неделя, 6 октомври 2013 г.

6 примера, ако искате по-рядко да ви хваща настинка и грип


6 примера, ако искате по-рядко да ви хваща настинка и грип
 Ако искате по-рядко да ви хваща настинка и се радвате на добро здраве и през студеното полугодие, може да ви е от полза класацията на медицинския руски портал Медновости, изброяваща типовете, които са най-устойчиви на простудните вирусни заболявания.

1. Поспаланковците са по-здрави.Определено по-често боледуват хората, които спят по-малко от 8 часа в денонощие. Изданието цитира експеримент на екип от Университета „Карнеги-Мелън“, САЩ, при който след контакт с живи риновируси се разболяват тези от доброволците, които си недоспиват. Така че през студеното полугодие, намалете темпото и се погрижете преди всичко за пълноценната си нощта почивка!

2. Когато да си непукист, е успешна тактика! Лесно е да се каже, но когато те чакат куп задачи и дори намеренията за сън са невъзможни... Какво е решението, когато периодът е натоварен? Първо, забравете всички негативни емоции. Нервниченето само ще ви докара някое хронично или сърдечно заболяване. Допълнение към тази препоръка е да започнете да се занимавате с медитация. Никога не е късно да се докоснем до онова познание, посредством което за 15 минути "отнасяне" може да постигнем отпочиване равно на продължителен сън.

Тези твърдения са въз основа на изследване на Медицинския факултет на Уисконсинския университет, САЩ, което доказва, че занимаващите се с медитация много по-рядко боледуват от остри респираторни заболявания, а ако се случи, оздравяват по-бързо.

Обяснението на явлението се крие в ефекта на медитацията да "чисти" стреса. Известно е, че хроничното напрежение отслабва защитните сили на организма, въпреки че учените все още не са наясно в детайли за механизма на въздействие на емоциите ни върху здравето. Засега предположенията са, че стресът влияе на функциите на надбъбречните жлези, повишава се синтезът на глюко кортикоидите, което и носи пагубен ефект върху имунната система в дългосрочен план.

3. Да си гнуслив, не е никак неполезно! Простудните заболявания не са нищо друго, освен вирусни инфекции на горния респираторен тракт. За разлика от грипа обаче, преболедуването им е много по-кратко и не така изтощително. От деца сме учени, че тези вируси се разпространяват по въздушно-капков път. Само че фактите сочат, че инфекцията се предава много по-трудно чрез частиците слюнка във въздуха или директно чрез целувка и се разпространяват най-вече чрез общи контактни повърхности, твърдят изследователи от Университета Кардиф, Великобритания. Това означава, че може цял ден да стоите в една стая с болния си колега и да не се разболеете, но е възможно да прихванете вируса, ако дори за секунда използвате неговата компютърна мишка.

Секретите, които полепват по ръцете ни при допир на носа и устата, например при кихане и кашляне, пренасят хиляди микроби. Те лесно попадат по кожата на втори лица при допир на предмети, дръжки, бутони и др. После е достатъчно несъзнателно да докоснем очната или носна лигавица и заболяването ни е в кърпа вързано! Изходът е един – да внимаваме къде пипаме, зимата да използваме ръкавици в градския транспорт, да мием често ръцете си и при кихане и кашляне да ползваме салфетка, а не дланта си.

4. Или си пътник, или шофьор... Въпреки че упрекваме обществените транспортни средства за разпространението на ОРВИ-тата, оказва се, че тези които ги ползват само от време на време боледуват 6 пъти по-често, пресмята екип от Нотингамския университет, Великобритания. Решението е или да се откажете от този вид траспорт въобще или да оставите организма си да изгради имунитет срещу вирусите като го излагате ежедневно на тях, но при условието, че все пак миете ръцете си след ползването му.

5. Да не си жена! Жените обичайно са тези, които се занимават с децата, дали защото са майки или изпълняват служебните си задължения на възпитатели и учители... Контакът с деца обаче повишава вероятността от заразяване с грип или друго простудно заболяване. Малките по принцип боледуват между 8-12 пъти в годината от подобни инфекции. Обичайно възрастните заболяват само 2-3 пъти в годината, сочат данните на Центъра по изследване на простудните заболявания към Университета Кардиф.

6. Да не си самотен! В противовес на горното твърдение обаче излиза екип от Университета Карнеги-Мелън. Те твърдят, че родителите два пъти по-рядко боледуват от респираторни инфекции, включително грип, стига децата им да живеят отделно... Защо е така – все още не е ясно. Трудно е да разбереш имунитета!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар