сряда, 16 април 2014 г.

ВЕЛИКДЕН ПО СВЕТА

Всяка година милиони хора по света празнуват Великден. За православните християни това е най-светлият християнски празник. За католиците Великден е вторият най-голям религиозен празник след Коледа. 

Тази година всички християни /католици и православни/ ще отбележат Възкресение Христово на една и съща дата – 20 април. 

Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета, това са символите на светлия празник. Но както с всеки друг обичай, всяка страна отбелязва деня по свой начин. В някои страни ритуалите са чисто религиозни и следват притчата за Възкресението на Христос. На други места традициите излизат извън религиозния ритуал и носят спецификата на мястото, където се празнува.

Ето какво правят на Великден хората в някои страни по света. 

Традиционното ястия на трапезата в Полша е бял колбас, който се подправя със сол, мускатово орехче, чесън пипер, растението със специфичен аромат майорана и се поднася с цвекло. За десерт се сервира щрудел от мак и агне, направено от разтопена захар. Поставя се специален великденски хляб „пасха”, приготвен от ръжено брашно и намазан със свинска мас, украсен с кръст от тесто най-отгоре.

Великден в съседна Румъния се отбелязва подобно на нас. Яйцата се боядисват в четвъртък, като най-използваният цвят е червеният. На този ден се приготвя и специален великденски козунак, известен като „пасха”, чиято форма символизира гроба на Исус. Според популярен ритуал в реката се хвърлят черупки на яйца и така се призовава празника „да дойде”. В петък се отбелязва Разпети петък и се посещава църква, подобно на нашия ритуал за преминаване под масата. В събота през нощта се ходи на църква за великденската литургия. Според обичая в Румъния, в събота вечерта се носят боядисани яйца и храна в специална купа, които трябва да бъде благословена от свещеника. Благословената храна се носи вкъщи, най-напред се яде от нея и чак тогава се яде от другата храна в дома, която не е благословена.

В САЩ всяко семейство отива на църква преди обяд, след което се събира на празнична трапеза. Основните великденски ястия са шунка, картофи и ананас. Децата вярват, че „великденското зайче” им е изпратило кошница с боядисани яйца и лакомства. На този празник се играе популярната игра с надпреварване с цветни яйца по наклонена ливада. Всяко година на поляната пред Белия дом се играе най-голямата такава игра, за което идват стотици деца и родители от страната.

В далечната ни Австралия много популярни са захарните яйца. Символ на Великден в Австралия е шоколадово или захарно яйце във формата на билби. Билби е малко торбесто животно, което прилича на мишка. Захарните зайци също са разпространени както и в повечето католически страни по света. Главните ястия на празничната трапеза са печено агнешко, пилешко със зеленчуци на скара. Традиционният австралийски великденски десерт е сладкиш „Павлова” от целувчено тесто с ягоди, киви, ананас и мандарини. Преди да отидат на църква, австралийците закусват с горещи кифлички.

Титоле - традиционен сладък италиански хляб
Титоле - традиционен сладък италиански хляб

В Италия на трапезата задължително присъства агнешко с печен артишок. Все още е популярна традицията в някои италиански села да се разиграват сцени от Христовите мъки. Във всеки дом задължително присъстват огромни яйца от шоколад, в които се поставят изненади и опаковани подаръци.

Във Великобритания на Разпети петък се хапват малки хлебчета със стафиди и нарисуван кръст. Подобно на традицията в САЩ, и тук се търкалят боядисани яйца по наклонени ливади. Този, на когото яйцето стигне най-бързо до долу, е победител в състезанието и ще има най-много късмет до края на годината.

На Разпети петък в Германия се яде риба. Най-популярните сладкиши са традиционните шоколадови зайчета. Според обичая, боядисаните яйца се крият в градината и децата ги търсят. Много популярен ритуал в Германия е паленето на голям огън в събота, около който се събират хората. Огънят символизира края на зимата и изгарянето на всички лоши сили и мисли. На Великден цялото семейство се събира заедно на трапезата, а родителите крият сладкишите в къщата. Децата трябва да ги открият. 

Най-популярните сладкиши във Франция са шоколадовите камбанки, изработени ръчно. Освен камбанки се срещат и други шоколадови фигурки, сред които и популярните навсякъде зайци.

В Испания големият християнски празник се чества с религиозни процесии на различните ордени. Участниците в процесиите са преоблечени с дрехи, с които възстановяват сцени от Инквизицията и последните дни на Христос.

Подобна на Испания, и в Русия празникът се свързва с тържествена процесия и обикаляне на църква със запалена свещ.Традиционните великденски лакомства са пироги и кулички. 

Интересен обичай има в Унгария на този ден. Мъжете напръскват със специален одеколон или с вода своите съпруги или другите близки жени в семейството и работата. Смята се, че коренът на този обичай е свързан с плодородието. Жените черпят мъжете със сладкиши и боядисани яйца.

В православна Гърция ритуалите за празника са подобни на българските. От особено интерес е празнуването на Великден на остров Корфу. В старата част на столицата на острова започва празнична процесия от главната църква. Изваждат се мощите на патрона на Корфу – Свети Спиридон. Местните жители украсяват домовете си в покривки с червени и златни цветове. Точна в 11 часа започват да хвърлят от балконите си стари глинени делви с вода. Всички жители и гости трябва да са подготвени и да не се изненадват от този странен „дъжд” от предмети. Вярва се, че така се изхвърля нечистата сила и всичко лошо. Всеки трябва да вземе парченце счупена делва и да го пази за късмет през цялата година.

Независимо, дали хората по света свързват празника с религиозната притча за Христос, или следват стари местни традиции, навсякъде се вярва, че от този ден нататък животът ни ще стане по-светъл, по-чист и ще „изгоним” злото, болестите и всички лоши сили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар