вторник, 24 септември 2013 г.

КОЛКО Е ВАЖЕН ВИТАМИН Д

  Знаете ли, че са били необходими повече от 200 години, за да бъде доказана жизненоважната роля на мастноразтворимия витамин D, част от една от най-важните групи на хранителните микроелементи за човешкия организъм? Като първият намек за това било откритието, че консумацията на масло от черен дроб на треска повлиява изключително благоприятно състоянието рахит.
Проследявайки събитията във времето, става ясно, че витамин D е открит през 1782 г. и изолиран едва в началото на 1920 г., като днес, в началото на 21 век вече е известна не само неговата превантивна роля срещу рахитоподобни състояния, но и особено благоприятното му въздействие върху имунната и нервната система.
От друга страна, неговият недостиг и ниските нива в организма водят до развитието на повече от 50 патологични състояния, в това число сърдечно-съдови и неопластични заболявания, както понижени съпротивителни сили и диабет.

Какво е витамин D?

Витамин D принадлежи към групата на мастноразтворимите витамини, като в природата се среща изключително рядко. Под формата на активен витамин съществува най-вече в продуктите от животински произход, сред които се открояват рибните чернодробни масла, черният дроб, животинските мазнини, кравето масло и яйчният жълтък.
Мастноразтворимият витамин съществува в няколко разновидности (D1, D2, D3, D4 и D5), но с лекарствено значение са само витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (холекалциферол, който, активиран в организма, се превръща в мощен стероиден хормон), които са близки по структура, свойства и действие върху организма.
Синтезират се от холестерол, а основният негов източник за човека е 7-дехидрохолестеролът на кожата, от който се получава при облъчване с ултравиолетови лъчи.
Транспонират се в кръвта, свързани с плазмени глобулини, отлагат се в бъбреците и черния дроб, и участват в обмяната на фосфора и калция. Без витамин D паратиреоидният хормон, който е основен хормон, синтезиран и излъчван от паращитовидните жлези, не проявява пълното си действие.

Какво трябва да знаем за него?

Уникалността на витамините се състои в това, че в минимални количества са абсолютно необходими за поддържане на нормалната дейсност и здравето на човека и животните, както и за тяхното правилно развитие.
Липсата им в храната нарушава правилното протичане на почти всички физиологични процеси. Изключение в това отношение не прави и витамин D, за който вече съществуват достатъчно научни факти, доказващи неговата превантивна и лечебна функция.

Витамин D:

  • регулира обмяната на калций и фосфор в организма. Той играе важна роля в процесите на усвояването им, както и в правилното им използване. Това спомага за запазване на здравината на костите и зъбите, и същевременно спира депозирането на калций в кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците.
  • повишава ефективността на имунната система срещу различни болестотворни микроорганизми. Оптималните количества на витамина в кръвта са сигурен гарант за по-малко настинки и грип, особено в есенно-зимния сезон.
  • потиска развитието на автоимунни заболявания като диабет, ревматоиден артрит, лупус и множествена склероза.
  • е основен инхибитор при развитието на различни ракови заболявания.
  • "насърчава" процесите на клетъчна диференциация.
  • е изключително мощен противовъзпалителен агент.
  • спомага за регулиране нивото на кръвната захар в организма.
  • оптималните количества оказват превантивна роля срещу развитието на диабет (тип 1 и 2), а същевременно панкреасът се нуждае от достатъчно количество витамин D, за да може да секретира инсулин.
  • понижава кръвното налягане. Поддържането на адекватни нива на витамина в кръвта спомага за редуциране на риска от развитие на хипертония.

Какви са препоръчителни дози витамин D?

Препоръчваният дневен прием на витамина е:
  • спортуващи мъже и жени – 800 IU (20 µg);
  • мъже и жени под 65 години - 400 IU (10 µg);
  • мъже и жени над 65 години - 800-1000 IU (20-25 µg).

Суплементиране на организма с витамин D

Подчертаните противовирусни и противовъзпалителни свойства на мастноразтворимия витамин го правят често включван елемент в състава на различни хранителни добавки. Той лесно се комбинира с витамин А, калций, магнезий и цинк, и лесно може да бъде открит в аптечната мрежа под формата на капсули, ефервесцентни таблетки или масло.
Рядко се наблюдават странични ефекти, породени най-вече от непоносимост към някоя друга от съставките. Но все пак специалистите съветват да бъдете внимателни по отношение на приетите количества.

До какво води предозирането на витамина?

