понеделник, 16 септември 2013 г.

ПРЕМАХВАНЕТО НА СЛИВИЦИТЕ ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА

Премахването на сливиците до съвсем неотдавна беше обичайна и много често срещана процедура. То се прилагаше още при първия по-сериозен здравен проблем, причинен от възпаление на сливиците – орган, който мнозина определяха като излишен.

Най-новите изследвания обаче показват, че сливиците могат да имат много важна роля при предпазването на организма от бъдещи инфекции.

Сливиците представляват неголеми закръглени образувания, с форма на бучки, намиращи се в задната част на гърлото. Също както и аденоидите, които обаче са разположени зад носа и горната част на устата, сливиците са част от лимфната система. И тяхната функция, и тази на аденоидите, е да спират болестотворните микроорганизми, които проникват през устата и носа.

При развитие на тонзилит, сливиците се инфектират, уголемяват се и се възпаляват, като причиняват затруднено преглъщане, лош дъх, често и главоболие.

Възпалението на аденоидите също може да доведе до усложнения – от проблеми с дишането до възпаление на едното или двете уши.

Бактерията, която най-често причинява тонзилит, е от рода на стрептококите -Streptococcus pyogenes, т.е. същата, която води и до възпаление на гърлото.

При децата преди пубертета сливиците имат далеч по-активно участие в имунната система отколкото при възрастните. Това обяснява защо децата страдат по-често и от тонзилит.

Освен това преди пубертета имунната система все още се изгражда, а това прави организма по-податлив на инфекции.

Днес медицината препоръчва тонзилитът първо да се лекува (с антибиотици), а само при липса на алтернатива да се пристъпва към премахване на сливиците. Лекарите прибягват до крайната мярка и при чести (дори и да не са тежки) възпаления, които не се повлияват от лечението с антибиотици.

Друга причина за премахване на сливиците (най-често при възрастни) е наличието на сънна апнея – неравномерно или дори прекъсващо дишане по време на сън (последното може да бъде дори животозастрашаващо).

Няма коментари:

Публикуване на коментар