петък, 27 декември 2013 г.

ДЕТОКСИКАЦИЯ НА ОРГАНИЗМА

Преди терминът детоксикация на организма се възприемаше като преодоляване на алкохолна или наркотична зависимост. Сега детоксикацията на организма означава също прочистване от външни замърсители и натрупани в тялото токсични вещества.

Защо е необходима детоксикация на организма?
Дишаме замърсен въздух, пием замърсена вода, ядем храни със синтетични добавки... В резултат на отровата около нас и химикалите, които поглъщаме, организмът ни е пълен с токсини. Това се отразява негативно на здравето и фигурата ни. Всички системи в организма (храносмилателна, отделителна, сърдечносъдова, дихателна и т.н) са задръстени с отпадъчни вещества и не функционират нормално. Дебелеем и се обездвижваме. Като прибавим кожните проблеми и отслабения имунитет, едва ли има нужда повече да ви убеждавам в необходимостта от детоксикация на организма.

За да прочистите тялото си, да нормализирате функционирането на всички системи, да подобрите цялостното си здравословно, физическо и психическо състояние, правете детоксикация на организма при всяка смяна на сезоните. 

Обща програма за детоксикация на организма
Програмата за детоксикация на организма трябва да се спазва поне 21 дни, за да настъпи промяна в химичния състав на организма. Общи съвети:

Изключете от менюто си “мъртвите” храни – кафе, черен чай, алкохол, рафинирана захар и захарни продукти, сол и солени продукти, сосове, бял хляб и хлебни изделия, всякакви видове месо, дори риба, консервирани супи, яйца, мляко и млечни произведения.

Яжте само “живи” храни – в изобилие пресни плодове и зеленчуци и в контролирани количества - пълнозърнести храни, ядки, семена и варива. 

Пийте много течности (дестилирана вода, плодови и зеленчукови фрешове и билкови чайове). Поне по 2,5 литра дневно.

Горещата вана и сауната също помагат за изхвърляне на токсините от тялото.

Правете леки упражнения по 10-15 минути дневно (след като се върнете към нормален режим на хранене увеличете физическата активност с включването на редовни фитнес занимания с кардио и силови упражнения).

Вегетарианството (най-вече веганството) е постоянен начин за детоксикация на организма, тъй като пресните плодове и зеленчуци са естествен детоксикатор.

Детоксикация на организма – възможни странични ефекти
Детоксикацията на организма често е съпътствана от т.нар. “лечебна криза”, която е показател за ефективността на процедурата. Нейната тежест зависи от токсичната обремененост и от чувствителността на организма към промените, настъпващи в него.

Симптомите й са главоболие, изпотяване, кожни обриви, храносмилателни проблеми. Те отминават след като прочистването на организма приключи. 

Коледната трапеза вече е зад гърба ви. Това не означава край на големите порции. Предстои Нова година. Тялото ви обаче има нужда от прочистване между празниците. Вижте как.

Истинското прочистване на организма, разбира се, няма как да се случи за ден-два. За пълна детоксикация на организма трябват седмици, дори месеци. Все пак е добре да дадете на организма си 2-3 дни между празниците, в които да избягвате тежките храни и големите порции. Предлагаме ви няколко диетични идеи за разтоварващи дни.

Воден ден

Водният ден е мъчителен, но ефективен начин да прочистите бързо организма си. От името му става ясно, че по време на водния ден не трябва да приемате нищо друго освен течности. Това не значи, че трябва да се наливате изцяло с вода. Наблягайте на прясно изцедените сокове у дома. Пийте много чай с мед. По време на водния ден, избягвайте кафето, защото излишно натоварва организма ви. Избягвайте безалкохолните газирани напитки заради многото подсладители в тях. Освен това газираните напитки на карат да се чувстваме подути, което може да развали силуета ни за празничната нощ.

Важно: Не пийте сокове от кутия по време на водния ден. Те са пълни със захар и изкуствени подсладители, които не само няма да са полезни, но точно обратното.

Плодов ден

Ако водният ден ви се струва твърде труден за изпълнение, опитайте с плодов ден. Плодовете също са едно от най-ефективните средства за детоксикация. По време на плодовия ден можете да хапвате на воля всякакви пресни плодове и зеленчуци. За предпочитане през зимния сезон са цитрусите. Те са богати на витамин С, който ни е нужен и в борбата с грипа. Има някои плодове, които е добре да избягвате. Например авокадо и банан. Колкото и да ги обичате, избягвайте ги, понеже са доста калорични.

Отстранете пшеницата

Премахнете пшеницата и всички пшенични продукти от менюто си. Заменете белия хляб с ръжен. Забравете за сладките, бисквитите и макаронените изделия. Вместо тях включете в менюто си кафяв ориз, просо, елда и киноа. Този начин на хранене е силно препоръчителен за цялата година. Въпреки това е достатъчно ефективен дори да се придържате към него само няколко дни между Коледа и Нова година.

Разходки на студено

Колкото и мразовит да ви се вижда въздухът навън, разходките ще повлияят добре на прочистването на организма ви. За да е ефективна разходката, не се крийте зад шала. Вдишвайте хладния въздух директно през носа. Задържайте го за кратко и издишайте през устата.

Правете тези дихателни упражнение и сутрин, макар и само на балкона или през терасата. 

Ароматна терапия у дома

Към прочистването на организма, не забравяйте и прочистването на душата и ума. Дайте си един ден, далеч от роднини и приятели. Забравете за силната музика и многото хора. Останете си у дома. Запалете си няколко ароматни свещи. Препоръчваме ви ароматите на лавандула, сандалово дърво или цитруси, защото са успокояващи. Пуснете си приятна музика и забравете за останалия свят. Само след час в подобна атмосфера ще сте заредени за новогодишния купон.

5 вечни правила за детоксикация

Спрете цигарите
Спрете алкохола
Забравете за пърженото
Намалете въглехидратите
Откажете захарите 

Няма коментари:

Публикуване на коментар