Както е известно, витамин D се образува в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи на слънцето, но добрата новина е, че няма опасност от прояви на токсичност при продължително излагане на слънце.
От друга страна, физиологичното действие на мастноразтворимия витамин е свързано с регулацията и обмяната на калций и фосфор в организма, т.е. витамин D осигурява отлагането както на калциевите, така и на фосфатните йони.
Следователно неговият излишък би довел до необичайно високи нива на тези йони в кръвта, в резултат на което би се създала реална опасност от увреждане на костите, бъбреците и меките тъкани. Това означава самое едно - допълнителният прием на витамина задължително трябва да бъде консултиран със специалист.

Основните симптоми на токсичност вследствие на предозиране на витамин D са следните:

  • умора и раздразнителност;
  • главоболие, неясен говор;
  • дехидратация с последваща констипация;
  • намален апетит и рязко редуциране на телесното тегло (анорексия);
  • повръщане;
  • мускулна слабост;
  • високи нива на калций в кръвта (хиперкалциемия).
Вероятно би възникнал въпросът как да се предпазим от предозиране на витамина? А отговорът без съмнение е лесен – чрез проследяване на кръвния статус на мастноразтворимия витамин. Освен това кръвният тест би ни дал увереност, че нивото на витамин D е в рамките на нормалното.
Специалисти препоръчват периодично изследване (на всеки шест месеца), което да ви предпази от евентуална токсичност, породена от допълнително суплементиране на организма.
Лечението в тези случаи обикновено е свързано с рехидратация, спиране приема на всякакъв вид суплементи, включващи в състава си витамин D, както и ограничаване на приема на калций.

Свръхчувствителност към витамина

В определени случаи някои хора се оказват свръхчувствителни към допълнителния прием на витамин D. Обикновено се наблюдава при пациенти, страдащи от хиперпаратиреоидизъм, саркоидоза, както и някои видове неопластични заболявания. Но от друга страна... коя е причината за ниските нива на мастноразтворимия витамин?

Най-простото и същевременно най-логично обяснение е недостигът на пряка слънчева светлина. Имайки предвид особеностите на климата в географската ширина, на която се намираме, обикновено носим повече дрехи от необходимото.
Освен това, от недостиг на витамина страдат хората, които живеят в големите градове, не само заради ежедневната утринна мъгла, която абсорбира UV-лъчите, но и заради многоетажните сгради.
И не на последно място – когато решим да излезем на открито, обикновено избираме слънцезащитен продукт с висок фактор, който със сигурност ни осигурява добра превенция срещу изгаряне, стареене на кожата и рак, но и срещу витамин D.

Заболявания, свързани с ниски нива на витамин D в организма

Оптималните количества на този витамин в организма подобряват значително състоянието и функцията на имунната, нервната и костната система, а недостигът се свързва с редица заболявания, най-често срещани от които:
  • акне, различни алергични прояви, астма, автоимунни заболявания;
  • аутизъм, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, деменция, депресия;
  • бъбречна недостатъчност, артрит;
  • рак на гърдата, дебелото черво и яйчниците;
  • хронична умора, простудни заболявания, както и различни бактериални и вирусни инфекции;
  • образуване на стоматологични кухини и недобре координирани зъби, развитие на парадонтоза;
  • непоносимост към глутен;
  • остеопороза, остеомелация, мускулна слабост, болка, ревматоиден артрит, рахит, чести спортни травми;
  • хронична обструктивна белодробна болест, туберколоза;
  • хипертония;
  • диабет (тип 1 и 2), затлъстяване;
  • псориазис.
Знаем, че витамините не са градивен елемент, още по-малко пък източник на енергия, но нашият организъм изпитва непрекъсната нужда от тях.
Ето защо витамин D, като част от една сложна хранителна система, за да функционира правилно, се нуждае и от други помощни вещества. Такива в случая се оказват калций, магнезий, цинк, бор и витамините А и К2. Без тях функционирането на мастноразтворимия витамин няма да бъде ефективно.
Без съмнение най-добрият начин да получим тези хранителнио вещества е консумацията на органична растителна храна – достатъчни количества плодове и зеленчуци, пълнозърнести семена и ядки и на органични животински продукти - черен дроб, мляко, масло, сирене, кашкавал, жълтъци, мозък, очи. Изборът е въпрос на вкус.
Използвани източници
  • vitaminD3-Cholecalciferol.com
  • "Химия на лекарствата" – доц. А. Антонова, изд. Ciela, София 2005

Няма коментари:

Публикуване на коментар