четвъртък, 31 октомври 2013 г.

ЗА ХЕЛУИН И ТИКВАТА


Нощта на 31 октомври срещу 1 ноември е отредена за празника Хелоуин. Неговата история е свързана с честването на келтската Нова година на тази дата, но по-интересното в наши дни е обичаят децата да се обличат с маскарадни костюми на страховити герои, вещици, скелети и др., както и да обикалят по домовете, за да ги черпят с бонбони или в противен случай да напакостят на негостоприемните домакини.

И ако цветовете на празника са черното и оранжевото, като първия го свързваме най-вече със страшните костюми и тъмнината, то вторият веднага ни кара да направим асоциация с тиквата. Направата на фенери от тиква, които могат да се видят навсякъде, където честват Хелоуин, е свързана с името на Светещия Джак (Jack O’Lanterne). Той може би е най-известният образ на празника, от чиято история разбираме защо съществува тази традиция.
Според легендата Светещия Джак бил пияница, играч на карти, скъперник, изобщо лош човек. Една вечер Дяволът му се явил в кръчмата, където бил Джак, и поискал душата му. Оттук нататък има различни версии за неговата история. Според една от тях Джак победил Дявола на карти и изтръгнал от него обещанието да не отиде никога в Ада. А според друга Дяволът отново го потърсил и Джак го помолил да му разреши да изпие една последна чаша. Дяволът се съгласил и се превърнал в монета от 6 пенса. Джак грабнал монетата и я сложил веднага в кесията си, която обаче се завързвала във формата на кръст (друга история разказва, че сложил монетата в касичка, чиято заключалка била във формата на кръст) и Дяволът не можел да излезе повече оттам. В крайна сметка Джак го пуснал, при условие че му даде още една година живот. След 12 месеца Джак изиграл друг номер на Дявола, като го помолил да изяде една последна ябълка. Но докато Дяволът му помагал да се качи на дървото, Джак издълбал с нож един кръст върху ствола и така накарал Дявола да обещае, че повече няма да го преследва. Когато Джак умрял, отишъл пред портите на Рая, но свети Петър го изгонил, защото бил грешник. Дяволът също не го пуснал в Ада заради уговорката, която имали, пък и навярно защото още помнел номерата му. Все пак той успял да измоли от Дявола един жив въглен, който сложил в издълбана като фенер ряпа и така си осветявал пътя в тъмнината. Джак бил осъден да броди безцелно, докато дойде денят на Страшния съд. Така той бил наречен Светещия Джак, който се появявал всяка година в деня на своята смърт, на Хелоуин. А безкрайните запалени фенери в нощта на празника му помагали да намери своя път.

 

Да си направим тиквен фенер

1. Първо капакът – отрежете горната част на тиквата с дълъг остър нож, като държите острието леко под наклон към центъра. Така капачето ще пасне отлично.






2. С ръце, метална лъжица и ножче извадете от вътрешността семките и нишките в сърцевината. Остържете малко от тиквата за готвене, но внимавайте да не пробиете стената.





3. Дъното от вътрешната страна трябва да е равно, за да може да сложите свещ. По кората на тиквата изрисувайте лице с маркер. Правите линии се изрязват много по-лесно от кривите. 





4. С малък остър нож изрежете внимателно лицето по нарисувания макет. В тиквата сложете свещ, върнете капачето на мястото му и сложете готовия фенер на безопасно място, за да радва децата.






Добре е на този празник родителите да спазват някои правила за сигурност, които са особено валидни за малките деца. За предпочитане е децата да бъдат придружавани от възрастен човек, когато обикалят къщите. Маскарадните костюми понякога затрудняват движението и доброто виждане, което може да доведе до падане и контузия на детето. Освен това, ако не сте сигурни в произхода, качеството, трайността на събраните бонбони, по-добре да бъдат заменени вкъщи с други лакомства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар