вторник, 29 октомври 2013 г.

КАК ДА СИ ОПРАВИМ НАСТРОЕНИЕТО

Липсва ви настроение? Сякаш сте забравили какво е да се усмихваш? По-нататък ще намерите над дузина предложения как можете да подобрите настроението си и да върнете усмивката си. Харесайте си някои от тях, изпробвайте ги, за да разберете кой ви пасва най-добре. Ако направите правилния избор, ефектът ще е почти незабавен. И... не чакайте настроението ви да спадне – човек винаги има нужда от още малко усмивка. А психолозите твърдят, че истинското щастие не е скрито нито в заплатата, нито в чудодейния крем против бръчки. 


Според най-новите мнения, обстоятелствата в живота могат да допринесат само с до 10% за щастието и доброто ни настроение. 50% зависят от генетичната ни “нагласа”, която може да се сравни с теглото, което тялото ни си възвръща след драстична диета. И около 40% са повлияни от това какво правим преднамерено с цел да си създадем радостни изживявания, т.е. добро настроение.

Затова, следващия път, когато имате нужда да си отдъхнете от тежкия ден на работа или да разнообразите в скучния следобед, опитайте някои от изброените и доказали действието си съвети за подобряване на настроението:

1. Прелистете няколко стари снимки

Когато се почувствате тъжни, изровете албумите с бебешките си снимки или тези от любимата си ваканция.
Това може да ви направи по-щастливи отколкото парченце швейцарски шоколад – поне така показва изследване, проведено във Великобритания, на тема колко се покачва настроението на хората, след като хапнат малко шоколадово, вземат едно питие, погледат телевизия, слушат музика или разглеждат собствените си снимки. Според резултатите, музиката и шоколадът почти не предизвикали промяна в настроението у повечето хора, алкохолът и телевизията довели до минимално покачване (с 1%), а безспорният победител било разглеждането на снимки - то накарало хората да се чувстват средно с 11% по-добре. За да не ровите всеки път за снимки, можете да качите част от тях на компютъра си – да си ги сложите като фон или дори да си направите скрийнсейвър....

2. Хапвайте ядки

За ободряваща късна закуска скътайте пакетче орехи в чекмеджето на бюрото си. Или добавете малко сьомга в салатата на обяд. И двете съдържат много омега-3 мастни киселини, които правят хората по-слабо предразположени към депресия и по-сговорчиви. Направена във Великобритания анкета показва, че при високи нива в кръвта на омега-3 мастни киселини (надежден показател за измерване на изразходваната енергия) устойчивостта ни към стреса и работоспособността ни са с до 50% по-високи. 

3. Вдишвайте успокояващи аромати

Сложете у дома, а защо не и в офиса ароматни свещи или пръчици - за релаксация и успокояване, докато гоните поредния краен срок. Наблюденията показват, че ароматите на портокал и лавандула покачват настроението и намаляват тревожността. Работа ще свършат и няколко капки етерично масло върху обикновена свещ или пък спрей. 

4. Пуснете слънчевата светлина вътре

Нека слънчевите лъчи влязат в стаята ви веднага щом се събудите – ефектът ще почувствате за секунди – тялото бързо се освобождава от сънливостта и сте готови за работа. Любопитно изследване, проведено от австрийски учени показва, че ако се събуждате така, ще сте в по-добро настроение през целия ден, а и ще заспите вечерта по-лесно. Ако сутрин имате повече време, пробвайте да закусите близо до прозореца, през който влиза светлината. А комбинирането на физически упражнения с излагане на сутрешната светлина може да увеличи благотворния й ефект върху настроението, съня и вниманието.

5. Разходете се

Ако работите в офис без прозорци или просто в тъмно помещение, задължително намерете начин да излизате на слънце няколко пъти през деня. Това ще намали проблемите със съня и лошото настроение. Доказано е, че светлината прави човек по-продуктивен и повишава вниманието ни.

Ако разполагате с повече време, по-дълга серия упражнения също може да ви накара да се усмихнете. Много хора избягват да тренират,
когато не са в добро настроение, защото нямат дори психическата енергия да се преоблекат за фитнеса. Решението е в това да откриете правилните упражнения, които съответстват на моментното ви настроение. Когато се опитвате да превъзмогнете тъгата, пробвайте нещо по-въздържано и по-малко интензивно. Наблюденията показват, че дори умерени упражнения – до 40% натоварване на сърцето – ще повдигнат настроението ви. Затова, ако смятате, че обичайните високо натоварващи и енергични тренировки не са за вас, пробвайте нещо друго, приятно през свободното си време – дори да е само разходка в парка. Възприемайте това като психическа отмора, а не като тренировка.

Ако сте ядосани, намерете нещо, което да ви фокусира за дълго. Колкото и да е примамлива идеята за кикбокса, прескочете го – никой не се е отървал от гнева, като размахва юмруци. Вместо това правете нещо, което завзема съзнанието ви и ви разсейва от причините за лошото настроение. Може и да пробвате нещо, което не сте правили досега – така ще освободите съзнанието си от това, което ви разстройва.

6. Разчистете безпорядъка

Дезорганизираните купчини от листи по бюрото или хаосът на кухненската маса дразнят. На много хора това напомня колко много неща не са успели да свършат и ще трябва да се заемат утре с тях. Това може да ви накара да се почувствате все едно сте се провалили. За бързо съвземане - сложете в ред поне част от бюрото или в стаята у дома, където прекарвате най-много време. Но не си правете труда да организирате нещата, ако нямате време за това - просто подредете листите и книгите в стегнати купчини или ги сложете в кутии. Дори само илюзията за подреденост е достатъчна.

7. Мислете... скоростно

Превърнете мислите си в състезание – това може да ви разведри за минути. Например, когато някой ви дразни до побъркване, дайте си 30 секунди, за да си спомните дали пък в миналото той не ви е бил от полза и кога се е случило това. Веднага ще се почувствате по-добре. Ако нищо хубаво не ви идва на ум, спомнете си други случаи, когато ви е дразнил – бързото прехвърляне, макар и на негативни мисли, все пак подобрява настроението. Психолозите смятат, че скоростното мислене помага за освобождаването в мозъка на вещества, които ни помагат да се почувстваме по-добре. А може и да е просто полезен начин да се разсеем...

8. Гледайте нещо смешно по телевизията

Искреният смях води до химична реакция, която веднага повдига настроението, намалява болката и стреса и повишава имунитета. Има изследвания, които потвърждават, че реакцията в тялото ни е толкова бърза и силна, че може да бъде видяна на ядрено-магнитен резонанс – особено в онези участъци от мозъка, които при хранене, секс, смях отделят допамин. 

Ако стресът се натрупа или имате чувството, че всеки момент ще се сринете, потърсете веднага нещо, което ще ви разсее и разсмее.

Опитвайте се винаги да се фокусирате върху неочакваната смешна страна на всекидневието, за да си помогнете в борбата с негативните мисли. В края на напрегнат ден си пуснете някоя комедия и веднага ще усетите как тревогите се стопяват.

9. Шопинг-терапията

Преди да похарчите куп пари в мола... За да получите повече радост от похарчените пари, пропилейте ги за преживявания вместо за вещи. Психолозите твърдят, че хората, които предпочитат да изхарчат парите си за хубава вечеря навън или за да отидат на концерт например, са по-щастливи от тези, които прахосват за “материални блага” като дрехи или бижута. Преживяванията ни позволяват да прекараме полезно време със семейството и приятелите си, докато новият чифт обувки е чисто индивидуална придобивка.

10. Сложете усмивка на лицето си

Доказано е, че дори само да се усмихвате и да изглеждате сякаш сте щастливи, това постепенно наистина ще ви направи по-радостни. Мускулните промени в лицето сами по себе си повишават чувството за щастие. Усмивката работи, защото, ако се държите като един по-радостен човек, като резултат ще получите и всички социални положителни последици от това - ще имате повече приятели, хората ще се държат по-мило с вас.

11. Усамотете се

Почивката, тишината, спокойствието и уединението също могат да донесат по-добро настроение. Някои психолози смята, че абсолютно всеки от нас има вродена нужда да остава сам от време на време – дори бебетата. Затова - дайте си малко време за отдих в трескаво оживен ден – отдалечете стола си от бюрото, вдигнете крака, затворете очи. Мислете за нещо, което ще отвлече вниманието ви от еднообразната работа – за приятните планове за уикенда например.

12. Поговорете си с дружелюбен съсед

Социализирането, както биха го нарекли специалистите, с весел човек повишава шанса и ние да станем такива. Изненадващо, но това има по-силно въздействие от времето, което бихме прекарали с оптимистичните си брат или сестра. Най-важното е колко често се срещаме с приятните за нас хора и какви са тези, които ни заобикалят – в работата и у дома.

13. Нарежете зеленчуците

Това била любимата техника за разпускане на д-р Андрю Уейл –известне специалист по релаксация. След особено емоционален и стресиращ ден, той отивал право в супермаркета, пазарувал и прекарвал по няколко часа в кухнята. Според него има нещо специално в това да кълцаш зеленчуци и да създаваш нещо хубаво. Но дори конкретно това да не подейства при вас, открийте нещо в тази посока – създаването на ред наоколо доказано неутрализира негативното психическо състояние. Уейл практикува готварския си метод успоредно с тренировките, йогата и медитацията. 

14. Направете нещо добро

Типично за хората, които полагат труд като доброволци е, че са по-щастливи от тези, които не го правят – без значение колко пари печелят през останалото време. У нас като че ли благотворителната кауза не е много популярна, а това, което най-често виждаме граничи с нечий криворазбран ПР или поредното реалити по телевизията. Но има достатъчно примери, че благотворителността наистина помага на психиката да се успокои и да се освободи от негативните мисли. От гледна точка на психолозите, нагърбвайки се доброволно с нещо, може да подобри настроението ни, почваме да ценим по-високо себе си и всички хубави неща в нашия живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар