четвъртък, 24 октомври 2013 г.

ПАЙ С ТИКВА И ОРЕХИ

Продукти

За тестото:
*брашно - 250 гр.
*масло - 125 гр.
*яйце разбито - 1 бр. + жълтък 1 бр.
*1/2 ч.ч. сол
*2 с .л. вода
*4 с.л. захар
*ванилия за прах - 1 капсула
*брашно за доомесване

За плънката:
*тиква рендосана - 1 кг.
*орехови ядки - 200 гр.
*захар - 8 с.л.
*канела - 10 гр.
*пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в голяма купа. Нарязвате маслото на кубчета и го стривате с брашното с пръсти, докато сместа стане еднородна по цвят и заприлича на ситни трохи от хляб. Прибавяте ванилията и захарта. По средата на сместа се прави кладенче и в него сипвате разбитото яйце. Размесвате с лопатка и сипвате водата.  Тестото се събира с ръка и се слага на плот или върху дъска. Омесва се набързо и се оформя на топка. Слага се да стегне в хладилник за около 30 мин. В голяма купа слагате тиквата, захарта, канелата и предварително натрошените наситно орехови ядки. Разбърквате добре, за да се смесят равномерно продуктите. Изваждате тестото от хладилника и отрязвате 1/4 от него. По-голямата част разточвате с точилка на кръг малко по-голям от диаметъра на формата. Помагате си с малко брашно да не залепне. С точилката взимате тестото и го слагате върху формата, притискате добре по стените и дъното на формата. Излишното отстранявате по ръба на формата само като прекарате точилката отгоре. Сипете плънката и разпределете равномерно. Печете пая в загрята фурна на 180 градуса за около 45 мин. Поръсете с пудра захар.


Няма коментари:

Публикуване на коментар