понеделник, 16 септември 2013 г.

СТРАХ ОТ УЧИЛИЩЕ

 Днес би първият училищен звънец. И колкото повече наближаваше 15 септември, толкова по-затворени и необщителни станаха някои тийнейджъри. Те почти спират да се хранят, настроенията им се менят с мълниеносна скорост, страдат от необяснимо главоболие, мъчи ги безсъние. Възможно е тези деца да страдат от фобия към училище.

Не бързайте да ги обявявате за симуланти и мързеливци. Според съвременните психолози подобно състояние не е каприз, а сериозна невроза. Тя засяга най-вече чувствителните и амбициозни пубери, които постоянно се страхуват, че няма да бъдат на висота. Фобията зачестява в целия ЕС и засяга в еднаква степен всички обществени прослойки. Във Франция е създадена асоциация, която се занимава с лечението Какво да направите, ако детето ви страда от фобия към училище? Най-напред трябва да осъзнаете, че ако не се заемете навреме с лечението Не обвинявайте пубера, не му насаждайте чувство за вина, не повишавайте тон. В противен случай той ще стане още по-дръпнат.

Ако положението е много тежко, може да отложите началото на учебната година, като вземете болничен на тийнейнейджъра. Докато се възстановява у дома обаче, не бива да му позволявате да мързелува. Всеки ден следете дали учи това, което са взели съучениците му в клас. Кажете му, че договорката ви ще приключи в мига, когато видите, че ви шантажира и изобщо е спрял да учи.

Полезно е да прекара тези няколко дни или седмици далече от обичайната си среда. Може да го изпратите у роднини в друг град или дори в друга държава. Важно е да са достатъчно отговорни, за да следят дали учи. По този начин тийнейджърът ще има възможност да завърже нови познанства, да отрие различни начини на мислене и култури, а това със сигурност ще му се отрази положително.

В случай че и това не помага, помислете за смяна на училището. Възможно е някой преподавател или съученик така да го тормози, че изобщо да не иска да стъпва там. 
Където и да продължи да учи тийнейджърът, се постарайте да го убедите, че обичта ви към него не зависи от оценките, които получава. И някои от най-успелите съвременни личности са били слаби ученици - Бил Гейтс, покойният Стив Джобс, актьорите Камерън Диас, Рейчъл Уайз, Кристен Стюарт, Даниъл Радклиф, Райън Гослинг, режисьорът Питър Джаксън, Бил и Том Каулиц от рокгрупата "Токио Хотел". Това обаче съвсем не означава, че пуберът не бива да се старае. Просто ще е добре, вместо да се разпилява, да съсредоточи усилията си върху предметите, които истински го вълнуват, а по другите само да гледа да не изостава.

В тийнейджърските години и за момичетата, и за момчетата е изключително важно да принадлежат към определена група. Затова не бива да допускате детето ви да изпада в изолация покрай неврозата си. Насърчавайте го да ходи на извънкласни занимания с връстници, които не са от неговото училище. Голяма е вероятността точно там да завърже нови приятелства.

Още ли нямате домашен любимец? Много ще помогнете на депресирания пубер, ако му подарите куче, коте или някое по-екзотично същество. Покрай грижите за него той ще забрави собствените си притеснения.

Установите ли, че не се справяте сами с фобията от училище, спешно се обърнете към квалифициран психолог.
Десислава Митова, "Всичко за семейството"

Няма коментари:

Публикуване на коментар