неделя, 6 октомври 2013 г.

ХОМЕОПАТИЯТА Е НАЙ-ДОБРАТА ПРОФИЛАКТИКА НА ГРИП ПРИ ДЕЦАТА

За превенцията на грипните заболявания, противогрипните ваксини, хомеопатията и имуностимулаторите, разговаряме с д-р Любомир Субев, детски лекар, работил  като неонатолог в Първа АГ болница.


Масовото ваксиниране против грип не е препоръчително. Поставянето на противогрипни ваксини е задължително само за рисковите групи. Такива са хората с хронични заболявания, сърдечни заболявания, хипертония, астма, бъбречно и артритно болни и възрастни със слаба имунна система.


Поставяне на ваксина, предпазваща от сезонните грипни вируси, се прави с цел да се избегне усложнение или задълбочаване на съществуващите вече здравословни проблеми.
 

Същото се отнася и за ваксинирането на децата - избягва се повсеместната ваксинация, като се залага на профилактиката на заболяването. Профилактиката на вирусните заболявяния  включва приемане на растителни и хомеопатични продукти.
 

От хомеопатичните най-често се прилага oscilococcium, като той се приема по различни схеми, съобразно индивидуалните особености, общото състояние и възрастта на детето.
 

От растителните препарати най-популярен и често използван е ехинацеята. Научни проучвания, направени неотдавна, показват, че действието на ехинацеята е максимално, ако се приема в комбинация с прополис и пчелно млечице. Смята се, че приемът им е най-ефективната профилактика на грип с помощта на естествени продукти.
 

За добро противогрипно средство се смята и билката, известна като котешки нокът. Това лечебно растение не расте на територията на България, но лесно може да се намери в билковите аптеки.
 

В аптечната мрежа съществуват множество хранителни добавки, които са с противогрипни свойства. Не е препоръчително да се използват по няколко хранителни добавки едновременно, дори при деца, които често боледуват.
 

При недоносените бебета или деца, които посещават ясли от много ранна възраст и имунитетът им не е достатъчно укрепнал, е по-добре да се използват и нехомеопатични продукти от рода на изопринозин.
 

Важно е да се подчертае, че този тип препарати не са антибиотици, а имуностимулатори. Използват се за лечение или повлияване на симптомите на вирусна инфекция и укрепване на имунитета, което ги прави добра профилактика за  често боледуващи деца.
 

Имуностимулаторите повлияват директно реактивността на имунната система. Не са безобидни, но се препоръчват при често боледуващи деца или при вирусни инфекции, които драстично намаляват имунитета - херпеси, инфекциозна мононуклеоза, варицела.
 

Напоследък зачестиха научните публикации, в които се съветва,  да не се дават имуностимулиращи и модулиращи лекарства на деца преди навършване на 2 години.
 

От друга страна хомеопатичното лечение, ако се провежда под наблюдение на специалист, се счита за безвредно и може да се провежда още от раждането на детето.
 
Хомеопатията е подходяща при различни здравословни проблеми, дискомфорт, причинен от никненето на зъбите, колики и т.н.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар