Очарованието на коледните празници е именно в тези малки неща.
Ето най-добрите и лесни рецепти за коледни сладки:
Коледни курабийки 1
2-3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 п. краве масло
2 ванилии
1 ч.л. какао
1 щипка канела
1 ч.ч. захар
1 яйце
Всички продукти ( без брашното и маслото ) се смесват и разбъркват добре .След това се добавя разтопеното масло.Разбърква се .
Добавя се и брашното.Трябва да се получи леко лепкаво тесто , което се оставя в хладилника за 15 минути .
Тестото се разточва на лист с дебелина 0.5 см , от който се режат формички .
Коледни курабийки 2
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
1п. бакпулвер
1 ч.л. канела
пудра захар - за поръсване
Сладките се приготвят като предходните .
Пекат се на 200 градуса около 20 минути.
След като изстинат , се поръсват с пудра захар.
Коледен щолен
50 г мая
1 и 1/4 ч.ч. (250 мл) прясно мляко
500 г брашно
3/4 ч.ч. (150 г) захар
2 праха ванилия
кората от 1 лимон
щипка сол
1 ч.л. смлян кориандър
5-6 бр. карамфилчета
1 ч.л. (5 г) индийско орехче
350 г масло
2-3 бр. зелени смокини от сладко
50-60 г желирани или коктейлни череши
300 г стафиди
ром
1 с.л. нишесте или брашно
сладко от портокалови или лимонови корички
150 г бадеми
пудра захар
Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, добавя се 1 ч.л. захар и сместа се оставя да престои на топло около 15 минути. Брашното се пресява, разбърква се със захарта, ванилиите, настърганата лимонова кора, солта, смления кориандър, счуканите карамфилчета и настърганото индийско орехче. 250 г от маслото се разтопява. Към брашното се добавя втасалата мая. Топейки ръцете си в разтопеното, но не горещо масло, се замесва гладко тесто, което се оставя да втаса на топло около 1 час. Добре отцедените смокини от сладкото и черешите се нарязват на дребни парченца. Сместват се със стафидите (предварително накиснати за няколко часа в ром, добре отцедени и оваляни в брашно или нишесте, за да не залепват). Добавят се ситно нарязаните портокалови или лимонови корички от сладко (или лимонови резенки), както и обелените и едро натрошени бадемови ядки. Втасалото тесто се размесва с плодовете и ядките. Оформя се на руло и се слага в продълговата форма за печене (тази доза е за 2 средноголеми форми), покрита с алуминиево фолио, намазано с масло и поръсено с брашно. Оставя се да втаса около 45 минути, след което се пече на 180 C около 1 час. Ако започне да загаря отгоре, се покрива с фолио и температурата се намалява. С дървен шиш се пробва дали сладкишът е добре опечен. Изважда се от фурната и веднага се намазва с разтопеното останало масло и се поръсва с пудра захар от всички страни. Сладкишът трябва да изстива върху решетка цяла нощ. На другия ден се увива в прозрачно фолио и се оставя на сухо място. Трайността на щолена е 3 месеца. Сервира се нарязан на филии, обилно поръсен с пудра захар.
Меки овесени бисквити със стафиди
Продукти:
240 г брашно
1/2 ч л бакпулвер
1/4 чл индийско орехче
1/2 ч л сол
226 г меко краве масло
200 г кафява захар
200 г захар
2 яйца
300 г овесени ядки
250 г стафиди (по желание)
Приготвяне:
Брашното се смесва с бакпулвера, индийското орехче и солта.
Отделно маслото се разбива до пухкавост и се прибавят и двата вида захар.
Разбиват се около 3 минути.
Прибавят се едно по едно яйцата, като след всяко сместа се разбива добре.
Прибавя се брашнената смес и с лъжица се разбърква.
Добавят се овесените ядки и стафидите.
Тестото се разбърква и се оформят 32 топчета с размер 5 см (около 2 с л).
Нареждат се в застлана с хартия за печене тава.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 С за 22-25 минути, докато краищата на бисквитите станат кафяво-златисти.
Внимава се да не се препекат, иначе бисквитите няма да са меки (средата трябва да бъде светла).
Маслени бисквитки
225 гр масло
100 гр кафява заха
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. ванилия
1 яйце
175 гр брашно
225 гр шоколад (начупен на ситни парченца).
Всичко се забърква заедно с миксер,накрая се слага и шоколада и се обърква хубаво.Взимате чаена лъжичка и с нея загребвате от сместа и слагате в тавичка (ако е тефлонова няма нужда от никаква мазнина,ако не е съвсем малко олио).Така разпределяте сместа в тавата като оставяте по няколко см разстояние м/у топчетата от смес,защото при печенето сместа се разстила леко се получават почти кръгли бисквити.Пекат се на 190 градуса за около 6-8 минути.Не ги печете повече от посоченото време,защото ще прегорят.
Коледен боровинков кейк
Продукти:
* 85 гр масло
* 400 гр бяла захар
* 500 гр брашно
* 15 гр бакпулвер
* 1 ч.л. сол
* 475 мл кондензирано мляко
* 336 гр боровинки
за заливката:
* 225 гр масло
* 400 гр бяла захар
* 235 мл бита сметана
* 1/2 есенция ванилия
Приготвяне:
1. Фурната се загрява на 170 градуса.Подходяща тава се намазнява и набрашнява.
2. Смесват се брашното, бакпулверът и солта .Оставят се настрани.
3. В голяма купа се разбиват добре 6 с.л. масло и 2 чаши захар до получаване на пухкава смес .
4. В брашняната смес се добавя с постоянно бъркане , маслената смес и кондензираното мляко.Слагат се и боровинките
5.. Пече се във форма за кекс.
6.Прави се заливка от 1 чаена чаша масло, 2 чаши захар и сметана , които се слагат в тенджера на умерен огън докато кипнат , а след това се оставят
да къкрят за 10 минути. След като се свали от котлона се добавя ванилията .
7.Студеният кейка се залива тази смес докато е още гореща .
Източник.
Шоколадови бисквити
Продукти:
* 205 гр масло
* 150 гр бяла захар
* 110 гр кафява захар
* 2 яйца
* 1/2 есенция ванилия
* 280 гр брашно
* 1 ч.л. хлебна сода
* 1 ч.л. сол
* 335 гр млечен шоколад
Приготвяне :
1.Фурната се загрява до 175 градуса.Хартията за печене се намазва с масло .
2. В голяма купа се разбиват добре маслото , кафява захар и бялата захар до получаване на пухкава смес. Яйцата се добавят едно по едно , а след тях и ванилията. Брашното се смесва със содата и солта .Като се бърка на бавни обороти се добавя към яйчената смес .Накрая се на добавя шоколадът - на малки кубчета . С помощта на голяма лъжица се оформят бисквити .
3. Бисквитите се пекат 8 до 10 минути в загрятата фурна до златисто. Хубаво е преди да се извадят от тавата , бисквитите да са изстинали.
източник
Канелени бисквити
Продукти:
* 1 ч разтопено масло
* 1 1 / 2 ч. бяла захар
* 1 яйце
* 1 1 / 2 л мед
* 2 1 / 4 ч брашно
* 1 1 / 8 л хлебна сода
* 1 с.л. канела на прах
Приготвяне:
1. Фурната се загрява до 180 градуса С.
2. Маслото и медът се смесват и разбъркват до получаване на крем.
3. Яйцата се разбиват добре със захарта.
4. Брашно, сода и канела се смесват.Добавя се кремът от маслото и меда , яйчената смес.Разбъркава се добре до получаване на хомогенна смес .
5. С лъжица се изсипва част от сместа върху намазана с масло хартия за печене и така докато свърши сместа.
6. Бисквитите се пекат около 10 до 12 минути.
Ванилени рогчета (Wiener Vanillekipferl)
ПРОДУКТИ
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
200 гр. краве масло
50 гр. бадеми, обелени и фино смлени
50 гр. лешници, смлени
2 жълтъка
1-2 щипки сол
4 праха ванилии
пудра захар
1. Смесете пресятото брашно със смлените лешници и бадеми, захарта, солта и 3 ванилии. Добавете нарязаното на малки кубчета масло и размесете докато се получат трохи. Добавете предварително леко разбитите жълтици и замесете гладко тесто. Ако тестото не се замесва добре(стои на трохи) добавете още един жълтък или 1-2 ч.л. вода.
2. Оформете тестото на топка, завийте с прозрачно домакинско фолио и поставете във хладилника за около 2 часа. Охладеното тесто разделете на топчета с големината на орех. Оформете от тях пръчици с дължина 10 см. Прегънете ги и ги оформете като рогчета. Поставете ги в намазана и поръсена с брашно тава (или покрита с хартия за печене).
3. Поставете ги в предварително загрята до 180 градуса, около 10 минути - докато съвсем леко променят цвета си. Извадете от фурната и веднага, още докато са горещи, ги поръсете с пудра захар, смесена с ванилия.
Канелени звезди (Zimtsterne)
ПРОДУКТИ
2 1/4 ч.ч. бадеми, фино смлени
5 белтъка
2 ч.ч. пудра захар
2 ч.л. канела
1 с.л. ром ( в оригиналната рецепта – Kirschwasser)
Пудра захар за поръсване
(1 ч.ч. = 250 мл)
1. Разбийте белтъците на сняг.
2. Добавете предварително пресятата пудра захар като продължите да разбивате. Отделете 1 ч.ч. от сместа за глазура.
3. Изсипете канелата и леко разбъркайте.
4. Добавете смлените бадеми и рома. Разбъркайте леко докато се оформи тесто. Покрийте с прозрачно домакинско фолио и оставете за един час в хладилника.
5. Пресейте пудра захар върху работната повърхност.
6. Разточете тестото до 1 см. дебелина. Изрежете сладките с помощта на метална или пластмасова форма на звезда.
7. Поставете сладките в ненамазана с мазнина тава. Намажете повърхността им с белтъчната глазура. Оставете да престоят една вечер на стайна температура за да поизсъхнат.
8. Загрейте печката до 220 градуса и изпечете за 5 минути. Проверявайте постоянно сладките докато се пекат – глазурата трябва да остане бяла и отвътре да е мека.
Лимонови рогчета
ПРОДУКТИ
1 ч.ч. масло (маргарин), размекнат
1/2 ч.ч. пудра захар
1 ч.л. сок от лайм(или лимон)
2 1/4 ч.ч. пресято брашно
1/4 ч.л. сол (1-2 щипки)
2 ч.л. настъргана кора от лайм (или лимонова)
за поръсване:
1 ч.ч. захар
1 ванилия
1 ч.л. настъргана кора от лайм(лимон)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В купа разбийте до побеляване маслото, 1/2 ч.ч. пудра захар и лимоновия сок. Добавете постепенно брашното, смесено с лимоновата кора и солта.
Оформете тестото на топка, завийте с прозрачно домакинско фолио и поставете във хладилника за около 2 часа. Охладеното тесто разделете на топчета с големината на орех. Оформете от тях пръчици с дължина 10 см. Прегънете ги и ги оформете като рогчета. Поставете ги в намазана и поръсена с брашно тава (или покрита с хартия за печене).
Поставете ги в предварително загрята до 180 градуса, около 10 минути - докато съвсем леко променят цвета си. Извадете от фурната и веднага, още докато са горещи, ги поръсете с пудра захар, смесена с ванилия и настъргана кора от лайм(лимон).
Няма коментари:
Публикуване на коментар