понеделник, 28 април 2014 г.

БАБИНИТЕ ГОЗБИ - НАЙ-ВКУСНИ НА СВЕТА

Готвеше ли вкусно вашата баба? Правеше ли мекички, бухтички, разни питателни супи и манджи, чието сосче се обира до последно с коричка хляб? Цялата тази традиционна кухня носи почерка на всяка баба. Тя е съкровищница от рецепти, похвати и малки хитрини, от които само можем да се учим.

Кое прави гозбите на баба толкова вкусни? На първо място – любовта. Любовта на бабите към внуците е тотално различна от тази към собствените им деца. Тя е е безусловна, без изисквания, без очаквания. Тя е снела отговорността на възпитанието от плещите им, дала е единствено щастие, че ги има. И е останала само любовта.

Което не означава, че не трябва да се погрижат внуците да са добре охранени и натъпкани с възможно най- големите порции и натискът за допълнително е във всяка дума: „Хайде хапни си още”, „Нищо не си ял”, „Да ти сипя за из път?”

Една такава случка – раздяла с баба и заделяне за из път, провокира италианския фотограф Габриеле Галимберти ( Gabriele Galimberti ) да направи една вълнуваща фотосесия на бабите по света и техните гозби. Неговата собствена му слага за из път малко от нейните прословути равиоли и той осъзнава, че това прави може би всяка баба по света – загрижена и любяща, тя влага цялата си душа в любимите манджи на внуците си, да са сити и честити.

Проектът му се казва: „Деликатеси с любов” и обхваща 58 страни по света. Той заснема продуктите и резултата. Независимо от особеностите на националните кухни, наличните продукти, обстановката всички снимки са обединени от две неща – гордостта от вида на храната и любовта, с която е приготвена.


Ето някои от бабите и техните най- представителни гозби.

Алжир - Месо със зеленчуци и кус кус


Занзибар - Mchuzina Mbogamboga: Риба, ориз и зеленчуци в зелен манго сос


Турция - Karniyarik: Пълнени патладжани с месо и зеленчуци


Малави - Finkubal: Гъсеници в доматен сос


Китай - Hui Guo Rou: Свинско месо със зеленчуци


Кения - Mboga and Orgali: Царевична полента със зеленчуци и козешко


Италия - Равиоли с рикота и сос с месо


Хаити - Lambi в креолски сос


Грузия - Khinkali: Пелмени със свинско и телешко


Филипини - Kinunot: Кокосова супа с акула


Етиопия - Enjera с къри и зеленчуци


Боливия - Queso Humacha: Зеленчуци и прясно сирене


Армения - Лозови сарми с телешко и ориз


Зимбабве - Sadza: Пшеничен грис с листа от тиква, приготвени в фъстъчено масло


Латвия - Херинга с картофи и кефир


Кайманови острови - Хондураска игуана с ориз и боб

Няма коментари:

Публикуване на коментар