понеделник, 23 септември 2013 г.

ЧАСТНО ИЛИ ДЪРЖАВНО УЧИЛИЩЕ ДА ИЗБЕРЕМ

Дали частното училище е по-добро от държавното, само защото е платено? Или пък е точно обратното – държавното училище предлага много по-добро и безплатно образование? Какви са плюсовете и минусите на частното и държавното училище?
Частно или държавно училище?
Частно или държавно училище?
Най-съществената разлика, която възпира много родители да запишат детето си в частно училище, е високата такса на фона на безплатното образование в държавните учебни заведения. Това е и най-големият минус на частното и най-големият плюс на държавното училище. Таксите в частното училище започват от 2500 евро за основно училище и стигат до 4000 евро за гимназия.
Но дори и да имат финансовата възможност, много родители предпочитат да запишат детето си в държавно училище, за да не стане с прекалено високо самочувствие, да не се мисли за по-специално като учи в частно училище и мама и тате плащат за това, да не се разглезва, да се научи да се справя само с конкуренцията в лицето на връстниците си.
В частното училище чувството за конкуренция е много по-слабо, тъй като децата са влезли да учат там с пари, а не на базата на знания и изпити.Съответно и децата не винаги дават всичко от себе си, защото знаят, че високата оценка им е в кърпа вързана, щом родителите им плащат. И по същата причина учителят най-вероятно ще бъде виновен и ще понесе отговорността и упреците от родителите за поставяне на слаба оценка на детето им.
Частно или държавно училище?От друга страна обаче в частното училище дисциплината е смятана за много по-строга (разхайтеното поведение се превръща във все по-належащ проблем в държавните училища и децата стават все по-неконтролируеми), родителите биват информирани за всичко по отношение на детето и класните занимания и на всеки проблем се търси решение. Тоест на всяко дете се обръща персонално внимание, което пък му помага с напредването и научаването на материала. Частните училища са много по-гъвкави при избор на учебна програма, учители, метод на преподаване в зависимост от нуждите на децата. Това пък впоследствие води до по-лесно справяне с изпити за кандидатстване дори и без допълнителни курсове.
Много родители искат да запишат детето си в частно училище заради престижа да получи диплома от по-елитно учебно заведение.Защо елитно? Отново високите такси са основание за мнозина да смятат, че това прави едно училище елитно. А елитни са и много държавни училища, предлагащи качествено образование и добро учители. Но частните бият по елитност държавните заради много по-добрата си материална база, оборудване, възможност както за теоретично, така и за практическо образование.
А какви са вашите впечатления от частните и държавните училища и къде бихте записали детето си?

Няма коментари:

Публикуване на коментар