петък, 16 август 2013 г.

ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ В ГОРЕЩИНИТЕ

Има хора, които смятат, че за да понасят по-лесно горещините, трябва да променят начина си на хранене. И в това има много истина, стига промяната да не се разбира като гладуване или непълноценно хранене. Горещо или не, всеки трябва да се храни балансирано и здравословно. Разбира се, има няколко прости правила, които трябва да се спазват, когато температурите са високи, за да се чувства организмът комфортно, но някои от тях са в сила за всеки един сезон
Правило 1. Не преяждайте
Дори това правило трябва да се разбира така: „ Не пълнете стомаха си.” През горещите дни често се случва, когато човек отвори хладилника, за да пие студена вода например, да похапне нещо, ей така между другото. Това похапване понякога е непосредствено след основно хранене или по никое време, дори и преди самото лягане за сън. Такъв подход води най-често до преяждане, а дори да не преядете, вие не давате възможност на храносмилателната система да върши правилно своята работа. Не може постоянно да се слага нещо в устата с мисълта „Какво толкова – една джанка, едно резенче сирене, парче пъпеш и т.н.”
И спомнете си – излишните калории „отсядат” някъде по тялото, щом не се изразходят.
Ставайте от масата за хранене с чувството, че не сте се донахранили напълно и не посягайте към храна, докато не настъпи определеното време според вашата диета.
Правило 2. Облекчете менюто сиВече казахме, че на първо място менюто ви трябва да бъде добре балансирано. Белтъчините трябва да са около 14-15%, мазнините – растителни и животински – не повече от 11-12%, а останалото въглехидрати, като се стараете да консумирате повече сложни въглехидрати – зеленчуци, плодове, каши. В горещините се нарушава киселинно-алкалния баланс в организма, и то в полза на киселинността. Затова тялото се нуждае от храни с алкална валентност – растителни храни и млечни продукти. Ограничете максимално мазните, пушените, пържените продукти, намалете месото.
Правило 3. Пийте достатъчно количество вода 
Сигурно ви е омръзнало да чувате това, но е доказано, че хората подценяват този така важен съвет. Имайте предвид, че в горещо време ви трябва 1,5 – 2 пъти повече течности, отколкото през другите сезони, особено ако се изпотявате обилно поради физическо натоварване, прекарвате в много топло помещение или сте на слънце. Дневната потребност на човек е 1,5  - 2,5 литра, а ако искате да изчислите точно за себе си – 30 мл на килограм телесно тегло, като предвиждате и водата, приета с храната. Обаче помнете, че не бива и да се наливате с вода – това също има своите отрицателни последици. Най-малкото ще получите отоци поради задържане на вода в организма. Пийте на малки глътки – това е най-добрият начин да хидратирате организма си.
Правило 4. Яжте по 5 пъти на ден
Три основни хранения и две междинни – това е начинът да не претоварвате своята храносмилателна система. Естествено, че междинните хранения трябва да са плодове или кисело-млечни продукти. Често се чуват изрази „Ям само сутрин и вечер – по хладното”, „Ям един път на ден, защото в горещините не ми се яде.” По-голяма грешка от това не може да се направи. Създавате на организма си един неправилен стереотип, а отмъщението му се изразява в натрупване на наднормено тегло, умора и други проблеми.
Следва

Няма коментари:

Публикуване на коментар