сряда, 18 септември 2013 г.

ДА СЕ ПРЕБОРИМ С ХРЕМАТА

Какво е хрема?
Хремата е възпаление на носната лигавица, един от най-често използваните от организма механизми за реакция срещу проникнали отвън опасни за него агенти. Това е естествен начин за прочистване, при който чрез секретите тялото изхвъля навън всичко, което е вредно за него.
Какво предизвиква хрема?
Простудните заболявания и грипът почти винаги протичат в присъствието на хрема. Симптомът се проявява дотолкова често, че ние автоматично свързваме протичането на носа с тях и го възприемаме като сигнал, че трябва да се лекуваме именно от този тип заболявания. С право можем да се объркаме, тъй като хремата се появява обикновено щом времето заструди, при простуда. Тя се придружава от общо неразположение, главоболие, болки около очите, понякога и кихане. От носа започна да се отделя секрет, който пречи на дишането, затова болният започва да поема въздух през устата. В периода на хрема „нямаме вкус и мирис“, с други думи сякаш е спусната стена между нас и околния свят. Организмът остава в това състояние около седмица – времето, за което му е необходимо да се справи и да се очисти. Погрешно се смята, че хремата се причинява от простуди и грип, но не рядко те просто са отключващ фактор. Ще се убедите в това, ако забележите, че понякога страдате от хрема, без каквито и да е други съпътстващи неразположения.
Каква е причината за хремата? Накратко: организмът се очиства. Той изхвърля навън замърсявания от два типа – вътрешни и външни. Вътрешното замърсяване на организма се получава постепенно от натрупване на отпадъчните продукти в следствие на неправилно хранене, приемане на некачествена храна, при запек, стрес и психически разстройства. Щом възникне необходимостта от по-интензивно очистване, организмът реагира с хрема и посредством секретът изхвърля всичко, което му вреди. Втората причина са замърсявания, проникващи отвън, чиято причина са мръсния въздух, тютюнопушенето, излагане на токсични изпарения и други подобни.
Други причини за хрема: Много честа причина за появята на секрет е прашецът на растенията, чувствителност към домашен прах или други деликатни субстанции (алергична хрема), а също така и вируси, които насочено причиняват възпаление на носната лигавица.
Лечение на хрема. Природни средства.
След като вече знаем, че хремата е средство за очистване на организма, логично е заключението, че тя не бива да се потиска, а обратното – трябва да бъде подпомогната. Идеята е, че тялото трябва да се очисти, за да изчезне и хремата. Природата ни предлага широк спектър от средства, до които можем да прибегнем преди лекарствата.
Билки срещу хрема
Специалистите посочват, че най-добрите природни средства срещу хрема са босилекът и маргаритката. Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища. Това му двойно действие го прави много полезен при хрема, тъй като той подпомага прочистването на организма и по двата познати пътища – горен и долен. При хрема се прави запарка от босилек, която се приема три пъти дневно преди хранене. За запарката: две чаени лъжички от билката се заливат с 300 мл. кипяща вода и се вари една минута. Маргаритката се счита за силно ефективна при хронична хрема. Това е разновидност на заболяването, при което трябва да бъдат взети бързи и категорични мерки. Хроничната хрема се появява обикновено при многократно и особено при често възпаление на носната лигавица, така че тази поредица трябва да бъде прекъсната. Маргаритката помага още и при болки в горните дихателни пътища.
Фитонциди, растителните антибиотици
Лекарствените растения са природни средства, които се използват много успешно при хрема. Те помагат да се отдели по-бързо натрупаният секрет, освен това се справят с болките в гърлото, облекчават общото състояние, предотвратяват усложненията. Най-ефективно помагат растенията, съдържащи т.нар. фитонциди или растителни антибиотици. Лечебните растения синтезират един вид субстанции, аналогични с етеричните масла. Те притежават способността да спират развитието и размножаването на микроорганизмите, подобно на синтетичните антибиотици. Някои растения отделят фитонциди по време на цъфтежа, други – постоянно (например боровите растения, брезата, хрянът, ментата, лавандулата, хвойната,чесънът и други). В зависимост от растителния вид, в който се образуват, фитонцидите оказват своеобразно антисептично, противовъзпалително и нервно-успокоително действие. Повечето имат и имуностимулиращ ефект. Доста лечебни растения действат добре при симптоми на настинка. По малко са пряко насочените към симптомите на хрема, но всички растения с противовъзпалително действие имат добър ефект. Важното е да бъде избрано едно средство и с редовна употреба да му бъде дадена възможност да подейства.
Иглика. Ефективно средство при хрема и запушен нос. Още по-голяма и насочена е силата му, ако бъде комбинирано с други лечебни растения като тинтява, върбинка, киселец и бъз. Съвременната фармация вече предлага по-лесен начин да се използва природната сила на тези растения, без да бъде необходимо да се правят запарки. Вече съществуват удобни за използване готови лекарствени препарати, които съдържат тези ефективни срещу хремата растения. Те имат комплексно въздействие като отстраняват възпалението и отпушва носа.
Живовлек. Той също е богат на фитонциди. Листата му съдържат слузести вещества, глюкозида аукубин, алкалоиди, сапонини, аскорбинова киселина, флавоноиди и фитонциди. В лечебната практика се използва като отхрачващо средство при заболявания на дихателната система.
Риган. Съдържа етерично масло, флавоноиди, сесквитерпени, витамин С, ситостероли, тимол, карвакрол и фитонциди, благодарение на които оказва антисептично действие спрямо редица инфекциозни агенти, засягащи дихателната и храносмилателната система.
Кедър. Силно антисептично, антицелулитно и болкоуспокояващо средство. Употребява се при простуда, кашлица, бронхит и хрема.
Ехинацея
Ехинацеята е сред силните природни средства. Специалистите са установили, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от хрема с 58%. Тя може да се прилага и по време на болестта. В този случай пък ехинацеята скъсява неговата продължителност. Ехинацеята повишава имунитета, а когато се комбинира с витамин С е способна за намали риска от заболяването. Допълнително тя действа положително при кашлица и главоболие. Имуностимулатор с мощно и ефективно средство срещу вирусни и бактериални заболявания.
Помощни средства при борбата с хремата
Етерични масла. Повечето от етеричните масла са мощно противовъзпалително средство. Срещу хрема действат добре чаено дърво, евкалипт, лавандула, кипарис или роза, разтворени в тлъсто масло (например пшеничен зародиш). По този начин се приготвят капки за нос, които действат съдоразширяващо и подобряват дишането. Етеричните масла могат да се използват и във ваната, което е един от най-ефективните начини за въвеждане им в тялото. Те контактуват с кожата и през нея проникват в кръвния поток. Ваната може да се подготви, като 5-20 капки масло се разтварят в 50 грама мляко и се добавят във водата. Етеричното масло може да се накапе и директно във водата. То обаче няма да се разтвори и ще остане по кожата, което трябва да се има предвид и да не се бърза с подсушаването. Температурата на водата трябва да е около 37 градуса по Целзий. При простуда и хрема добре действат лимон, евкалипт, чаено дърво, хвойна.
Правилно секнене на носа. Специалистите отбелязват, че при отстраняването на секрети по физически способ (секнене), заразата може да се разнесе в ушите и синусите и да се получи усложнение. Правилният начин е двете ноздри да се почистват една по една. Не бива да се духа силно.
Разходките на чист въздух и честото проветряване на спалнята също се отразяват благотворно, когато придружават други природни средства за справяне с хремата. За бързо отпушване на носа може да се използват ментолови бонбони и пастили. Те са много добри и за дезинфекциране на дихателните органи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар