вторник, 29 октомври 2013 г.

ХЕРПЕСЪТ ДОКАЗА, ЧЕ ИДВАМЕ ОТ АФРИКА

Еволюцията на вируса съвпада с човешката
Вирусът херпес симплекс 1, известен на науката като HHV-1, послужи на учените като доказателство за африканския произход на човешката раса. Микроорганизмът, който причинява неприятни кожни заболявания, се е разпространявал заедно с хората още от най-ранната им история и неговото развитие е тясно свързано с човешкото. Това обясняват специалисти по микробиология и антропология от Университета на Уисконсин. Те изолираха проби на херпес симплекс от различни части на света и сравниха техния геном.
Оказа се, че съществуват отделни популации, които значително се различават една от друга и са развили своя генетичен код по различно време в миналото. По тях учените разработиха хронология на еволюцията на херпеса. Тя поразително прилича на предполагаемото развитие на човешките популации по техния път извън Африка. Докато хората мигрирали, заболяването пътувало с тях и постепенно мутирало заедно със своите носители. Така херпесът в Европа е различен генетично от този в Африка и в Азия.
Благодарение на странното откритие антрополозите имат още едно доказателство за най-лансираната теория за разпространението на човешкия вид. Според нея Хомо сапиенс се е появил някъде в Източна Африка преди близо 200 000 години, а може би и повече. Той е останал там през по-голямата част от историята си, като постепенно се заселвал из целия континент. Преди 80-60 хиляди години нещо накарало група хора да напуснат Африка. Те преминали на две вълни през Близкия изток, като едната от тях тръгнала по южните брегове на Азия и достигнала чак до Австралия. Другата група навлязла навътре в Евразия и се разделила. Нейни потомци заселили както Европа, така и Америка, която открили, когато преминали пресъхналия по това време Берингов проток.
Изследването на генома на херпеса има и друга, по-практична страна. Учените ще се опитат да разберат защо в ограничен брой случаи вирусът, който иначе не е смъртоносен, може да има изключително тежки последици и да предизвика мозъчна инфекция.
novinar.bg
25/10/2013
Грешната стратегия на еврозоната
Държавите трябва да разчитат повече на домашно потребление и инвестиции в бизнеса, отколкото на износ към трети страни
След като правителството на САЩ отново функционира и Вашингтон избегна потенциален фалит, вниманието отново ще се върне към еврозоната, пише „Уол Стрийт Джърнал“. Според изданието Европа кара американската икономика да изглежда добре. В САЩ безработицата е все още висока – 7,2%. В еврозоната обаче тя е 12%, варираща от 5,2% в Германия до 26,2% в Испания.
Нито САЩ, нито еврозоната има ясно определена стратегия за засилване на икономическия растеж. Валутният съюз обаче е възприел краткосрочен подход, който няма как да продължи за дълго, а именно да заприличат останалите държави на Германия, разчитащи на износа, вместо на домашното потребление и инвестициите в бизнеса, се казва още в анализа.
Не всяка икономика обаче може да бъде нетен продавач за останалия свят. Някой все пак трябва и да купува. В един много дълъг период от време това беше американският потребител. Нещата обаче се променят.
Еврозоната е създадена по няколко причини, не всички икономически. Една от тях е силното желание на европейските лидери преди години да обвържат Германия и Франция толкова здраво, че те никога да не могат да воюват помежду си отново. Един от икономическите аргументи е да се изгради от националните икономики единен пазар, приличащ на този в САЩ, който произвежда голяма част от това, което потребява и потребява голяма част от това, което произвежда, като по този начин става по-малко уязвим към външни промени.
И за известен период от време като че ли нещата се получаваха. Търговията на еврозоната с останалия свят беше в общи линии балансирана – понякога имаше малко дефицит, понякога малко излишък. Вътрешно обаче нещата стояха по съвсем различен начин. Германия изнасяше много и даваше пари назаем на останалите държави, основно в Южна Европа, които от своя страна пък внасяха много.
Глобалната финансова криза сложи край на това. Испания, Италия, Гърция и Ирландия нямаше как да продължат да вземат пари назаем, което означаваше, че няма как да продължат да внасят. Беше им казано да станат по-конкурентоспособни – да увеличат продуктивността, да намалят заплатите и цените. Всичко това с цел да стане износът им по-атрактитвен.
До някаква степен страните приеха този съвет. Според централната банка на Испания страната е регистрирала икономически растеж от 0.1% през третото тримесечие спрямо предходните три месеца, слагайки край на двегодишна рецесия. Износът пък се е увеличил с 6,6% спрямо миналата година.
„Този подход е пълен с рискове“, смята професорът по икономика Пол де Гроув. „Искате да повишите конкурентоспособността, намалявайки заплатите. Това наистина ще повиши конкурентоспособността, но този процес ще отнеме време, а намаляването на заплатите ще намали и покупателната способност и местното потребление“.
В допълнение към това, по-голямата част от износа на Испания не е към страни от еврозоната. Според МВФ основен фактор за увеличението на износа на южноевропейската икономика е търсенето от страни извън Европа. Между 40% и 50% от растежа на износа на Германия и Испания от 2008 г. се дължи на търсене извън еврозоната, докато при Португалия нещата стоят по обратния начин.
В резултат на това търговският дефицит на еврозоната с останалия свят е нараснал от 0,8% от БВП пред 2011 г. до 1,3% през 2012 г. и 2,2% за второто тримесечие на 2013 г. И всичко това е благодарение на слабата икономика на валутния съюз. Когато хората купуват по-малко, техните страни внасят по-малко.
По-голям износ извън Европа със сигурност е по-добре отколкото никакъв износ. Но той не е устойчив. Забавянето в някои големи нововъзникващи пазари, в това число Китай, и бавният растеж в САЩ, със сигурност ще ограничат износа на еврозоната в даден момент.
Ако Испания, Португалия, Италия и други искат да изнасят повече, трябва някой в Европа да внася повече. МВФ препоръча засилване на домашното търсене в страните, отчитащи търговски излишък, като това основно се отнася до Германия.
Лихвените проценти по 10-годишните държавни облигации на Германия са 1,8% и страната може да си позволи да генерира държавен дълг, за да инвестира повече в инфраструктура, енергийни проекти и др. с цел повишаване на търсенето в еврозоната. Тези инвестиции със сигурност ще донесат по-голяма възвръщаемост от тези 1,8%, но според професор де Граув „страхът на Германия от дълг в този случай е много нерационален“.
Поскъпващото евро, което достигна най-високата си стойност за последните две години, също е заплаха. То прави европейските стоки по-скъпи за страните извън еврозоната. Испанските маслини, авточасти или хотели обаче не са по-скъпи за германците. Въпросът е, че те не искат да купуват.

1 коментар:


  1. искам да информирам обществеността как се излекувах от (ЖИВОТА СИМПЛЕКС ВИРУС) от жрицата карачи, посетих различни болници, но ми дадоха списък с лекарства като Фамвир, Зовиракс и Валтрекс, което е много скъпо за лечение на симптомите и никога не ме излекува , Разглеждах в интернет, търсейки лекарство срещу херпес и видях коментар на хора, които говорят как свещеничката карачи ги излекува. Изпращам я по пощата и тя ми изпраща билково лекарство, което взех и то сериозно работеше за мен, аз съм свободен човек сега без проблем, херпесният ми резултат излезе отрицателен. Моля се за вас жрица карачи, тук изпращайте вашите данни на жрицата карачи чрез princetesskarachi@gmail.com, за да излекувате вашите

    ОтговорИзтриване