сряда, 25 септември 2013 г.

ПЛЕКСИТ И РАДИКУЛИТ

  Напоследък всеки втори човек страда от хронични болки във врата, гърба и крайниците. Те често се съпровождат с изтръпване или неприятни усещания по хода на периферните нерви. В повечето случаи тя е едностранна, без нарушена сетивност и ограничение в движенията, затова и често се подценява
Появява се внезапно в областта на раменната става, плешката и долните шийни прешлени и се разпространява към пръстите на ръката. Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза. Болката се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Това се дължи на нарушена проводимост по хода на периферните нерви. Дразненето и притискането първоначално води до възпалителни процеси, а с течение на времето - до хронични болки и нарушено хранене на тъканите. 
Отличен ефект при лечение на всички заболявания на периферната нервна система дават специализираните процедури: лазер, ултразвук, иглотерапия, фитотерапия и др., назначени индивидуално след прецизно изследване и преглед от специалист.
За да се определи откъде идват усещанията за болка, дали става въпрос само за мускулен спазъм, коренчево дразнене, възпаление на нерв или има и вероятност за по-сериозни увреждания на прешлени и междупрешленни дискове е необходимо да се направи компютърната електромиография и електроневрография - изследване за провеждането по мускули и периферни нерви.




ПЛЕКСИТ

Плекситът представлява болест на част от периферните нерви, които не са самостоятелно отделени, а се преплитат и съединяват едни с други. Шийно-раменната и кръстно-поясните области са най-често срещаните зони, където се проявява заболяването. Болестта е по-често проявена сред мъжете заради тяхната по-активна физическа натовареност.

Плекситът може да има хроничен или остър характер. Причини за заболяванията са дегеративни промени на прешлените, като се образуват костни шипчета, и шийната дискова херния. В по-редки случаи причините може да са туморни процеси, изкълчване на раменната става или преразтегляне на нервния сплит на новородени. Не рядко причинители на болестта могат да бъдат вируси, а простудните заболявания също могат да окажат влияние.



Болката при заболяването е най-често едностранна. Тя е типична за невралгията на раменния сплит. Този вид болка се появява внезапно и се локализира в областта на плешката, раменната става и долните шийни прешлени. В такива случаи главата застава в някаква принудителна поза. При движение на ръката или главата болката ескалира, защото се разтягат коренчетата на нервните стволове. Болката може да се появи и ако се приложи натиск около гръбначния стълб и надключните ямки.



Острият плексит се характеризира с болка от сковаващ характер. Този вид на заболяването може да се отключи при студено време, по време на боледуването на грип или друго вирусно заболяване. Ако не се лекува правилно острият плексит може да стане хроничен. При него е характерно често повтарящо се възпаление. Заболяването може да протича в продължение на месеци и да се отключва при охлаждане на тялото или простудна настинка.

Диагностиката на плексита не е много лесна, тъй като симптомите са много близки с друго заболяване, което е наречено цервикален радикулит. Между двете заболявания има голяма разлика в лечението, защото при плексита с течение на времето той се възстановява сам, а при другото заболяване може да доведе до трайни увреждания и затова се прилага оперативно лечение. През първите дни след установяване на заболяването лечението е насочено в посока намаляване на болката. След като болката в зоната се успокои се започва лекуване с физиотерапия. Тя спомага за възстановяване на пациента с упражняване на специални движения с голям обхват. Всеки пациент реагира по различен начин на физиотерапията. При някои от тях лечението може да отнеме повече време и затова се изисква упоритост и постоянство. Макар рядко, понякога може да се наложи оперативно лечение на болестта.



РАДИКУЛИТ

Почти всеки от нас поне веднъж в живота си е почувствал болки в кръста. При някои хора тези болки са ежедневие, навик. А причината за тях е радикулит.

Това заболяване може и трябва да се държи под контрол. Ето как:

Причината за радикулита е възпаление нервните коренчета на гръбначния мозък. А това възпаление се предшества от остеохондроза, която разрушава хрущялните дискове, разположени между прешлените. При остеохондроза те се изтъркват, а тяхната еластична тъкан се замества с груба фиброзна тъкан. Тя на всичкото отгоре започва да се разраства. С времето дискът може да започне да се изтласква в пространството на гръбначномозъчния канал и да притиска нервните коренчета. Това предизвиква рязката болка. 

Освен това с възрастта междупрешленните дискове губят влагата си, в тях се появяват цепнатинки, леки разкъсвания, пукнатини. Всичко това създава условия за прищипване на нервните окончания. 

Обикновено проблемите възникват при рязко повдигане на тежести, при простудяване. Тогава към претоварването се прибавят инфекция и възпаление. Болестта се проявява с рязка болка в кръста. 

Тя често е само от едната страна. Понякога болката преминава и към крака и ограничава движенията.

Радикулитът винаги се е смятал за болест на възрастните хора. Но през последните години 

тази болест значително подмладя - дори двадесетгодишни млади хора страдат от радикулит 
В този случай причината е по-различна - слабост на съединителната тъкан. Тази слабост се задълбочава ако младият човек е с лошо развита мускулатура и при това е принуден често да повдига тежести, да извършва резки движения. Или точно обратното - дълго време да се намира в неподвижно положение - зад бюрото си, пред компютъра, зад волана на автомобила си. Особено силно предразположени към радикулит са хората с наднормено тегло. То засилва натоварването на гръбначния стълб. Дисковете при пълните хора се износват по-бързо. 

Често радикулит развиват и млади жени след раждане. Отслабналият женски организъм е принуден често да се претоварва поради грижите за бебето. В резултат на това едни мускули и връзки се претоварват с работа, а други бездействат. Плюс това жените не се отказват от навика да носят високи токове и тежки чанти. Това допълнително задълбочава ситуацията.

Добрият съвет
През първите дни на болестта трябва да останете на легло

Основното правило е да не допуснете радикулитът да се задълбочи. По никакъв начин не се занимавайте със самолечение, а веднага се обърнете към невролог. Така ще получите възможността да предотвратите бъдещи рецидиви и пристъпи.

През първите дни от болестта непременно трябва да останете на легло. Специалистът ще ви предпише обезболяващи и противовъзпалителни средства. А също и лекарства за предотвратяване на отоци. Полезни са и витамините от групата В, както и препарати с никотинова киселина. Те подобряват кръвоснабдяването на хрущялните дискове. Силните болки се атакуват с новокаинови блокади. По-късно можете да добавите към лечението разтривки с мехлем, съдържащ змийска или пчелна отрова. 

След преминаване на острите болки е необходима физиотерапия, масаж и лечебна физкултура. 

През последните години е много популярна и също толкова ефикасна мануалната терапия и другите подобни процедури - иглотерапия, точков масаж.

...Как да предпазим кръста си от „сецване” 

Съществуват няколко особено опасни ситуации и положения, които могат да доведат до рецидив и възвръщане на радикулита. Предлагаме да се запознаете с тези ситуации, за да се предпазите от рязката болка, от дългото лечение, от обострянията. 

Силно прегънати напред и надолу. Ако наистина се налага да вършите нещо в това положение, например да майсторите нещо или да перете на ръка в легена, постарайте се същият този леген да бъде на нивото на лактите ви.

“Поза морски рак” - прегънати и с полусгънати крака. Обикновено в това много опасно положение жените мият пода си или метат. Вие сте длъжни да миете пода си със специалните за тази цел прибори - има ги във всички магазини. И те да са с достатъчно дълга дръжка. Същото се отнася и за прахосмукачката, тя трябва да бъде с дълги накрайници, за да ви осигурява достатъчно изправено положение. Ако се налага да вземете някакво боклуче от пода, или да пъхнете прахосмукачката или парцала за миене под дивана, тогава можете да седнете на колене и да си свършите работата. 

Това е много по-безопасно, отколкото да се сгърчвате от изправено положение.

Друга опасност за болните с радикулит е хлъзгавата баня. Много често хората със слаб кръст се подхлъзват на плочките или в самата вана. Тук съществува и друг риск - лесно можете да се простудите, а и това води до обостряне на радикулита. За да не се случи това, можете да поставите една дълга дръжка над ваната, която да закрепите на двете противоположни стени. Така ще можете да ставате, да се изправяте и сядате, без да има опасност да се подхлъзнете. А и няма излишно да натоварвате мускулите на гърба си.

При чистене на зъбите и измиване на мивката също трябва да заемете подходящото положение.

1 коментар: