сряда, 25 септември 2013 г.

ВИНАГИ ЛИ Е НУЖЕН АНТИБИОТИК ПРИ НАЛЕПИ НА СЛИВИЦИТЕ?

Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло, отговаря на въпроса на Елка Костова

Най-често боледуват небните сливици, които са на входа на гърлото и се виждат добре. Те се състоят от сливична тъкан (паренхим) и капсула от съединителна тъкан на мястото на прикрепянето им към гърлото. От капсулата към паренхима се отделят преградки, като между тях има система от каналчета, които често впечатляват по-наблюдателните и те се обръщат към лекаря с думите: По сливиците ми има дупки и това ме тревожи.

При натиск върху предната сливична дъга от каналчетата се изцежда материя, която съдържа секрет, олющени клетки, бактерии и понякога храна. При остра ангина във входа на тези каналчета се образуват сиви или жълти налепи, които при отстраняване не кървят.

Подобни налепи има и при скарлатина, но ангината тогава може да бъде с по-тежки увреждания на сливиците, като се наруши тъканта им (некроза). Гнойна ангина има и при друго инфекциозно заболяване - мононуклеоза, която изключително много прилича на стандартните ангини. При кръвни заболявания с тежка прогноза (левкози, агранулоцитоза) некрози са налице не само по сливиците, но и по бузите, небцето и езика.

Съществува едностранна некротична ангина на Венсан, която протича леко и може да мине дори без лечение. При дифтерия са налице сиви налепи, които са по сливиците и околните структури, трудно се отделят и кървят.

След продължително антибиотично лечение в гърлото може да има инфекция с гъбички, които протичат със сини налепи и лесно се отделят. Друг вид гъбички причиняват хиперкератоза по сливиците като бели бодли във входа на каналчетата. При наличие на хронично възпаление в сливиците се образуват жълти кистички, които наподобяват налепи.

И достигаме до основния въпрос за използването на антибиотици. Те не са продукти за симптоматично лечение. Антибиотиците не лекуват налепи, а заболявания. Така че използването им зависи от преценката на специалиста. Ако става дума за гнойна ангина, те ликвидират бактериалните причинители, т.е. имат най-важната роля в лечението й, но не премахват болките, не смъкват температурата.

Затова се използват други симптоматични средства. Добре е читателите да не посягат сами към антибиотично лечение, защото в половината от изброените по-горе случаи то е безполезно.

източник: 24chasa.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар