четвъртък, 26 септември 2013 г.

КОИ РАСТЕНИЯ ПОМАГАТ ЗА ПО-ЗДРАВ СЪН

  Всеизвестен факт е, че сънят е от жизненоважно значение за човешкия организъм. Той помага да се възстановим от ежедневната ни дейност и да "презаредим батериите". Сънят е изключително важен елемент при изграждането на добра спортна фигура, тъй като се знае, че по време на пълен покой настъпва мускулният растеж.
Растения и сънСпоред последни проучвания около 1/5 от хората по света редовно страдат от безсъние. За съжаление процентът сред българите е далеч по-висок - над 50. Редовно те прибягват до различни лекарствени средства, без обаче да преценяват добре възможните странични ефекти и рисковете от евентуални негативни последици. Съществуват растения, които влияят благоприятно на нашия сън. Кои са най-популярните, най-класическите и как действат спрямо него?

Ето няколко предложения как да почивате пълноценно през нощта, при това природосъобразно. Кажете "сбогом" на безсънието.

Валериана

Популярното тревисто или храстообразно растение от семейство Двусемеделни е известно именно със седативните (успокоителни) си свойства. Валерианата (Valeriana officinalis, Valerianaceae) има дребни цветчета и образува съцветия. От корените на част от различните видове се извличат ароматни масла за използване в медицината и парфюмерията. Разпространен е основно в Средиземноморието, в умерените и студени райони на Евразия и Северна Америка, и в Андите в Южна Америка. Освен че прави съня по-здрав, валерианата скъсява неговата продължителност. Съветът ни при безсъние е да се пие всяка вечер отвара от тази билка в продължение на поне 4 седмици. Важна подробност е, че валериана не трябва да се консумира повече от посоченото. В противен случай тя ще предизвика обратен ефект и нервната система няма да се успокоява, а ще се превъзбужда.

Хмел

Хмелът (Humulus lupulus) е тревисто растение с дължина между 3 и 6 метра. То е с ръбесто, покрито с къси извити шипчета стъбло. По вътрешната страна на подобните на шишарка цветове се намират етерично-маслени жлези. Расте по влажни места из храсталаци и широколистни гори, предимно край реките из цялата страна до 1000 м. надморска височина. Цъфти от месец май до август. Както знаете, цветовете на хмела се използват за производството на бира. В комбинация с други билки той действа благоприятно върху организма при най-различни проблеми и заболявания. Хмелът може да се приема и самостоятелно, но още по-добър ефект върху съня ще има, ако се съчетае с валериана. Освен под формата на отвара, може да се приема и стрит на прах.

Пасифлора

Пасифлората (Passiflora), наричана още "часовниче", "страстниче", "цвете на страстта" и др. е род пълзящи, топлолюбиви растения, които цъфтят в жълто, синьо, червено и много други багри. Произлизат от Южна Америка. Познати са над 500 вида. Размножават се чрез семена и резници. През зимата е необходимо да се прибира на топло. Пасифлората действа едновременно успокояващо, седативно и анксиолитично, т.е. премахва напрежението, безпокойството и стреса и допринася за здравословния сън. В случаи на нервност, приемайте три пъти дневно отварата, а ако проблемът е по-сериозен - две чаши преди лягане.

Маточина

Маточината (Melissa officinalis) е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни, растящо в Южна Европа и Средиземноморието. За нейна родина се смятат земите около Средиземно море. Култивира се в много страни на Стария континент и Северна Америка. На височна достига 70-150 см. Листата имат лека миризма на лимон. В края на лятото се появяват малки цветове, пълни с нектар. Те привличат пчели, откъдето идва и наименованието Melissa (от гръцки - пчела). Ароматът се дължи на терпените цитронелал, цитронелол, цитрал и гераниол. Расте из храсталаци и редки гори по тревисти и каменисти места из цялата страна. Маточината е преди всичко известна с противоспазмените си и храносмилатени свойства. Тя обаче влияе и върху съня, възстановявайки здравословния му характер при проблеми. Препоръчително е когато пиете от билката, да я комбинирате с други растения като лечебния лимон, глога и пасифлората.

Глог

Глогът (Crataegus) е род покритосеменни растения от семейство Розоцветни (Rosaceae). Включва няколкостотин вида храсти и малки дървета, разпространени главно в умерените зони на северното полукълбо. Глогът регулира сърдечния ритъм и хармонизира биологическите процеси. Също има седативни ефект върху централната нервна система. При проблеми със съня да се пие 2 или 3 пъти дневно от отварата в продължение на 3 седмици. Препоръчва се комбинация с валериан.

Копър

Копърът (Anethum graveolens) е едногодишно растение с кратък живот, което се използва за подправка на ястия и като съставна част на някои медикаменти. Той има силен аромат и сладникав, парлив вкус. Също има благоприятно въздействие върху съня. 50 гр. семена от копър се варят 15 минути на слаб огън в половин литър червено сладко вино. Сместа се оставя да престои 1 час, след това се прецежда и утаява. Пие се по 2 супени лъжици преди сън.

Жълт кантарион

Жълтият кантарион (Hypericum perforatum) е вид тревисто растение от семейство Звъникови (Clusiaceae). Силно разклонено е, с голо стъбло, което достига височина между 30 до 70 см. Листата са срещуположни, без дръжки, овално елипсовидни, дълги от 1 до 3 см. Цветовете са жълти, събрани на върха на стъблото в съцветие. Тичинките са много, сраснати в основата си в 3 снопчета. Плодът е тригнездна кутийка. Цъфти от май до септември. Народното наименование на билката е "христова кръв" или "христова чудотворка". Събира се в пълен разцвет около 24 юни (Еньовден). В много западни страни се нарича "билка на свети Йоан". Притежава сънотворен ефект, подобрява качеството на съня (включително и при хора, страдащи от безсъние и превъзбуда), не предизвиква усещане за сутрешна сънливост. Не трябва много дълго да се употребява жълт кантарион, чиито компоненти след време се натрупват в организма. Затова той се приема на етапи, а не непрекъснато.

Масаж с етерични масла

Етеричните масла, които се препоръчват срещу нарушен сън, са от следните източници: иланг-иланг, жасмин, лавандула, кедър, розово дърво, мандарина, сандалово дърво, маточина, ветивер, грейпфрут, ливан, дилянка, риган, бергамот. Разреждате в база масло (например в сладък бадем) и слагате няколко капки етерично масло от гореспоменатия списък. След това внимателно масажирате слънчевия сплит и свода на ходилото вечер преди лягане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар