понеделник, 23 септември 2013 г.

ЧАСТНА ИЛИ ДЪРЖАВНА ДЕТСКА ГРАДИНА ДА ИЗБЕРЕМ ?

  Означава ли, че по-скъпата частна детска градина е по-добра от държавната? Какво различава частната от държавната детска градина? На каква детска градина бихте записали детето си?
Частна или държавна детска градина?
Защо да изберете частна детска градина?


Много родители споделят, че предпочитат частните заведения, защото преподавателите са по-добри, храната е по-хубава, базата е по-добра, на децата се отделя индивидуално внимание, тъй като групите са малки, което оказва положително влияние върху развитието им. Това обаче не винаги е така, някои частни и държавни детски градини се различават само по таксата. А по-високата заплата на персонала не е гаранция, че квалификацията, професионализма и отношението на служителите е по-добро. Това пък, че плащате повече, не означава, че детето ви ще получи повече екстри. И в държавната и в частната детска градина не е ясно къде отиват парите ви и дали въобще стигат до детето ви.

Що се отнася до родителите, които избират частна детска градина, повечето от тях са просто принудени да запишат детето си в такава поради уморителното чакане и липсата на достатъчно места в държавните заведения. 

Защо да изберете държавна детска градина?

Частна или държавна детска градина?Преди всичко държавните заведения са много по-евтини, като по-ниската цена не означава по-лошо отношение и обучение.Броят на децата в група наистина е по-голям (около 25 деца) отколкото в частните градини, но това не е задължително минус. Отраствайки сред повече връстници, детето се научава по-лесно и бързо да се социализира, да общува с околните, да споделя (играчки, например).

Както в държавната, така и в частната детска градина има педагогически и медицински персонал, който полага професионални грижи за децата. Но вече е въпрос на късмет (независимо в какво заведение е детето ви) на какви хора ще попаднат децата ви в градината.

Основният минус на държавните детски градини е, че са малко и няма място за всички деца. Проблемът  с корупцията и шуробаджанащината също е налице, което драстично намалява шансовете ви да се класирате за ОДЗ (обединено детско заведение).

Преди да изберете детска градина проучете с каква база разполага заведението, колко често медицински персонал посещават децата, каква е храната, с какво и колко често занимават децата (рисуване, игра навън и т.н.).

Няма коментари:

Публикуване на коментар