понеделник, 20 януари 2014 г.

ДЕТСКИТЕ АЛЕРГИИ

Днес никой не се учудва на детските алергии. Всяко второ дете има алергия към някакъв продукт. Отчитайки тези резултати лекарите са на мнение, че заболяването отдавна е придобило епидемичен характер. Замърсената околна среда, небалансираното хранене, храни "наблъскани" с химически добавки и други проблеми на съвременната цивилизация са факторите, които провокират алергичните заболявания. Алергията е особено опасна: ако не се вземат мерки навреме алергията може да премине в сериозно заболяване, например астма. Разбира се не можем да предвидим всички опасности, но можем да намалим риска от появата на това заболяване. За това е достатъчно да сме запознати с продуктите, които са най-остри алергени.
Риба
Това е един от най-опасните алергени, който може да тормози цял живот, а при децата рибните ястия могат да предизвикат дори задух. Ако сте забелязали алергична реакция при децата, изключете всички рибени ястия от менюто. Тези случаи са опасни черният и червеният хайвер, а така също и морските дарове.
Яйца
Белтъкът е опасен алерген. Изход е да замените кокошите яйца с яйца от пъдпъдък. Има случаи алергията при децата да е към яйцата на всички видове птици. Изследванията показват, че с възрастта този проблем се преодолява.
Краве мляко
Едно време на всички деца са давали прясно мляко, като са започвали от 3-4-месечна възраст. Макар че при много от децата са открити алергични реакции, никой не се е досещал, че те могат да бъдат предизвикани от кравето мляко. Днес алергията към този продукт е един от най-разпространените. Има случаи, когато алергията се преодолява с годините.
Месо
При някои деца се отключва алергия към месото. Макар че съществува мнение, че малките реагират на антибиотицити и другите лекарствени препарати, които са давани на животните, установено е, че след замразяване и размразяване алергенността на месото намалява.
Плодове
За децата най-опасни са червените плодове - ягоди, малини, къпини и пр. Можете да ги замените със зелени и жълти плодове.
Сладки
Дъвки, карамел, шоколад, мармалад - всички те може да предизвикат алергия при децата. Ето защо преди да дадете на хлапето бонбонче или парче шоколад, помислете дали ви се занимава с продължително лечение на обриви и кашлици. Ако все пак сте решили да поглезите детето, давайте му само качествени сладости на които сте прочели внимателно етикета. Те в никакъв случай не трябва да съдържат цялата "Менделеева таблица".

Няма коментари:

Публикуване на коментар