вторник, 29 април 2014 г.

ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ ТОПИ КИЛОГРАМИТЕ





Зеленият чай е познат на човечеството от хиляди години. Той се приготвя от листата на вечно зелен храст, от който се приготвя и черния чай.
Черният чай минава по-специфична преработка и затова е по-силен и не се харесва на всеки.

Зеленият чай има изключително благоприятно действие върху човешкия организъм. Той е неизменна част от азиатската култура . В Англия също е на голяма почит и заема достойно място в традиционния следобеден ритуал за пиене на чай.

Предизвикваме ви да вземете пример от народите, които отдават необходимата почит на зеления чай.
Как действа зеленият чай?
  • Има благоприятно влияние върху метаболизма. Пречиства организма и засилва перисталтиката. Стимулира произвеждането на хормона норадреналин, който помага за бързото изгаряне на калории. Зеленият чай е един от най-благоприятните видове чай за отслабване, защото не влияе значително на кръвното налягане и няма изкуствено действие. Действието му е меко и ако нямате проблеми, няма да усетите значително влияние върху метаболизма си.
  • Особено добре се отразява на бъбреците и пикочния мехур.
  • Съдържа голямо количество витамин С и е силен антиоксидант. Неутрализира свободните радикали, които са основните виновници за стареенето на организма. Затова много хора смятат, че зеленият чай удължава живота.
  • Консумирането на разумно количество зелен чай, поддържа тонуса, поради съдържащия се кофеин в него. Помага при преумора и продължителна работа, изостря ума.6451_2.jpg
  • Изследователи на свойствата на зеления чай твърдят, че той помага срещу образуване на ракови клетки в организма.
  • Съдържащият се в него цинк го прави много благотворен за бременни жени.
  • Поддържа нормалната дейност на сърцето и е полезен за хора с високо кръвно налягане.
  • Има много добро пречистващо действие. Прочиства кръвта и кръвоносните съдове. Препоръчва се за пушачи, защото помага да се изхвърлят по-бързо вредните вещества, натрупани след продължително тютюнопушене.

Как се приготвя?

Много зависи от вида на зеления чай и марката. Предлага са опакован и насипен. Обикновено производителите пишат на опаковката как е добре да го приготвите. Съветвам ви да не го заливате с твърде вряла вода и ако го усетите прекалено силен и горчив (зависи от сорта какъв ще е) да го разредите с вода.

Какво количество да пием?

Може да чуете всякакви препоръки, но ако не сте пили редовно зелен чай досега, започнете с 1-2 чаши дневно. Оптималното количество е 4 чаши на ден, въпреки че ако питате китайците, те ще ви кажат 10.

Има производители, които предлагат зелен чай с различни аромати – мента, ванилия, лимон и много други разновидности. Открийте своя любим вид зелен чай и започнете да го пиете редовно. Ще се убедите колко добре ви действа още след първата чаша. Уверявам ви - няма да е последната!

       За да се приготви чаша зелен чай, първо трябва да се кипне водата – качествена бутилирана или филтрирана вода. Най-добър вкус се получава, когато кипналата вода се охлади до 70 - 80°С и чаените листенца се залеят с нея. Чаят не се вари! За една чаена чаша ( 250ml ) се предвижда около 1,5-2 гр. чай - приблизително равна чаена лъжичка. За да се получи най-добър вкус, запарването трае от 2 до 3 мин. По дългото запарване може да придаде тръпчив вкус на напитката, което се придизвиква от отделените танини. Колкото по-малко ферментирали са листата, толкова по-бързо протича извличането и по-кратко трябва да се запарва. Листата се отстраняват, след приключване на запарването!

Няма коментари:

Публикуване на коментар