петък, 27 септември 2013 г.

ПОМОЩ ! - МАМА ТРЪГВА НА РАБОТА

 Живеем в динамично време, в което мъжът и жената са почти равнопоставени. Съвременната жена е не само майка, но и равностоен партньор в семейството. Грижата й за него е също толкова важна, колкото и изграждането на кариера. В резултат все повече майки редуцират наполовина времето, определено за отглеждане на деца (известно като майчинство) и се връщат на работните си места. Но дали е възможен баланс между кариерата и майчинството?

Всеизвестен факт е, че след раждането на детето животът на майката коренно се променя. Тя вече не ходи на работа и отдава цялото си внимание, грижи и нежност на малкото същество, а то от безпомощно бебе ще се превърне в малко човече, което се учи да ходи, говори и отстоява себе си. Тази любов и отдаденост са толкова силни, че майката дори не осъзнава, че отглеждането на дете е 24-часов работен ден, с ограничено време за фитнес, фризьор, срещи с приятели и релаксиращи разходки по магазините. Много често майката става тъжна, депресирана, нервна и избухлива. Известно е, че съвременната жена изпитва необходимост да бъде красива и да се чувства пълноценна, а завръщането на работното място се превръща в особено добра мотивация.

С помощта на незаменимата баба
Ако сте взели решение да се върнете отново на работа и имате амбиция да градите своята кариера, то със сигурност ще имате нужда от помощ. Детето ви трябва да бъде оставено в сигурни ръце, а вие да бъдете спокойни, че то ще се чувства добре. Несъмнено най-добрата алтернатива се оказва вашата майка или свекърва. Можете да бъдете сигурни, че никои не би могъл да се грижи по-добре за вашето дете от неговата баба. Но ако за вас тази възможност не съществува, то тогава добре трябва да помислите, преди да изберете подходяща детска градина или още по-добре - бавачка, ако финансовото ви състояние го позволява.

Избор на детска градина
Хубаво би било детето да може да посещава детска градина, която се намира в непосредствена близост до вашето работно място. По този начин ще можете навреме да бъдете на работното си място, без да закъснявате, а и вечер лесно да го прибирате от детската градина. Друго предимство се оказва и възможността винаги да присъствате на родителски срещи и тържества, което е особено важно за малчуганите. Някои детски градини предлагат и допълнителни занимания, които биха ви измъкнали от неприятната ситуация, ако закъснеете с прибирането на детето.

Нашето дете се страхува. Но защо?
Обикновено между 3 и 5-годишна възраст в малкото дете се появяват притеснения, че може да бъде изоставено от родителите си, а този период най-често съвпада с тръгването на детска градина. Несъмнено това е болезнен процес, не само за детето, но и за цялото семейство. Неизказаните тревоги на майката относно това дали оставя рожбата си в добри ръце и непрестанното чувство за вина, че е изоставила своето дете, за да продължи да развива своята кариера, се долавят от него и то може да ги изрази с отказ да посещава детската градина. Но не бива да забравяте, че децата са лесно приспособими и много бързо могат да свикнат с промените, а и със сигурност компанията на техните връстници няма да им бъде неприятна.

Търси се... бавачка! Как да изберем най-добрата?
Работещата майка определено има нужда от бавачка, на която изцяло може да разчита. Най-лесният начин да намери такава е да разпита свои приятелки и колежки, които вече имат опит и могат да препоръчат някого. Освен това, в интернет пространството има достатъчно детски сайтове и форуми, които предоставят ценни практически съвети от хора, вече минали по този път.

Но как да изберем най-добрата и да бъдем сигурни, че нашето дете ще бъде в добри ръце? Ето няколко полезни съвета:

Първата среща винаги е много важна, затова изберете момент, в който детето не е вкъщи, за да можете да разговаряте на спокойствие.
Обърнете внимание на нейната точност, както и на способността й да реагира бързо и адекватно в различни ситуации. Задавайте различни провокативни въпроси, но не забравяйте, че все пак това не е кръстосан разпит.
Много важно е бавачката да има опит в гледането на деца, също така педагогическото или медицинско образование е голямо предимство.
От друга страна бавачката трябва да знае какво очаквате от нея: дали трябва да помага на малчугана в писането на домашни, да го взима от училище или само да играе с него.
Обърнете внимание на първоначалната реакция на детето, защото ако то не я хареса, със сигурност ви очакват проблеми в бъдеще!
И една малка хитринка - ако вече сте избрали определена бавачка и тя отговаря напълно на вашите критерии, върнете се неочаквано вкъщи и тогава ще можете да разберете много неща, които във ваше присъствие биха ви убягнали!
Ролята на специалните моменти
Няма нищо по-прекрасно и по-значимо от миговете, в които съдбата предлага своите най-ценни дарове: децата, любовта на човека до вас, повишението на работното място и израстването в кариерата...

Сутрин може да закусите с цялото семейство, след което да изпратите децата на училище... а вечер, прибирайки се от работа можете да се отдадете изцяло на най-хубавата част от деня, споделена с любимия човек и сладките прегръдки на малчуганите около вас, съчетани със здравословна и вкусна вечеря. Защото няма съмнение, че умението да откривате красотата и в най-обикновените занимания ще сближи семейството ви по неповторим начин и времето, което сте прекарали всички заедно, ще се превърне в най-вълнуващата част от деня.

Да приготвим вкусна и здравословна вечеря за нашето дете
За деца от 1 до 3 години

Картофена супа
Необходими продукти: 1-2 картофа, 30 мл прясно мляко, 5 г масло, 5 г ориз, 1 перце зелен лук, ½ жълтък

Изчистените и нарязани картофи и лук се сваряват, а когато омекнат, към тях се прибява оризът. Супата ври докато и той омекне. Прави се застройка с мляко, жълтък и масло. За да стане по-вкусна супата, лукът и картофите предварително могат да се задушат.

Супа топчета
Необходими продукти: 50 г мляно месо, 30 г картофи, 10 г моркови, 5 г кромид лук, фиде, ½ яйце за застройка

Картофите, морковите и лукът се нарязват на ситно и се сваряват в подсолена вода. От мляното месо се оформят топчета, които се овалват в брашно и се пускат в кипящия зеленчуков бульон. Супата се оставя да ври 15-20 минути, а десетина минути преди да се свали от огъня се поставя фидето. По желание се прави застройка.

Каша с пиле
Необходими продукти: 100 г пилешко бяло месо, 2 с. л. брашно, 1 с. л. масло, сол

Пилешкото месо се сварява и нарязва на дребно, а брашното се запича в тиган. След като добие златисто-кафяв цвят, се разрежда с чаша и половина от бульона, в който в вряло месото. Добавя се масло, кашата се посолява и в нея се слага месото. А за да стане по-вкусна кашата, към нея можете да добавите 1 с. л. кисело мляко.

За деца над 3 години

Омлет с моркови
Необходими продукти: 2 моркова, 1 ч. л. масло, щипка сол, щипка захар, 2 яйца, олио, магданоз

Морковите се измиват, обелват и нарязват на кубчета. Посоляват се и се наръсват със захарта. Задушават се в маслото, като се добавят 1-2 лъжици гореща вода. След като са готови, се пюрират и се смесват с разбитите яйца. Получената смес се пържи, като се оформят палачинки.

Да отделим време и за спорт
Всяка интелигентна млада майка е наясно колко важно е нейното дете да спортува още от ранна възраст. Спортът се отразява особено благоприятно върху цялостното развитие на подрастващия организъм. Вие можете да запишете детето на плуване, модерен балет, бойни изкуства, кънки на лед през зимата... и какво ли още не. От друга страна, времето отделено за спорт на малчугана, може да ви осигури възможност за посещение на фитнесцентъра или спортната зала. Освен това, голяма част от бързоразвиващите се компании държат на здравословното физическо и емоционално състояние на своите служители, като за целта имат оборудвани малки фитнес зали, които се оказват добра възможност за запълване на обедната почивка! И ако все пак не ви е останало време през деня за спорт, вечер, когато всички членове на семейството са вкъщи, можете да откраднете няколко минути, за да разпуснете на велоергометъра, дори и пред телевизора.

На този свят няма нищо заслужаващо по-голямо уважение от това да дариш живот и да отгледаш дете с необходимите грижи и любов. И всъщност е напълно възможно една жена да бъде и работеща майка, и домакиня, и пълноценна съпруга за мъжа до себе си. Важното е тя да се чувства пълноценна и да не забравя, че когато се грижим добре за себе си, можем да се грижим добре и за другите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар