четвъртък, 1 октомври 2015 г.

МАГИЧЕСКА ПИЛЕШКА СУПА

Има нещо почти магическо в пилешката супа. Представете си - хладен и дъждовен есенен ден и една купичка топла и уханна пилешка супа, от която се издига пара. Само мисълта за нея е в състояние да ви сгрее. 

Или пък - отивате на излет в планината, вървите, катерите се и като стигнете до хижата първата ви мисъл е да си хапнете пилешка супа - е няма по-вкусна, гарантирам, лично съм го изпитала. 

Да не говорим, че когато носът ви тече, а гърлото боли, в главата ви преди да си легнете има само една мисъл - "... да имаше сега една пилешка супа..." 

Силата на пилешката супа си е направо научно доказана, дори имаше такава книга - за връзката между нея и душата, но това е друга тема.

Всяка домакиня има своя рецепта за домашна пилешка супа, която най-вероятно знае от майка и баба. 
Ето и моята любима рецепта:
- пилешко месо - най-добре половин пиле, но може и само 1-2 пилешки бутчета или наколко крилца
- малка глава лук
- 1 морков
- 2 средни картофа
- фиде
- сол и черен пипер,червен пипер
- пресен магданоз
За застройката
- 1 кофичка от 400 гр. кисело мляко
- 2 равни супени лъжици брашно
- 1 яйце 
Приготовяне:
Пилето се измива и се сварява със солта. Водата трябва да покрива пилето и гледайте да има повече бульон.Свареното пилешкото месо се обезкостява и се накъсва на парченца след като се охлади, като кожата се отстранява.  
Лука се нарязва на ситно, моркова на кубчета, картофите също. Добавят се към пилешкия бульон, първо лука и морковите, а картофите и фидето след около 15 мин., когато морковите са омекнали. Всичко ври на бавен огън, като внимавате да не преварите картофите.
Щом зеленчуците са готови и сварени, направете застройката на супата. В купа сложете киселото мляко, брашното и яйцето и ги разбийте с тел за разбиване на яйца. Гребвайте с черпак от горещия бульон и добавяйте по малко към млечно-яйчната смес при непрекъснато разбъркване. Щом сместа се темперира, върнете в обратния ред. Застройката сипвайте черпак по черпак при непрекъснато бъркане в горещата пилешка супа. Задължително ставете супата да заври!
Накрая добавете и накъсаното месо и поръсете с прясно нарязан на ситно магданоз. Ако харесвате може да добавите парченце масло и резен лимон.
Това е моята любима рецепта. Сигурно много домакини приготвят пилешката супа по този начин и едва ли съм ви изненадала. Нека си я приготвим в първия ден на есенния месец октомври.


Няма коментари:

Публикуване на коментар