четвъртък, 23 януари 2014 г.

СУШИ У ДОМА

Ако обичате екзотичните храни и експериментите, сигурно вече сте опитвали този деликатес идващ от Далечния Изток. Историята му започва през ІV в. пр. Хр.в Югоизточна Азия, след това е пренесен в Китай и едва след 12 века достига до Япония. Днес обаче сушито се смята за кулинарен символ на Страната на изгряващото слънце и с тази слава продължава обиколката си по цял свят.

У нас суши се приготвя основно в рибните ресторанти и заведенията с източна кухня. Малко хора обаче се престрашават да си направят сами този деликатес, макар че с удоволствие го похапват навън. Направата на малките рулца изглежда безкрайно сложна, но на практика е една от най-лесните и бързи за приготвяне храни.

Ще са ви необходими няколко основни продукта и приспособления, които можете да намерите в големите супермаркети и магазините за здравословни храни:

● Бамбукова рогозка с която да завиете рулцата. Трябва да бъде направена от тънки, обли плътно разположени една към друга бамбукови пръчици.

● Листа от нори (сушени водорасли). Обърнете внимание да имат плътна структура, без цепнатини и дупки. Най-качествени са черните водорасли, които са гладки и лъскави като гланцирана хартия.


● Ориз за суши – ще го намерите на щандовете за екзотични храни, но всеки един ориз с къси обли зърна и високо съдържание на нишесте би ви свършил работа.

● Оризов оцет – използва се за овкусяване на ориза. Можете да го замените и с бял балсамов оцет.

● Морски продукти – не е задължително сушито да се приготвя със сурова риба, дори ако не сте сигурни в произхода й, би било силно рисковано. Суровата риба бързо развива бактерии и ако е наловена преди повече от денонощие, вместо здравословно блюдо ще си похапнете голямо количество токсини. Затова ви препоръчвам да приготвите домашното си суши с пушена, маринована или консервирана риба – сьомга, риба тон, сардина, опашки от скариди (сварени), миди или камари.

● Паста уасаби, корен джинджифил и соев сос за подправяне. Уасабито се приготвя от вид хрян и както се досещате има лют вкус. Пастата обаче се използва не само заради пикантните си качества, но и защото има антибактериално действие, с което неутрализира бактериите, което е много полезно в случай, че приготвяте сушито със сурова риба.

● Пресни зеленчуци – най-често за приготвяне на суши се използват краставица, морков, пипер и авокадо, чийто вкус идеално се съчетава с морските продукти.

Съществуват много видове суши, но разликата между тях е по-скоро в начина на оформяне, а не толкова във вкуса. Най-добре започнете с т. н. маки-суши или иначе казано добре познатото ни рулце, в което от външната страна е листът нори. Ето и самата технология:

● Когато приготвяте суши не е необходимо да спазвате някакви точни количества на продуктите. С течение на времето ще започнете „на око” да преценявате пропорциите, но като за начало имайте предвид, че примерно за 6 листа нори ще са ви необходими около 1,5 – 2 ч. ориз. Измийте го добре и го сварете в съотношение 1:2 само с вода, която оставете напълно да се изпари. Идеалният ориз за суши е леко разварен и лепкав.

● В оризовия оцет разтворете захар и сол в съотношение 5:2:1. Добавете към ориза. На всяка чаша ориз се слага 2 с. л. от тази смес. След това го оставете да се охлади.

● Продуктите за плънката (един вид морски продукт и един вид пресен зеленчук) нарежете на дълги ивици.

● Върху бамбуковата рогозка поставете един лист нори с лъскавата страна надолу. Върху него разпределете на плътен пласт ориз с дебелина около половин сантиметър, като оставите близо 2 пръста свободно пространство в края. Оризът лепне, но можете да мокрите пръстите си от време на време. След това в началото на листа наредете по дължина ивиците зеленчук и риба (морски дар). Целта е пълнежът да остане в сърцето на рулото.

● Когато всичко е подредено, повдигнете рогозката и започнете да навивате рулото. Постарайте се да го правите възможно най-стегнато. Едва ли ще ви се получи идеално още първия път, но с всеки следващ лист ще ставате все по-добри. 

● След като рулото е навито, го разрежете с остър нож на 8 равни парчета и подредете шайбите в плоска чиния.

● Към сушито сервирайте купичка соев сос и Уасаби на върха на чаена лъжичка. Всеки сам трябва да си разтвори желаното количество от лютата паста в соса и да подправи рулцата. Традиционно сушито се яде с пръчици, но ако не можете да боравите с тези приспособления, похапването с пръсти е добра алтернатива. 

Както ще се убедите сами, приготвянето на суши изискава много по-малко време и усилия в сравнение с повечето ястия от нашата традиционна кухня. Освен това е много полезно. Няколко рулца ще ви доставят голямо количество растителни и животински белтъчини от морските продукти и водораслите, а последните едва ли бихте хапнали по друг повод. Сушеното нори също така е естествен източник на почти всички витамини от група В и калций. Пресните зеленчуци според вида съдържат и други витамини и минерали. Рибата пък е богата на полезните Омега-3 мастни киселини, а оризът на бавно усвояеми въглехидрати, които ще ви заредят с енергия за дълго време без да се отразят пагубно на фигурата ви. Дебелите японки са рядкост :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар