събота, 21 септември 2013 г.

КАРФИОЛЪТ - СУПЕР ПОЛЕЗЕН

 Карфиол всъщност означава ‘’цвят на зеле’’ и наистина прилича на голям и пухкав цвят. Някои хора го наричат ‘’цветно зеле’’, описвайки приликата му с цвете, а не с някакъв конкретен цвят -  все пак той е снежно бял.
Българската традицията показва, че карфиолът е предпочитан продукт за приготвяне на туршии, огретени и салати. През последните години все повече навлизат рецепти от други части на света и карфиолът добива все по-голяма популярност като съставка за пюрета, супи и топли предястия.
Полезен ли е за здравето? И още как – супер полезен е! на три фронта: като част от системата за детоксикация, като антиоксиданти и като противовъзпалителни агенти.
Карфиолът съдържа вещества, които активират специфични ензими в тялото, в резултат на което борбата с токсините от обмяната и околната среда става по-лека. Така той ни предпазва от злокачествени заболявания и забавя стареенето. Научни изследвания показват много позитивно влияние на карфиола за профилактика на различни видове ракови заболявания. 

Противовъзпалителните качества на карфиола се дължат на специфични фитонутриенти, които действат на генетично ниво и ни защитават от сърдечносъдови увреждания и инфаркт. Високите концентрации на витaмин К пък са основа за изграждането на костите и ни предпазват от остеопороза.
Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos
Зимата е най-доброто време да се насладите на този зеленчук, защото съдържанието на витамин С и селен спомага за укрепване на имунната система и намалява честотата на респираторните инфекции. Много подходящ е за деца, които страдат от астма.
Карфиолът е голяма находка в режим за намаляване на теглото, тъй като има задоволителен обем, високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории. В 250 калории карфиол се съдържат почти 15 грама фибри – половината от дневната ви дажба.
Когато купувате карфиол, нашият съвет е да избирате по-малки глави. Така може да ги огледате добре и след това да ги измиете и почистите лесно. Избирайте твърди зелчици, чиито розички са компактни и събрани, без тъмни петна и охлузвания. При почистването, премахнете външните листа, отрежете пънчето и натопете в гореща вода с малко сол за десетина минути, за да могат да опадат пръстта и други замърсявания.
Консумирайте карфиола суров, като натопите розичките в свеж млечен сос с копър, или приготвен за малко на пара, сервиран със сирене Пармезан и орехи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар