понеделник, 21 октомври 2013 г.

ХРАНИ НАМАЛЯВАЩИ КИСЕЛИНИТЕ

Когато парещото чувство е непоносимо

Стомашните киселини може и да не са животозастрашаващ проблем, но със сигурност се отразяват върху състоянието ни през деня, защото изгарящото усещане, болката, подуването, гаденето и кашлицата, които предизвикват, ни затрудняват да изпълняваме с лекота всекидневните си дейности.
Макар да няма доказателства, че някои хранителни продукти могат да излекуват причината за киселините, редица алкални храни със сигурност ще ни помогнат да ограничим дискомфорта и да понижим нивото на стомашна киселинност.

Храни, богати на калий

Калият играе особено важна роля в тялото за нормалните контракции на мускулите. Тъй като киселините се причиняват от непълното затваряне на клапата, която свързва хранопровода и стомаха, богатите на калий храни могат да решат този проблем. Има множество подходящи продукти, които потушават парещото чувство – лимони, банани, мед, сладки картофи, ябълки, ябълков оцет и т.н.

Лимонът като цитрусов плод изглежда, че би трябвало да предизвиква киселини, но научните факти показват тъкмо обратното - умерената киселинност на лимона помага за неутрализирането на киселините в стомаха.

Други храни като мед, пъпеш, ябълки също могат да ни предпазят от появата на киселини, ако се консумират всеки ден.
Ябълковият оцет е един от най-бързите и ефикасни варианти за редуциране на киселините. Ако те обаче са по-сериозни, можем да приемаме по две супени лъжици ябълков оцет, разтворени в чаша вода.

Сурови плодове и салати

Суровите зеленчуци като цяло са алкални и съдържат много храносмилателни ензими. Те помагат за понижаването на киселинността в стомаха повече в сравнение с готвените зеленчуци - защото термичната обработка променя съдържанието им от алкално в киселинно.
Суровите плодове като ананас, папая и ябълки също съдържат определени ензими, които подпомагат храносмилането и съответно облекчават киселините.

Сода за хляб

Макар че содата за хляб не е точно "храна", тя е особено ефективна за погасяването на киселините. Трябва просто да разтворим половин чаена лъжичка сода в чаша вода и да изпием сместа. Това ще облекчи моментално симптомите. Тъй като содата за хляб е изцяло алкална, тя действа бързо и помага за цялостното алкализиране на вътрешната обвивка на стомаха.

Пълнозърнести продукти

Някои зърнени култури като киноа, амарант, просо и произвежданите с тях пълнозърнести храни са полезни за туширането на киселините - заради високото си съдържание на калий и съответно алкализиращата си природа. Натрошени, тези зърна могат да заместят рафинираното брашно. Те са богати още на протеини, витамин от група В, калций и други полезни хранителни вещества, поради което са много важна храна за хората, които често страдат от киселини.

Храни, богати на калций

Калцият помага за ограничаването на секрецията на стомашни киселини и затова съдържащите този минерал суровини помагат при подобни неразположения. Храни като мляко, броколи, къдраво зеле, извара и други успокояват вътрешната лигавица на стомаха.
Комбинацията от богати на калций и богати на калий храни като например мляко с мед има още по-добър ефект. Неслучайно калциевият карбонат е широко достъпно противокиселинно средство, продавано в аптеките.

Риба и морски дарове

Морските дарове и най-вече рибата са полезни при стомашни киселини. Морските риби съдържат специфична органична киселина - таурин. Точно като храните, богати на калций, тауринът допринася за ограничаване производството на стомашни киселини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар