събота, 28 септември 2013 г.

КАК ДА НАУЧИМ ДЕЦАТА СИ НА ФИНАНСОВА ОТГОВОРНОСТ?

 Много от днешните младежи не мислят за задължения, преди да влязат в университета

Днес може би повече от всякога ни е необходимо да създадем у децата си навици, които да ги предпазят за в бъдеще от икономическите провали, с които нашето поколение не се размина.

Според проучване 81 на сто от родителите смятат, че е тяхно задължение да научат децата си как да спестяват и да се отнасят с парите. Но колко от тях наистина го правят и успяват в това? Сайтът LearnVest дава няколко съвета как да направим наследниците си финансово отговорни отрано, за да нямат проблеми по-късно в живота си като възрастни.

Това, което родителите трябва да направят най-напред, е да не крият истината. Научете децата си на финансовите факти от живота, недейте да смятате, че трябва да им ги спестявате, защото е още рано.

Споделяйте, ако семейството има парични проблеми и отговорете на въпросите им честно и подробно. Не си мислете, че както за много неща от живота, те ще научат за дълговете или кредитите от училище, а се погрижете сами да им дадете основни познания в тази сфера. Ще бъде полезно и за тях, а и за вас.

Всички сме наясно, че съвременният живот предлага твърде много изкушения. А най-трудно е да се обясни на децата защо не могат да имат нещо, което някои техни връстници вече имат. Научете ги, че, колкото и да им се иска, парите не са безкрайни. А също и на разликата между каприз и необходимост. Разбира се, не може винаги всичко да им отказвате, но им обяснете по достъпен за тях начин какво значи бюджет и как съставяте вашия собствен.

Когато пазарувате заедно с децата, предварително им казвайте колко пари сте предвидили за целта и в какви рамки може да се поберете. Въпреки че не е много лесно, поставете парична граница на джобните на тийнейджърите. И не на последно място, самите вие не давайте лош пример – ако имате ограничени средства, не купувайте пред децата глезотии, дори много да ви изкушават.

Задължително е да направите разграничение между "искам” и „трябва ми”.

В представите на децата е доста лесно тези две понятия да се размият и това много често се случва. На по-малките обяснете какво значи основни нужди. С малко по-големите пък можете да направите друго – накарайте ги да спечелят парите за исканото, например чрез извършване на дадено задължение.

Така ще се научат каква е цената на парите, които сами изкарват. Това е особено важно в настоящата среда, в която децата се чувстват длъжни да имат поредния смартфон или конзола, за да не изостават от съучениците си. А ние се чувстваме длъжни да им ги осигурим, за да не страдат. В живота не става така, затова им го обяснете отрано.

Поставете им задачи, които да изпълняват. Носене на торби с покупки или на вестници първоначално може да свърши работа. Много от днешните младежи не започват да мислят за задължения, преди да влязат в университета. Причината е проста - не им се налага. Много по-добре е обаче трупането на опит да започне по-рано. Поддържането на работа или просто на домакински задължения ще ги научи на съотношението време-пари.

Две неща, които в бъдещия си живот ще трябва да се научат да пестят.

Колкото и да сте претоварени, не забравяйте да отделяте време на децата си. Ако купувате на децата си неща винаги, когато чувствате вина, че не прекарвате достатъчно време с тях, то всъщност им изпращате грешно послание – че материалното може да замести обичта.

Затова независимо колко сте заети, не ги пренебрегвайте и не замествайте липсата с глезене и излишни покупки. Бъдете откровени и им обяснете защо не сте си вкъщи по цял ден и че независимо от това най-много цените времето, което прекарвате заедно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар