сряда, 28 януари 2015 г.

НАЙ-ДОБРИТЕ ПРИРОДНИ ИМУНОСТИМУЛАТОРИ

  Още от древността са известни полезните за организма своиства на някои билки и растения. Те са помагали на хората да увеличат своята устойчивост и да се адаптират към заобикалящата ги природна среда. Предпазвали са ги от вредните външни влияния, а при нужда са ги лекували.
 Цялата сложна защитна система на организма днес наричаме имунитет или имунна система. Ако тя е в добро състояние, постоянно връхлитащите ни вирусни и бактериални инфекции не би трябвало да са проблем. В период на приближаващ грипен вирус, все по-често се питаме как бихме могли да повишим своя имунитет.
 По-долу са посочени основните, безпорно най-добри, имуностимулатори, групирани в зависимост от основната активна съставка на която са базирани. Повечето са наистина известни и приложими още от древността. Тази статия е с информативна цел, а не с рекламна, затова търговските наименования на препаратите не са посочени. 

Имуностимулатори с ехинацея  
Като лечебно растение ехинацеята е била използвана още от  индианските  племена. Много силно разпространена, заради лечебните си своиства. За лечебни цели се използват стъблото, цветовете и корените – общо укрепват имунитета на организма и предпазват от инфекции. Безпорно с доказан ефект. Може да се намери под различни форми, включително и като чай. Подходяща е и за много малки деца.  В предишна статия много подробно вече сме се спирали на изключителните качества на ехинацеята ( виж Ехинацея - лечебната билка на индианците).

Имуностимулатори с коластра 
Коластрата е първото мляко, с което майките - бозайници захранват рожбите си. Производството му продължава от 48 до 72 ч. преди появата на обичайната кърма. Коластрата съдържа висока концентрация на жизнено важни растежни и модулиращи развитието и съзряването на имунната система фактори, които са от решаващо значение за нормалното изхранване и развитие на всички тъкани и органи в човешкото тяло. Може да се приема дълго време без ограничения. За повече информация вижте статията Коластрата, най- силният естествен имуностимулатор.

Имуностимулатори с Кръвен здравец 
Кръвният здравец се прилага при малокръвие, слаб имунитет, болки в стомаха и червата, цироза на черния дроб, при безплодие, както и за укрепване на мускулатурата на сърцето, при пясък и камъни в бъбреците и пикочния канал и др. Също може да се прилага продължително време. Има и разновидност за деца. Препаратът, който се предлага в аптечната мрежа е широко известен.

Имуностимулатори с Алое вера 
Алое Вера  е видът с най-силно изразени лечебни свойства. Съдържайки 200 различни съставки, някои от които много рядко срещани в природата, това растение се използва непрекъснато в медицината и козметиката. Подпомага развитието на нови клетки, подобрява функционирането на тъканите и помага при заздравяването на рани. Притежава антибиотични, антимикотични и противовъзпалителни свойства, стимулира имунната система, успокоява нервната система, подпомага пречистването на стомашно-чревния тракт и спомага за детоксикацията на организма. Особено внимателно трябва да се прилага при хора със стомашни проблеми, защото притежава лаксативен ефект. Също така е възможно да предизвика стомашни неразположения.

Имуностимулатори с Жен-шен 
Корените на жен-шена се ползуват с широка популярност като тонизиращо средство в народната медицина на Китай, Япония и други страни още от древността. С методите на научната медицина са доказани своеобразните свойства на жен-шена да уравновесява нервните процеси, да стимулира мускулната издръжливост. Изключително тонизиращо средство. Използва се при изтощение, бърза уморяемост, психична и мускулна слабост, анемия, при полова слабост, атеросклероза и др. Подходящ при възстановителен процес, след прекарано заболяване. Мното добра е комбинацията на жен-шен с пчелно млечице, също силен имуностимулиращ пчелен продукт, особено ценен при нервно-
психически и физически изтощени хора.

Имуностимулатори с Клеева тинктура 
Клеевата тинктура е спиртен разтвор на прополис. Позната като стествен антибиотик още в древността. Тя е ефективна срещу стрептококи и стафилококи. Прилага се за заздравяване на гнойни рани и язви. Днес външно, под формата на мехлем или тинктура се използва за лечение на микози по кожата, дерматити, за дезинфекция на следоперативни рани. Приемана вътрешно, тя засилва защитата на организма като от една страна увеличава кръвообразуването и производството на антитела, а от друга спира развитието на различни видове бактерии и вируси,  грип.
За клеевата тинктура и прополиса може да се говори много. Тази тема също е публикувана преди.      Виж : Прополис - природният имуностимулатор.

Пчелен прашец
Въглехидратите, протеините и витамините от В група, които съдържа, могат да спомогнат за подобряване на издръжливостта.Помага при умора. Пчелният прашец често намира приложение в продуктите, които се използват за лечение на възпалителните процеси на кожата като често срещаните псориазис или екзема. Аминокиселините и витамини защитават кожата и спомагат за регенерирането на клетките. Пчелният прашец има високо съдържание на антиоксиданти, които имат антивъзпалителни ефекти върху тъканите на белите дробовете и предотвратяват наченките на астма. Интересното е, че прашецът редуцира наличието на хистамин и влияе благоприятно върху повечето  алергии. Въпреки това, добре е да се подходи внимателно заради опасността от алергична реакция, което важи и за всички пчелни продукти.

Бирена мая 
Тя е богат източник на минерали, особено на хром, който помага на организма да поддържа нормални нива на кръвната захар. Витаминното богатство в бирената мая е от значение за метаболитните процеси в тялото. Участват в разграждането на въглехидратите, мазнините и протеините, които осигуряват енергия на организма. Те също така подпомагат нервната система, поддържат мускулите, кожата, косата, очите и др. Особено подходяща при възстановителни процеси.

Имуностимулатори с витамин С
Витамин С, познат още като аскорбинова киселина, е прекрасен помощник на организма в изпълнението на функциите му – усвояване  на въглехидрати, мазнини и протеини, укрепване стените на кръвоносните съдове, ускоряване на кръвосъсирване и  заздравяване на рани. Витамин С се прилага като лечение при хипо- и авитаминоза. Приемът на витамин С е особено необходим и при отслабена имунна система  по време на есенно-зимния сезон като превантивна мярка срещу вирусни и простудни заболявания, най-вече в комбинацията с Цинк.

В момента на пазара се предлагат много и най-различни имуностимулиращи препарати.  Добре е все пак да не се прекалява и да не се взимат безразборно. Най-добрият вариант е да изберем приема на един, най- много два имуностимулиращи препарата и в последствие да редуваме с други, защото иначе в желанието си да постигнем максимален ефект излишно ще натоварим организма си.

Източник http://www.webbukvar.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар