понеделник, 23 септември 2013 г.

ДЕТСКИТЕ КАПРИЗИ

  Ако си имате Мини Мис или Мистър Каприз у дома, то значи вече сте наясно какъв проблем представляват детските капризи. Но това, че поради една или друга причина детето ви е станало капризно, не означава, че не може да го отучите от досадния навик.
Детски капризи – как да се справите?
Защо децата стават капризни?
Децата не се раждат капризни, те се научават да бъдат такива с времето, в резултат от средата, в която израстват, възпитанието или липсата на такова, както и много други фактори. Макар и да не е правило, има по-голям риск за единствените деца в семейството да станат капризни, като вината е изцяло на родителите, които глезят и угаждат твърде много на единствения си наследник.
Единствено дете в семейството >>> 
Нормално е детето да проявява капризи, колкото и уравновесено и добре възпитано да е, като това не го прави капризно. Но когато капризите преминат границите на нормалното, тогава вече може да наречем детето капризно. 
Злоядо дете - как да се справим? >>>
Детски капризи – как да се справите?Почти всички деца са капризни по отношение на храната. Но по-правилно би било да ги наречем злояди, а не капризни. А проблемът идва тогава, когато детето започне да се тръшка, нервничи, сърди, цупи, крещи, плаче сякаш насила, тропа с ръце и крака, проявява агресия към околните(навярно сте попадали на сцени, в които детето крещи и удря родителите си, докато не му угодят) с цел да постигне своето. Било то, защото иска да му се купи нещо, да го заведат някъде, да му позволят нещо и т.н.
Мама забранява, татко разрешава >>> 
И тук идва основният стимул на капризните деца да продължават с номерата си – родителите, с надеждата, че детето ще се успокои, му угаждат. Детето наистина спира с тръшкането, но се научава, че тези номера ще минат и следващия път, когато иска нещо. Което пък води до все по-често капризничене.
Глезеното дете >>> 
Как да се справите с детските капризи?
Когато детето капризничи, колкото и да е трудно, проявете безразличие. Наред с любовта и вниманието, с които дарявате детето си, бъдете строги, когато е необходимо. Когато детето плаче и се тръшка, защото иска нещо, решението да го прегърнете и успокоите е като да му кажете „Добре, само млъкни и ще стане на твоето!“ А възнаграждаването на държанието му, като му угодите, ще бъде последвано от двойна доза капризничене съвсем скоро.
Вместо да успокоявате детето или да се изнервяте от тръшкането и викането му, опитайте се да разсеете вниманието на детето от нещото, за което капризничи. Като междувременно е важно да останете равнодушни и сякаш въобще не разбрали за капризите на детето.
При такова държание от ваша страна, детето рано или късно ще разбере, че никога няма да вземете на сериозно прищявките му, камо ли да му угодите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар