сряда, 30 октомври 2013 г.

БИЛКИ ПРОТИВ КОСОПАД



Рецептите с билки са сред най – мощните оръжия в борбата с косопад. Тези невероятни растения имат свойството не само да лекуват, но и да подхранват, предпазват и тонизират цялото тяло. За разлика от синтетичните продукти, повечето билки са напълно безвредни.

В традиционната и алтернативната медицина, някои билки винаги са били сред предпочитаните средства за лечение. Всички фармацевтични компании ги интегрират в своите продукти, а пиенето на чай от билки за добро здраве се използва от векове.

При външна употреба, изплакването с извлек от билки осигурява дълбоко почистване на скалпа, подсилва, обогатява естествения цвят, успокоява раздразнената кожа, стимулира растежа, помага срещу пърхот.

Билки при косопад

Алое Вера (Aloe Barbadensis). Често определяна за дар от небето, тази билка е безценен помощник в битката с косопад. Подхранва корените, прави космите по – гладки, здрави и лъскави, създава естествен блясък. Още преди векове, жените в Мексико са използвали Алое Вера като естествен брилянтин за бляскава прическа.


Амла (Phyllanthus Emblica) Отлично средство за превенция. Полезните вещества на тази южноамериканска билка имат свойството на проникват мигновено в скалпа, засилва кръвоснабдяването и укрепват корените. За здрава, силна и гъста коса.

Босилек (Ocimum Basilicum). Стимулира по неповторим начин космените фоликули, увеличава кръвообращението и насърчава растежа. Полезните му свойства при косопад се дължат на голямото количество магнезий, който защитава от счупване и има противовъзпалителни свойства. Снабдява клетките с необходимите хранителни вещества и кислород.

Еклипта Алба (Eclipta Alba). Древен лек от Арюведа, използван от векове при косопад, кожни алергии и преждевременно състаряване. По отношение растежа на косата е смятан за „цар на билките”, защото действа като мултивитамин и спомага укрепването на косъма. Помага и при пърхот.

Черен чай. Изплакване с черен чай помага за намаляване броя на загубените косми.

Репей (Arctium Lappa). Изключително богат на мастни киселини, които стимулират притока на кръв към главата. Насърчава здравословния растеж на косъма, укрепва фоликулите, предпазва и лекува косопад. Силициевият диоксид и фитостеролите помагат за успокояване на кожата.

Невен (Calendula Officinalis). Сред често използваните билки – силно антисептично действие, успокоява скалпа. Богат на растителни минерали, които предпазват от косопад и дезинфекцират кожата. Редовното изплакване с отвара от невен придава топли отблясъци.

Касия (Cassia obovata). Въпреки че често е наричана натурална къна, касията всъщност не е къна. Извлекът укрепва, придава плътност. Противогъбичните и антибактериални свойства лекуват пърхот и предпазват от косопад.

Лайка (Matricaria recutita). Използва се за успокояване на кожата. От най – полезните билки при косопад, коригира кожните проблеми по скалпа и укрепва тъканите. Използва се често от блондинки, защото придава светли отблясъци.

Сминдух (Trigonella foenum-graecum). Осигурява естествените протеини, така необходими за здравето на косата. Изпитано средство в борбата с косопад, сминдухът стимулира притока на кръв към корените, подхранва изтощения косъм.

Ленено семе (Linum usitatissimum). Семенцата от лен съдържат сложна смес от полизахариди, които смесени с вода формират силно успокояваща субстанция. Използва се за натурален балсам, а големите количества Омега-3 есенциални мастни киселини помагат невероятно много.

Корени от джинджифил (Zingiber officinale). Спомага за повишаване циркулацията на кръв в скалпа и така стимулира космените фоликули. Мастните киселини в корените на тази билка са отлично средство за сгъстяване и срещу косопад, също така предпазва от пърхот.

Къна (Lawsonia inermis). Къната е пустинно растение. От древни времена листенцата ѝ били използвани за естествен оцветител и придаване на нежен червеникав отблясък. Помага срещу косопад, уплътнява косъма, стяга епидермиса и прави косата копринено мека.

Хмел (Humulus lupulus). Използва се като средство за косопад и при изтощена коса. Съдържа подхранващо масло, което е изключително ефективно. Има антисептични свойства и спомага кръвообращението.

Лавандула (Lavendula Officinalis). Има антибактериални, противовъзпалителни и антисептични свойства, които помагат в случаите на косопад и заболявания на кожата по главата. От типа билки, подходящ за абсолютно всички видове коса.

Коприва (Urtica Dioica). Стимулира скалпа, подобрява кръвообращението и помага за насърчаване на растежа. Копривата отдавна има отлична репутация и отлично средство за предотвратяване на косопад, богата е на минерали и растителни хормони.

Мента (Mentha Piperita). Листата на ментата са широко признати по целия свят заради техните противовъзпалителни и антибактериални свойства. Тези билки стимулират нервните окончания и увеличават локалния приток на кръв към скалпа. Предпазва от косопад.

Розмарин (Rosemarinus Officinalis). Една от най – силните билки при оплешивяване. Насърчава растежа чрез подобряване кръвообращението, добавя блясък. Използва се в почти всички козметични продукти против косопад.

Градински чай (Salvia Officinalis). Богат на антиоксиданти, тонизира косата и е естествен антибиотик. Градинският чай прави тъмната коса бляскава и помага на посивялата да върне естествения си цвят.

Мащерка (Thymus vulgaris). Противобактериални и антисептични свойства, които лекуват, почистват и успокояват. Мащерката е сред най – използваните в производството на шампоани билки, тъй като помага в случаите на косопад и почиства пърхота.

Мокреш (Nasturtium officinale). Съдържа много минерали като фосфор и желязо. Той ревитализира мазната коса, премахва натрупаните мъртви клетки. Използва се при лечение на косопад заради високите нива на биотин и цинк.

Корени от юка (Yucca schidigera). Натурално средство със силно успокояващ ефект. Съдържа естествени сапонини, които спомагат за натуралното почистване на скалпа. Индианското племе Навахи са използвали корените от юка за предпазване от косопад.

1 коментар:

  1. БЛАГОДАРЯ ЗА ИЗЧЕРПАТЕЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ! ЩЕ ПРОБВАМ СКОРО НЯКОЯ ОТ БИЛКИТЕ.

    ОтговорИзтриване