вторник, 20 август 2013 г.

ЦИСТИТ

Мъжете практически не познават цистита, но всяка втора жена прекрасно знае какво е. Причината за женската уязвимост към цистит се дължи на анатомични особености – пикочният канал е много къс – само няколко сантиметра, докато при мъжете е цели 25 см. Именно това способства за проникването на инфекция в лигавицата на пикочния мехур. И… постоянно нещо „долу” дърпа, бегом в тоалетната на всеки 15-20 минути, а облекчение няма.

Неудобството на цистита е, че като заболяване то е на границата на две области – урологията и гинекологията. Само по себе си възпалението на пикочния канал е урологичен проблем. Но причината за повечето прояви на цистит е гинекологична – нарушения във вагиналната микрофлора.
Циститът често се провокира от възпалителните заболявания на вътрешните полови органи, които са непосредствено разположени до пикочния мехур и уретрата. Понякога болестта се явява със започването на сексуалния живот, когато в половите пътища попада инфекция. Освен това по време на менструация и бременност възникват благоприятни условия за развитието на инфекция. Най-силно застрашени от цистит са жените на 25-30 години и тези над 55 години.

Правилният подход в лечението е жената да посети двама лекари – гинеколог и уролог. Но на практика с този проблем по-често се занимават гинеколозите. Ако искат да избегнат възможните усложнения, пациентките задължително трябва да потърсят помощ от лекар. Най-честото усложнение е пиелонефритът, когато инфекцията от пикочния мехур премине в бъбреците. При всяка атака на пиелонефрита се понижават функциите на бъбреците. Друго възможно усложнение е интерстициалният цистит, когато уринирането може да достигне до 100-150 пъти в денонощието. Той се развива при особен строеж на стените на пикочния мехур и практически не са поддава на терапия.

Сравнително отскоро е известно, че циститът е свързан с:
- хормоналния фон – По време на менопаузата рискът от цистит силно нараства. Освен това с възрастта при жените постепенно се извършва отпускане на органите в малкия таз, а това улеснява проникването на инфекцията в пикочния мехур.
- съпътстващи заболявания – Като уретрит, аднексит, ендометрит, хламизиоза, особено ако жената не се е доизлекувала или е опитвала да се лекува сама.
- чревната бактерия, стрептококите и стафилококите – сами по себе си тези микроби не предизвикват заболяването, но отслабват организма, а това увеличава риска от цистит. Ето защо проблемът често се изостря през пролетта, когато организмът изпитва недостиг от витамини и е с понижен имунитет.

Лечението на цистита изглежда лесно – антибактериален препарат и малко повече търпение! Но на практика не се получава точно така. Докато не премине острата болка, трябва да се лежи в леглото. Именно затова често назначават дори хоспитализиране. От болница повечето жени се отказват, но задължително трябва да полежат у дома си ден - два.
Болката минава след 2 - 3 дни и жената престава да взима лекарството, а минималният курс на лечение при цистит е 7 дни. Така циститът остава неизлекуван, а това моментално го превръща в хроничен. Лечението на хроничния цистит е доста по-трудно и може да отнеме от 6 до 12 месеца. Продължително приемане на антибиотици не е необходимо. Последните изследвания показват, че курсът на лечение с продължителност 15 - 28 дни няколко пъти повишава риска от развитието на инфекциозни заболявания на пикочните пътища в бъдеще. Докато се лекува, жената не трябва да приема силни подправки и консервирана храна. При остър цистит не трябва да се пие минерална вода, тъй като тя дразни стените на пикочния мехур.
За лечението на цистита в напреднала фаза не е достатъчна само антибактериалната терапия. С помощта на специален катетър се вкарва лекарство непосредствено в пикочния мехур. Някои специалисти прилагат ендовезикална йонофореза, т.е. вкарване на лекарството в пикочния мехур под действието на постоянен електрически ток. Този метод позволява на лечебния разтвор да проникне дълбоко в лигавицата на пикочния мехур и способства за постигането на забележителни резултати.

Спасение за някои жени, страдащи от цистит (особено постокоитален), е операцията за преместване на пикочния канал от зоната на сексуалния контакт с 2 см по-високо. Така бактериите вече не могат да проникват в уретрата по време на полов акт.

Ако имате склонност към цистит, най-добре е да спазвате няколко основни правила:
- Не се преохлаждайте! Обличайте се с топли дрехи и не прекарвайте много време на студено.
- Изключете от менюто си острите подправки, киселите и пържените храни и умерено употребявайте солени и мариновани продукти.
- Лекувайте навреме всички хронични възпалителни заболявания – от тонзилит до влагалищни инфекции. Преглеждайте се редовно при гинеколог.
- Коригирайте диетата си така, че да избегнете запека и разстройството, които провокират проблеми, свързани с пикочния мехур.
- Ако водите заседнал начин на живот, опитвайте се на всеки 5-10 минути да ставате и да се разхождате.
- Ако по време на месечния цикъл използвате тампони, сменяйте ги на всеки 2 часа.
- Посещавайте тоалетната на всеки два часа, дори да можете да търпите. Задържането на урина е нежелателно.
- Не взимайте гореща вана – по-добър вариант е топлият душ.
- Преди и след полов акт задължително си взимайте душ и изпразвайте пикочния си мехур.
- Пийте чай с мляко! Учените не могат да обяснят защо тази напитка помага при цистит, но това е факт.
- Яжте боровинки! Техните активни компоненти не позволяват на микробите да се закрепят към стените на пикочния мехур.

Няма коментари:

Публикуване на коментар