понеделник, 26 март 2018 г.

ДА СИ НАПРАВИМ ВЕЛИКДЕНСКА УКРАСА

Семейните празници носят истинска магия. Вълшебството на всяка Коледа е неповторимо, но и Великден има своето очарование. Шарените яйчица и  ароматът на прясно изпечен козунак са любими за всички. Великден е най-големият християнски празник, заради тайнството и силата на възкресението. Но той и предхождащите го празници, Лазаров ден и Цветница са празниците на пролетта. Изпращането на студената зима и събуждането на природата носят нова радост и надежда.
Не забравяйте, че освен да осигурите богата трапеза, е добре да се погрижите за празничното настроение и украса на дома. Можете много лесно да си направите великденска украса от подръчни материали.
Необходими са ви парчета картон в червено и зелено. Сухо лепило, ножица, молив, бял лист. За декорацията ще трябват различни стикери или лепенки, аз използвах лепенките за яйца, които сега се продават и разноцветно тиксо. Ще са необходими панделки, връвчица или лико. Материалите спокойно може да замените с подобни неща, с които разполагате в къщи. Картона може да замените с гланцова хартия например.
Първо на белия лист, в моя случай е лист от тетрадка, очертайте с молив контура на яйце и го изрежете. Това ще бъде шаблон, който после очертайте на картоните и изрежете. Като оставите зеления картон на 1-2 милиметра по-голям. Аз направих 3 червени и 3 зелени.
Залепете червените яйца върху зелените, така че да получите достатъчно дебели и твърди червени яйца със зелен кант отстрани като рамка.
Внимателно пробийте дупчица на върха на яйцето и промушете панделката или въженцето и оформете ушенце за закачане.
Остава най-приятната част. Ако до сега не сте извикали някой малък помощник, непременно го направете. Децата имат много голямо въобръжение и могат да ви помогнат в украсата на картонените яйца. Освен това ще им доставите огромно удоволствие.
Украсата аз направих като залепих различни лепенки и изрязах лентички от цветното тиксо.
Накрая остава да си откъснете едно разцъфтяло клонче и да го накичите.
По подобен начин бихте могли да изработите най-различни висящи украси или гирлянди. Ако имате повече търпение, картонените яйца могат да се облепят в разноцветна хартия или дори плат. Всичко е въпрос на желание и фантазия.
Нека всички у дома да участват в подготовката за празника, украсяването и боядисването на яйцата. Ще доставите огромна радост на децата, а и вълшебството на празника започва от неговото подготвяне и очакване.

Направете си един наистина весел Великден!















Няма коментари:

Публикуване на коментар