четвъртък, 21 ноември 2013 г.

ЕФЕКТИВЕН ДОМАШЕН СИРОП ПРИ ВЪЗПАЛЕНО ГЪРЛО

Инфекциите на горните дихателни пътища и простудите най-често започват с болки в гърлото. Този неприятен симптом се среща и при други заболявания и състояния - прекомерно тютюнопушене, вдишване на прекалено студен или сух въздух, натоварване на гласните струни.
Аптеките предлагат голямо разнообразие от таблетки, спрейове и сиропи за възпалено гърло. Успоредно с тях може да прилагате и други начини за туширане на болката.

Инхалации. Особено полезни са билковите. Вдишването на изпарения от риган и жълт кантарион действа противовъзпалително, антибактериално и бронхолитично. Подобно действие имат водните инхалации с етерични масла (1-2 капки) от мащерка, мента, евкалипт, но те не са подходящи за деца под 5-годишна възраст и бременни. Добър ефект дава гаргарата с разтвор на вода и морска сол. Йодните йони прочистват дихателните пътища и лигавицата.

Лук и чесън. Те са природни антибактериални вещества и съдържат големи количества активни лечебни съставки с противовъзпалителен ефект. Яжте ги поотделно или самостоятелно, сурови или варени. 

Болното гърло не обича нискокалорично меню. Достатъчното мазнини в храната оказват положителен ефект върху лигавицата на глътката и облекчават дишането. Мазнините съдържат основните антиоксиданти - витамините А и Е, които подпомагат оздравяването на възпалените места. Избягвайте твърдата храна, предпочитайте течната, но да не бъде гореща, нито прекалено студена. Това допълнително би раздразнило и травмирало болното гърло, а лигавицата ще реагира с още болка. Тиквата (варена или печена) на супа, сок или десерт облекчава гърлото.

С често препоръчваната комбинация от мед и орехи трябва да се внимава. Тя наистина помага, но в някои случаи може да провокира силна кашлица, особено при склонните към алергия. Полезно е да ядете 1 с.л. мед с половин ситно нарязан лимон (без кората). Съчетанието от противовъзпалителното и антисептично действие на меда с витамин С в лимона укрепва лигавицата.

Анасонов домашен сироп по рецепта на известния специалист по уши нос и гърло проф. Георги Едрев: 1/3 к.ч. плодове от анасон се заливат с 250 мл вода и се варят 15-ина минути. След като се поохлади, се добавя 1/3 к.ч. мед и 1 с.л. ракия. Домашният сироп се приема по 1 с.л. през 1-2 часа.

Чаша леко затоплена бира се отразява благотворно на болното гърло. Тя подобрява циркулацията на кръвта и подпомага клетките да се борят по-активно с инфекцията. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар