сряда, 14 януари 2015 г.

ГРИПЪТ ДОЙДЕ. КАКВО ДА ПРАВИМ?

В средата на месец януари страната ни е на прага на грипната епидемия. Рязката смяна на много ниски с високи температури допълнително увеличава заболеваемостта на хората. Какво можем да направим така че да не се разболеем? Много са мерките, които меже да вземем превантивно. Може би повечето от нас ги знаят, но не ги прилагат.

Най-безобидните предупреждения - да се избягват местата с голямо струпване на хора и да се спазва добра хигиена, често миене на ръцете - обикновено са решаващи, въпреки че може да се заразим и в градския транспорт.

От основно значение е, разбира се, имунната ни система и в какво състояние е тя. Става дума отново за здравословното хранене - максимален прием на плодове и зеленчуци,  а когато то не е достатъчно да се приемат поливитаминни препарати. Дава се предимство на т.н. оксиданти - витамините С, А и Е, а също така и Цинк, който вече има доказана роля за добрия имунитет. Не забравяйте и белтъчините. Определено не е сега моментът за диети, но не става въпрос да се ядат сладки и тестени храни, а прясно, не тлъсто месо, бобови храни и яйца.
За повишаване на имунитета от значение е и достатъчният сън, който все не ни достига, заради интересно предаване, сериял или интернет.

Ако вече сме си създали здравословен режим на живот, преминаваме към втора стъпка - повишаване на имунната система с допълнителен прием на имуностимуланти и т.н. имуномодулатори. Такъв е  Есберитокс Н, който е добре да се взима след консултация с лекар, особено ако става дума за деца. Осцилококсинум е също отличен хомеопатичен препарат, който има определени схеми за прием, но може да се прилага и само по един път седмично при опасност от зараза, като превантивна мярка.

Има много имуностимулиращи препарати, бих искала, обаче да обърна внимание на по-малко известните Шуслерови соли. Правилната комбинация от тях има определено доказан ефект за повишаването на имунната система, като се прилагат в рамките на поне две месеца. Като превантивна мярка, за предпазване от грип могат да се взимат Шуслерова сол 3, Шуслурова сол 6  и Шуслерова сол 7, по три таблетки дневно за възрастни и по две таблетки дневно за деца. Ако вече сме заразени Шуслерова сол 7 се заменя с Шуслерова сол 4, като дозата може да се удвои. Добре е таблетките да се оставят в устата бавно да се стопят или да се разтворят предварително в малко вода. Шуслеровите соли едва в последните години започнаха да добиват популярност у нас, но определено те са с доказан ефект и традиционно се прилагат в много страни за лечението на различни заболявания. В случая дадените комбинации оказват благоприятно влияние върху имунитета като увеличават кислородното съдържание в клетките.

Ако вече сме се заразили.
При изразени грипни симптоми - хрема, кашлица, висока темепература, втрисания и болки в тялото, силна отпадналост - колкото по-бързо се приеме антивирусен препарат, толкова по-добре. Не отлагайте посещението при лекаря, заради възможни усложнения и задълбочаване на болестта. Тогава от значение и почивката, затова не се колебайте да си останете вкъщи. Така няма да заразите други хора, а и оздравяването със сигурност ще дойде по-бързо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар